Search
menu
Search

Na jaren van stijging is dit jaar een huurauto voordeliger in Spanje

Na jaren van stijging is dit jaar een huurauto voordeliger in Spanje
Beeld: via canva.com

Na jaren van stijging is dit jaar een huurauto voordeliger in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De prijzen van een kleine huurauto op locatie zijn dit jaar met 15,4% gezakt. Over 5 jaar gezien is de stijging nog steeds aanzienlijk met een gemiddelde stijging van 60,7%. Bij het plannen en uitzoeken van je vakantie is de plaatselijke prijs van een huurauto een steeds belangrijkere factor geworden, juist omdat de kosten de afgelopen jaren flink stegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de website FerryGoGo. 

In 2023 is er dan eindelijk een daling te zien in de prijzen. Zo blijkt uit onderzoek van FerryGoGo. Bedroegen de kosten van het huren van een kleine huurauto in 2022 gemiddeld  zo’n 108 euro per dag, in 2023 zijn de prijzen gezakt naar gemiddeld zo’n 91 euro.

Maar wat betaal je nou waar voor het huren van een kleine auto voor een dag? Hoeveel meer betaal je nu voor een huurauto dan pakweg 5 jaar geleden? Uit de data die door onder de loep genomen is door FerryGoGo komt onder meer naar voren dat;

 • De gemiddelde prijzen van huurauto’s vergeleken met 2022 met 15,4% zijn gedaald;
 • Dat de prijzen voor het huren van huurauto’s over de afgelopen 5 jaar (2019 – 2023) desalniettemin gemiddeld alsnog met 60,7% zijn gestegen.
 • Waar je in 2019 nog zo’n €57,- betaalde voor een dag betaalde, liep dit in 2022 op tot maximaal €108,-  en terug tot €91,50 in 2023.
 • In onder meer Spanje zakken de prijzen van autohuur hard: hier is een daling te zien van bijna 32%, van €101,- naar €69,-
 • In Frankrijk daalde de prijs met zo’n 11% ten op zichte van 2022.
 • In het VK is er een daling van bijna 9% te zien t.o.v. 2022, zo’n €10,- per dag. Als je het vergelijkt met 5 jaar geleden is de stijging echter alsnog 102%.
 • Voor een kleine huurauto betaal je deze zomer in de onderzochte steden in Frankrijk ongeveer €95, in Noorwegen €120, in Spanje €69 en het VK €98,-
 • In Noorwegen steeg de prijs juist, met 6,5% tot €120,- voor een dag.
 • In Dublin, Ierland, knalde de prijs omlaag met 44%, van maar liefst €184,- in 2022 naar €103,- dit jaar.
 • In Nederland werd gekeken naar Amsterdam en Rotterdam, daar daalden de prijzen met 25% en 29% naar gemiddeld €82,-
 • In de andere bekeken landen en locaties liggen de gemiddelde prijzen veelal tussen de €70,- en €100,- voor een kleine huurauto per dag in het hoogseizoen.
 • Huur je een auto voor meerdere dagen dan zal dit de prijs wel drukken.

In het onderzoek is gekeken naar de gemiddelde prijs per dag van een (kleine) huurauto in het hoogseizoen (juni, juli en augustus over de afgelopen 5 jaar). De data is verkregen van EasyTerra.com een vergelijker van autoverhuur

De steden die zijn meegenomen in het onderzoek zijn veelal populaire vakantiebestemmingen, eilanden en/of havensteden, bereikbaar per veerboot. Met de prijzen voor huurauto’s op locatie kunnen vakantiegangers zelf afwegen of het mogelijk interessant is de auto mee te nemen, of toch op locatie te huren.

In het geval je met de ferry reist kun je met het inzicht in de prijzen duidelijker zien wanneer het loont om een auto te huren of je eigen auto mee te nemen. Het meenemen van een auto op de veerboten kan de prijs van een overtocht flink omhoog gooien.

Uit het onderzoek van vorig jaar (2022) bleek dat de prijzen nog met 132% stegen over 5 jaar dus de terugloop van prijsstijging naar ‘slechts’ 60,7% is voor de huurder een welkome ontwikkeling.

Over FerryGoGo

Via Ferrygogo.com  vind je eenvoudig de juiste veerdienst naar bijvoorbeeld Terschelling, Vlieland en Engeland of tussen het Spaanse vasteland en Mallorca . Door handig gebruik te maken van onze kaart kun je in één oogopslag zien waar de verschillende havens liggen en hoe de veerroutes precies lopen. Daarnaast bieden we per veerdienst praktische informatie zoals de dienstregeling, reizigersbeoordelingen en advies over waar je het beste je overtocht kunt boeken.

Ga naar de inhoud