De giftige en potentieel dodelijke vioolspin wordt vaker gezien in Spanje

De giftige en potentieel dodelijke vioolspin wordt vaker gezien in Spanje
Beeld: via canva.com

De giftige en potentieel dodelijke vioolspin wordt vaker gezien in Spanje

De zomer brengt niet alleen zon en strand met zich mee. Met de warme temperaturen en drogere omgeving is het zomerseizoen ideaal voor de verspreiding van verschillende soorten insecten en spinachtigen die in sommige gevallen giftig kunnen zijn voor mensen. Een voorbeeld hiervan is de vioolspin, een soort die graag in de hoeken van het huis verstopt zit en waarvan het gif, afhankelijk van de persoon, ernstige pijn in het lichaam kan veroorzaken, zelfs tot de dood aan toe.

In de afgelopen jaren zijn gevallen gemeld in heel Spanje, inclusief de Balearen, zoals het geval was op Ibiza in 2021. Het leefgebied van deze soort heeft zich eigenlijk over veel delen van Europa en Latijns-Amerika verspreid. Waarnemingen komen vaak voor in de zomer, wanneer de soort het actiefst is, vooral tijdens warme nachten.

Het gif van de vioolspin kan dodelijk zijn voor mensen doordat het weefsels oplost, celdood veroorzaakt en krachtige enzymen bevat die eiwitten vernietigen. Het effect is zelfs 10 keer sterker dan verbranding met zwavelzuur. Echter, het gevaarlijkste aan de beet is de anafylactische shock die kan optreden door het gif, met een sterftecijfer tot 32%. De meest voorkomende symptomen zijn echter pijn, jeuk, warmtegevoel, zwelling en roodheid op de plek van de beet.

De vioolspin, ook wel bekend als Loxosceles reclusa, heeft zijn naam te danken aan het opvallende vioolvormige patroon op zijn rug. Deze spin heeft een aantal kenmerkende fysieke eigenschappen, waaronder een lichaamslengte van 6-20 mm, een kleur variërend van lichtbruin tot donkerbruin, het vioolvormige patroon op het rugschild en slechts zes ogen in plaats van de gebruikelijke acht bij spinnen.

De spin past zich gemakkelijk aan verschillende klimaten aan, maar houdt vooral van warme en droge omgevingen. In woningen worden ze vaak aangetroffen op zolders, in kelders, garages, schuurtjes, tussen stapels hout of stenen, in kartonnen dozen en opbergplaatsen.

Gelukkig is de spin nog niet zo wijdverspreid in Spanje, maar het is verstandig om voorzichtig te zijn als je een wat grotere spin tegenkomt en niet zeker weet welke soort het is. Het is altijd beter om voorzorgsmaatregelen te nemen dan later spijt te hebben!

spinnen
Giftige spinnen in Spanje en wat moet je doen als je gebeten bent
Hoewel de meeste spinnenbeten in Spanje en Europa onschuldig zijn, kunnen sommige soorten zoals de ‘valse weduwe’ in zeldzame gevallen ernstige gevolgen hebben, vooral als de beten geïnfecteerd raken. Maar welke giftige spinnen zijn er te vinden in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud