Benzine- en dieselprijzen voor zevende week op rij gedaald in Spanje

Benzine- en dieselprijzen voor zevende week op rij gedaald in Spanje
Beeld: 123rf

Benzine- en dieselprijzen voor zevende week op rij gedaald in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Al maanden zijn de brandstofprijzen in Spanje aan het stijgen maar deze week zijn de benzine- en dieselprijzen voor de zevende week op rij verder gedaald. Gedurende weken worden alle records wat betreft de prijs per liter brandstof verbroken, zo is af te lezen van de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie. Sinds 1 april krijgt iedereen bij het afrekenen meteen 0,20 euro/liter korting. De prijzen hieronder vermeld zijn zonder die extra korting die je pas krijgt op het moment van afrekenen bij de pomp. Het gaat daarbij ook om GEMIDDELDE prijzen die kunnen verschillen per regio, provincie en tankstation in Spanje.

In de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie wordt elke week het verloop van de (gemiddelde) brandstofprijzen binnen de Europese Unie bijgehouden. In Spanje wordt hiervoor gekeken naar 11.400 tankstations in het hele land.

Gemiddeld kost in Spanje op dit moment een liter benzine (gasolina) 1,860 euro terwijl een liter diesel (gasóleo) 1,854 euro kost. Sinds 1 april komt daar de extra korting van 0,20 euro bij waardoor bij het afrekenen benzine dus 1,660 euro en een liter diesel 1,654 euro.

ATTENTIE: Sinds vrijdag 1 april en tot 31 december 2022 zijn de brandstofprijzen goedkoper omdat de Spaanse regering 0,20 euro per liter korting geeft bij de pomp. Deze korting wordt meteen van de te betalen prijs afgehaald na het tanken.

Met deze prijzen kost op dit moment het vullen van een 55-liter tank benzine 102,30 euro. Op dit moment kost vullen van een 55-liter tank diesel 101,97 euro. LET OP: Als we daar de 0,20 euro per liter korting vanaf halen kost het vullen van een 55-liter tank benzine bij de pomp 91,30 euro en een 55-liter tank diesel 90,97 euro.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje. 

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

SpanjeNederlandBelgiëFrankrijkEUEurolanden
Benzine 951,8602,0851,7791,8361,7991,848
Diesel1,8541,9661,9141,8391,8301,864
NOTA: Het gaat om GEMIDDELDE prijzen die niet altijd overeenkomen met de prijzen bij de tankstations

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie. In Spanje wordt bij benzine 43,4% en bij diesel 38% belasting geheven terwijl dit in Nederland bij benzine 53% en bij diesel 41,9% is en in België 43,2% bij benzine en 40,6% bij diesel is.

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin. Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

gasall
Deze Spaanse app om lokale brandstofprijzen te zien wordt meer gedownload dan Netflix en WhatsApp
Woon je in Spanje of ga je daar met eigen vervoer op vakantie en wil je weten wat de lokale brandstofprijzen zijn? Kijk dan eens naar deze Spaanse smartphone app met alle actuele prijzen bij jou in de buurt.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud