Studie onthult eet- en drinkgewoonten van Spanjaarden

Studie onthult eet- en drinkgewoonten van Spanjaarden
Beeld: Coca-Cola / web

Studie onthult eet- en drinkgewoonten van Spanjaarden

Spanje staat bekend om zijn bruisende horecacultuur, waar het genieten van eten en drinken een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Een recente studie van Coca-Cola heeft gekeken naar de Spaanse horecagewoonten, met speciale aandacht voor de voorkeuren en gewoonten van de Spanjaarden als het gaat om frisdranken. Daaruit blijkt dat de meerderheid van de Spanjaarden het liefst frisdrank drinkt in een glas met ijs, vergezeld door patatas bravas, in een stedelijke omgeving met een terras in de zomer of lente.

De Spanjaarden hebben een unieke benadering van het genieten van eten en drinken. Hun levensstijl is sterk verweven met sociale interacties en het delen van ervaringen met vrienden en familie. Voor Spanjaarden is het delen van een maaltijd of drankje meer dan alleen voeding; het is vaak een sociale gebeurtenis.

Uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Coca-Cola blijkt dat de meerderheid van de respondenten, namelijk 72%, frisdrank het liefst drinkt in het gezelschap van vrienden. Ongeveer 57% geeft er de voorkeur aan om met hun partner te drinken en maar liefst 91% geniet van gesprekken met familie, vrienden of kennissen tijdens het drinken. Het sociale aspect lijkt dus erg belangrijk te zijn voor mensen bij het consumeren van frisdrank, waarbij gezelschap en conversaties een grote rol spelen.

De locatie waar Spanjaarden ervoor kiezen om te drinken, zegt veel over hun levensstijl en waarden. 66% geeft aan dit in een stad te doen en 84% drinkt frisdrank op een terras. In de zomer heeft 65% de voorkeur om frisdrank te drinken, terwijl 31% kiest voor de lente. Het genieten van een verfrissend drankje op een terras in de stad lijkt dus populair onder Spanjaarden, vooral tijdens warmere seizoenen zoals de zomer.

Spanjaarden gaan gemiddeld 1,7 keer per week uit voor een drankje, wat inzicht geeft in hun levensstijl. De populairste dag om uit te gaan is zaterdag (52%), gevolgd door vrijdag als tweede keuze (32%). Van de ondervraagden geeft 58% de voorkeur aan de middag, 21% kiest voor het aperitief-uur en 10% gaat ’s avonds uit voor een drankje.

Naast de gebruikelijke horecagelegenheden, worden frisdranken ook gedronken tijdens diverse activiteiten zoals bioscoopbezoeken (22%), sportwedstrijden (18%), concerten (17%) en in discotheken (14%).

De manier waarop een drankje wordt geserveerd, is erg belangrijk voor Spanjaarden en draagt bij aan de totale ervaring. Uit onderzoek blijkt dat 82% van de mensen de voorkeur geeft aan een glas als verpakking voor hun drankje. Daarnaast verkiest 69% een breed glas boven andere opties.

Verder wil 85% van de respondenten hun drankje graag met ijs geserveerd krijgen. Dit draagt bij aan de verfrissende smaak en beleving van het drankje. Tot slot geniet 61% van een schijfje citroen als garnering bij hun drankje. Dit voegt niet alleen een vleugje citrus toe, maar maakt het geheel ook visueel aantrekkelijker.

Een bijzonder kenmerk van de Spaanse drinkcultuur is de sterke band met tapas. Uit het onderzoek blijken interessante voorkeuren, zoals patatas bravas (62%), kroketten (44%), aardappeltortilla (39%) en Iberische ham (34%).

Ga naar de inhoud