Onderzoekers kijken hoe ze de haaienpopulatie in de Middellandse Zee weer op peil kunnen brengen

Onderzoekers kijken hoe ze de haaienpopulatie in de Middellandse Zee weer op peil kunnen brengen
Beeld: via canva.com

Onderzoekers kijken hoe ze de haaienpopulatie in de Middellandse Zee weer op peil kunnen brengen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het gaat niet goed met de haaien in de Middellandse-Zee, want zo’n 90% van de populatie van vijftig jaar geleden is verdwenen. Wetenschappers buigen zich over het vraagstuk hoe ze de soort er weer bovenop kunnen helpen.

In de buurt van het Catalaanse Cap de Creus (Girona) slaan wetenschappers de handen in elkaar om de haaienpopulatie te helpen. De laatste 50 jaar is de populatie door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering 90% in omvang gedaald. Vissers en wetenschappers hopen het gedrag van de haaien te bestuderen en hen zo beter te kunnen bijstaan. 

Op een dag georganiseerd door de Catalaanse vereniging voor verantwoordelijk vissen werd een aantal haaien voorzien van elektronische volgapparatuur. Die kleine apparaatjes zullen binnen ongeveer 1 jaar vanzelf loslaten. Als ze zo aan de oppervlakte komen drijven, geven ze hun data door aan satellieten van het Argos systeem. Dat moet vooral informatie opleveren over de routes en gewoontes van de dieren.

Pablo Cermeño, technicus van de Barcelona Zoo Foundation, legt uit wat het belang van die informatie is. “Als we weten dat de haaien zich voortplanten op een specifieke plaats en tijdstip, kunnen we misschien aan de vissers voorstellen daar niet te vissen, of, indien ze het toch doen, dat te doen met netten die de ongewilde bijvangst van haaien vermijden”.

De vangst en het merken van de haaien vond zo’n 6 kilometer van de kustlijn van Cap de Creus plaats. De haaien zwemmen daar tussen de 60 en 300 meter diep, waar de watertemperatuur minder dan 21 graden bedraagt.

Ga naar de inhoud