Wat bevindt zich eigenlijk onder het zand van de Spaanse stranden?

Wat bevindt zich eigenlijk onder het zand van de Spaanse stranden?
Beeld: via canva.com

Wat bevindt zich eigenlijk onder het zand van de Spaanse stranden?

Spanje is voor veel vakantiegangers het land van de stranden en dat is niet voor niets want er zijn alleen op het Spaanse vasteland al meer dan 3000 ‘playas’ te vinden. De meeste van deze stranden op het Spaanse vasteland zijn zandstranden, maar er zijn ook kiezelstranden en stranden die uit rotsen bestaan. Maar heb je jezelf weleens afgevraagd wat er onder het zand (arena) zit als we diep genoeg graven? 

Onder het zandachtige oppervlak van de stranden bevinden zich, zoals te verwachten is, essentiële grondstoffen voor de moderne gebouwen, maar ook geologische geheimen en levensvatbare ecosystemen die getuigen van andere levens en andere tijden. Generalisaties leiden echter tot onnauwkeurigheden, dus het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle geheimen die onder de stranden verborgen liggen, bekend zijn, en dat niet alle stranden dezelfde geheimen verbergen. In feite zijn ze niet eens allemaal samengesteld uit dezelfde materialen.

Onder het zand van de stranden in het Middellandse Zeegebied kan hoofdzakelijk kalksteen worden aangetroffen, een type sedimentair gesteente dat ontstaat uit resten van mariene organismen. Onder het zand van de stranden aan de Atlantische Oceaan wordt graniet aangetroffen. Datzelfde geldt ook voor de stranden van de Balearen eilanden waar hoofdzakelijk kalksteen wordt aangetroffen. Op de Canarische Eilanden bevindt zich over het algemeen vulkanisch gesteente onder het zand van de stranden. 

Daarnaast zijn andere stranden, zoals de iconische stranden van Dover in het Verenigd Koninkrijk, samengesteld uit krijt, een type kalksteen dat bestaat uit de microscopische resten van marien plankton, en onder het krijt zijn lagen klei en vuursteen. Op de stranden aan de Golfkust van Florida kan het zand op sommige plaatsen drie tot vier meter dik worden, en daaronder bevindt zich een laag van ontbindende organische materie van tussen de 30 en 40 centimeter dik, een modderig materiaal van zwarte kleur.

Zand en smartphones

Telefoons, gebouwen en bijna alles wat ons leven vorm geeft, zijn niet mogelijk zonder zand. Zand is een van onze belangrijkste grondstoffen, waaruit we silicium halen voor de fabricage van chips voor elektronische technologie. Het wordt ook gebruikt bij de bouw van gebouwen, bruggen, wegen en andere structuren, door het te mengen met cement om beton te maken. Andere toepassingen van zand zijn de productie van glas en hydraulische facturering in de olie- en gasindustrie.

Hoeveel stranden in Spanje?

Om precies te zijn, heeft Spanje volgens de informatie van de Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar meer dan 3000 stranden of ‘playas’. Maar daarbij zijn niet meegeteld die plaatsen langs de kust die niet te boek staan als een strand en ook niet de stranden die in het binnenland liggen zoals aan rivieren of meren.

Ondanks dat de Middellandse Zee de populairste vakantieregio is vanwege het klimaat en de stranden, is Galicië in noordwest Spanje de regio waar de meeste stranden te vinden zijn. Om precies te zijn, heeft Galicië 872 stranden gevolgd door de Canarische Eilanden met 677 stranden en dan Catalonië met 435, Andalusië met 426, de Balearen met 345, de Valencia regio met 343, Asturië met 208, Murcia met 206, Cantabrië met 81, Baskenland met 66 en dan Ceuta met 14 en Melilla met 8 stranden.

In het noorden van Spanje aan de Cantabrische Zee zijn meer dan 1.200 stranden te vinden. Aan de Middellandse Zee en het zuiden van het land zijn naar schatting meer dan 1.700 stranden te vinden.

De Balearen eilanden hebben 344 stranden. Per eiland is Mallorca het eiland met de meeste stranden met in totaal 176, gevolgd door respectievelijk Ibiza 86, Menorca 58 en Formentera en 24 stranden.

De Canarische Eilanden hebben 677 stranden. Tenerife heeft 168 eilanden gevolgd door Gran Canaria 134, Lanzarote 122, La Gomera 32, El Hierro 14, Fuerteventura 67 en La Palma met 46 stranden.

Ga naar de inhoud