skip to Main Content
Waarom geen referendum over Catalonië in heel Spanje?
123rf

Waarom geen referendum over Catalonië in heel Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Catalanen willen een referendum over de onafhankelijkheid van de autonome deelstaat Catalonië van de rest van Spanje om zo een Catalaanse Republiek te worden. Het Catalaanse parlement heeft de Spaanse grondwet en regels die gelden in heel Spanje aan hun laars gelapt en eigenhandig aangekondigd dat ze een referendum gaan houden op 1 oktober. Buiten het feit dat het merendeel van de Catalanen geen onafhankelijkheid en het niet eens zijn met een referendum welke tegen de grondwet in druist, zet men toch door in Catalonië. Maar waarom wordt er dan geen referendum gehouden in heel Spanje over de situatie in Catalonië?

Het referendum welke men in Catalonië wil organiseren is illegaal omdat dit in strijd is de Spaanse grondwet, een grondwet die de Catalanen ook ondertekend hebben in 1975. De centrale regering in Madrid staat een regionaal referendum niet toe en dat kunnen ze ook niet want men dient zich (ook in Catalonië) aan de wet te houden. Gezien het feit dat alles wat men nu in Catalonië doet geheel in strijd is met de Spaanse wetten en regels en men in Catalonië zelf regels verzint om een referendum goed te praten, heeft de Spaanse regering geen andere mogelijkheid om alles in het werk te stellen om een referendum te voorkomen.

Maar als een referendum alleen landelijk gehouden kan worden, dus in Catalonië en de rest van het land, waarom doet men dat dan niet? Ten eerste wil de centrale regering in Madrid dat niet want een afscheiding van een autonome deelstaat van de rest van Spanje is niet alleen slecht voor het hele land maar ook voor die autonome deelstaat die alleen verder wil gaan. Ten tweede wil Catalonië geen referendum over hun regio in heel Spanje omdat ze weten dat dit negatief zou uitpakken en er meer tegen- dan voorstemmers zullen zijn, ook wel logisch want Spanje heeft 46 miljoen inwoners waarvan er zo’n 7 miljoen in Catalonië wonen. Daarnaast vindt Catalonië dat de enige die over de toekomst van hun regio mogen stemmen de inwoners van die regio zelf zijn, iets wat volgens de Spaanse grondwet dus niet zo is maar wat de regionale Catalaanse politici opnieuw naast zich neerleggen.

Een legaal referendum in heel Spanje over de toekomst van Catalonië zou inhouden dat er ook meer tegenstemmers zullen gaan stemmen, iets wat men nu niet zal doen omdat het referendum illegaal is en niet rechtsgeldig, ondanks wat de regionale Catalaanse politici de inwoners ook voorschotelt. Er zouden bij een landelijk legaal referendum dus meer tegenstemmers zijn dan voorstemmers en daar zitten de Catalaanse politici niet op te wachten.

In artikel 1.2 van de Spaanse grondwet staat “La soberanía nacional reside en el pueblo español, del que emanan los poderes del Estado” ofwel “De nationale soevereiniteit hangt af van het Spaanse volk, waaruit de bevoegdheden van de staat voortvloeien” met andere woorden alleen alle Spanjaarden en dus niet een deel van de Spanjaarden mogen een stem uitbrengen over de situatie van Catalonië. Een referendum in heel Spanje zal er echter niet komen omdat de centrale regering in Madrid dat niet mag en kan uitschrijven omdat dit tegen de grondwet indruist.

60% Spanjaarden tegen referendum

Volgens de resultaten van een enquête die in opdracht van de krant El Mundo werd georganiseerd, is 60,3% van de Spanjaarden tegen een referendum in of over Catalonië terwijl 29,1% voor is en zegt dat het referendum door moet gaan. In diezelfde enquête werd ook gevraagd of er op 1 oktober een referendum zal zijn of niet waarvan 45,7% denkt van niet en 35,9% van wel. Op de vraag of men vindt dat de centrale regering artikel 155 (lees meer hierover) moet gebruiken zegt 48,2% van niet en 33% van wel.

56% van de Catalanen

In een andere enquête voor de krant El Pais werd aan de Catalanen gevraagd of men vindt dat het referendum legaal of illegaal is. Hierbij gaf 56% aan dat ze het referendum en alles daaromheen als illegaal zien terwijl 38% van de ondervraagde Catalanen vindt dat alles legaal is. 44% van de Catalanen vindt daarnaast dat het hele proces rondom het referendum niet goed verlopen is terwijl 41% zegt het er wel mee eens te zijn. 80,2% van de ondervraagden vindt daarnaast dat het beleid van de minister-president Mariano Rajoy een van de redenen is dat de situatie zo geëscaleerd is in Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Ik zie het als spugen in het gezicht van de EU en het gehele sociale idee waar Europa nu op gebaseerd is. Catalonie heeft in het verleden ook altijd graag geld ontvangen van de EU en ontvangt dat nog steeds. Ik zag dit jaar nog een investering van de EU in de Catalaanse pyrineeen van enkele miljoenen. En wanneer Catalonie deze rol bedeeld is voor andere armere regio’s van Spanje en dus van de EU beginnen ze te klagen en uiteindelijk te dreigen met onafhankelijkheid. Verdien je meet dan betaal je meer belasting om armere regio’s te onderhouden. Of moeten we de immigranten uit Afrika gewoon maar laten verdrinken op zee en geen medische hulp geven omdat de canarische eilanden zelf alle medische hulp moet betalen en dit niet allemaal zelf kunnen bekostigen. We zijn een unie, denken zonder grenzen heet dat. Niet denken in de vorm van Spanje noch van catalonie. Simpelweg als één sociaal met elkaar samenwerken. Sommige regios hebben het nou eenmaal slechter getroffen dan anderen.En Franco? Dat is echt te lang geleden. We zitten nu echt in een andere tijd. Wel vind ik dat catalonie wat meer invloed in de Spaanse regering mag hebben met een achtste van de Spaanse bevolking. Bijvoorbeeld over hoe bepaalde regio’s van Spanje wel zelfvoorzienender en efficienter te maken.

  1. Ik heb je reactie met aandacht gelezen, en waarschijnlijk is dit nu precies wat ik bedoel met dat de hele situatie van buitenaf gezien, misschien heel anders overkomt. Dat is nu juist het hele probleem!
   De PP die reeds lange periode aan het bewind is in Spanje geeft naar buiten toe een beeld van een modern en europees land, helaas is niets minder waar. De gehandhaafde binnenlandse politiek is anders.
   Ze beloven de mooiste dingen, zoals heel veel vluchtelingen opnemen vanuit de landen met oorlogsproblemen, daarna gebeurt er haast niets. De mensen doen heel erg hun best en zowel vanuit Catalunya als vanuit andere delen van Spanje zetten zij zich in voor de vluchtelingen, maar waar het aankomt op de regering om daarna diezelfde vluchtelingen van een onderkomen en anderen benodigheden te voorzien, blijft de beloofde hulp zeer schaars!
   Wat betreft het grenzenloze denken betreft is Barcelona één van de meest multiculturele steden van Spanje, en zo ook onze gedachtegang. Het laatste wat de catalanen willen is uit Europa stappen!
   Wat betreft Franco, ik vrees dat dat toch echt niet zó heel lang geleden is en dat er vandaag de dag nog steeds vastgehouden word aan bepaalde dingen die inderdaad allang tot de geschiedenis zouden moeten behoren. Om een “klein” voorbeeld te noemen, de weduwe van Franco heeft tien jaar lang een pensioen ontvangen, dat hoger was dan het salaris van de president van Spanje, en haar nalaten leven nog steeds hheeelllll ruim van het (bloed)geld dat hen wat nagelaten door Franco en zijn echtgenoot(bijgenaamd: de zwarte weduwe)
   Met dát geld kunnen er heel wat vluchtelingen geholpen worden!

   1. Beste Monique. De Psoe is sinds 1975 21 jaren aan de macht geweest. Precies de helft dus. De andere jaren de PP. Beide partijen hebben dus ongeveer evenveel invloed gehad in het na-Franco tijdperk. Wat betreft politici, die zijn per definitie niet te vertrouwen en veelal corrupt, niet alleen in Spanje. Ook in jouw geliefde Catalunya hebben er nogal wat corruptieschandalen gespeeld. Denk maar aan de Familie Puyol.
    De hele burgeroorlog heeft diepe sporen nagelaten in eerdere generaties, maar mijn indruk is dat de moderne Spanjaard die tijd toch echt achter zich heeft gelaten en vooruit kijkt. Het is jammer dat een deel van de Catalanen dit niet kunnen en zich een slachtofferrol aanmeten. Het foute Madrid heeft het altijd gedaan en is verantwoordelijk voor alle problemen. Niet de meest constructie wijze om verder te gaan.

   2. Beste Monique
    Ik woon en werk zelf in Barcelona en heb vele jaren in andere regio’s van Spanje gewoond en gewerkt. Dus concludeer niet simpel dat iedereen die het niet met jou eens is een view van buitenaf heeft. Degenen die nog met Franco bezig zijn worden voornamelijk vertegenwoordigd door een oudere generatie. Van de jongere generaties gaat het om enkelingen. Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is dat Catalaanse en madrileense politici meer controle over meer geld willen hebben. En dat catalonie deel wil uitmaken van de eu dat snap ik wie niet. Maar als je nu al het signaal afgeeft dat je te veel belasting betaald voor armere regio’s binnen de eu (zogezegd andere delen van spanje) hoor je niet thuis in de eu. In heel noord spanje betaalt men meer belasting. In Nederland betalen ook veel mensen te veel belasting voor de Catalaanse pyrineeen te onderhouden en die hoor je ook niet janken om uit de eu te treden. Verdien je meer dan betaal je meer, dat is de prijs voor vrede en vooruitgang. Het andere uiteinde is taferelen uit andere continenten. Wat goed zou zijn uiteraard is dat catalonie andere regio’s in spanje helpt efficiënter te worden. Maar Catalaanse en Madrileense politici geloven meer in concurrenten dan concollegialiteit. Duidelijk een geval van ongeschiktheid van beide kampen. De meest ideale oplossing zou zijn een andere regering in Madrid en in Barcelona en mensen laten regeren die wel weten hoe je een land stabiel laat groeien vanuit alle regio’s.

    1. Helemaal eens met het punt dat de politiek en corruptie hand in hand gaan en bovendien over de hele wereld! Dat is iedereen wel duidelijk denk ik.
     Dat er politiek gezien grote fouten gemaakt worden aan beiden politieke zijden, ook dat is heel duidelijk te zien.
     Maar ik denk ook dat we het grote punt waar het allemaal om draait niet uit het oog moeten verliezen. En dat is dat de mensen in Catalunya vragen om een democratische stemming, het grote krachtpunt van de democratie!
     Dat meningen verschillen is niet meer dan logisch.
     Wat er op dit moment gaande is komt niet uit de lucht vallen, en dat weten we allemaal. Maar er moet wel naar een oplossing gezocht worden, daarbij zullen beiden partijen water bij de wijn moeten doen.
     Door de stemming te verbieden en alles via de rechtbank te proberen “regelen” word de situatie steeds extreemer.
     Ik zou meer begrip en respect van beiden kanten willen zien, op dezelde manier zoals we hier in deze krant onze meningen delen, zonder over te gaan op persoonlijke aanvallen.
     Boven de persoonlijke belangen moeten de algemene belangen zwaarder blijven wegen. Ik hoop van harte dat er een “europese” oplossing zal komen voor dit conflict, want ik ben de eerste die de wereld het liefst zonder grenzen zou willen zien.

     1. ja, ik had dit ook al willen vertalen voor SpanjeVandaag maar als ik dat doe krijg ik weer de wind van voren 🙂

 2. Ik lees nu net voor het eerst alle reacties van de verschillende mensen, sommige misschien in Spanje wonend, en anderen niet. Ik denk dat het onmogelijk is om een oordeel te hebben over de situatie in Catalunya gebaseerd op wat je kunt lezen in de verschillende kranten. Om te beginnen moet je langere tijd in een land wonen om de situatie werkelijk goed te kunnen beoordelen!
  Ik ben in Nederland geboren en getogen, op mijn 21 ste ben ik naar Spanje vertrokken en ben sindsdien hier wonende, in Catalunya om precies te zijn.
  Een mening over deze situatie hier rondom het referendum ligt voor mij misschien wat makkelijker dan voor een spanjaard of catalaan, want ik heb niet de situatie meegemaakt die hier was tijdens de burgeroorlog en het beleid van Franco. Wat ik wel heb kunnen beoordelen is het effect dat dat allemaal op het hele land heeft gehad. Vooral de eerste jaren toen ik hier vers aankwam, vanuit democraties en vooral vrijsprekend Nederland! Het was alsof ik een stap van 50 jaar terugnam, het is moeilijk te beschrijven, maar het gevoel was in alles en in alle dagelijkse dingen aanwezig en ook in de mensen. Ook werd mij steeds duidelijker, dat het Catalaanse volk heel erg had geleden onder de dictatuur van Generaal Francisco Franco, en dat er héél duidelijk 1 politieke partij in dit land is die zich vast probeerd te houden aan deze “oude alles overheersende macht” en dat is wel de PP (Partido Popular) Zij houden vast aan oude wetten en gewoontes, die tijdens de dictatuur door Franco geintroduceerd zijn. Het is dus ook heel duidelijk waarom er geen accoord is tussen de PP en de verschillende partijen in Catalunya, want ondanks dat er de verschillende partijen aan het bewind zijn geweest in de 31 jaar dat ik hier woon, werk en leef, is er vanuit de Spaanse regering, en vooral wanneer de PP aan het bewind was/is nooit een goede verstandhouding geweest en vooral een hele onflexibele strakke en ouderwetse houding tegenover voorstellen die de Catalaanse regering aan de Spaanse regering presenteerde.
  De situatie die er nu is, is gevolg van dit “Franco-achtige” beleid! De mensen hier in Catalunya zouden zeker weten liever een politieke oplossing zien, maar dat hebben ze al heel lang geprobeerd, 10 jaar lang van voorstellen en vergaderingen met de Spaanse regering. Het is niet meer dan logish dat er nu deze situatie bestaat, het verwonderlijke is dat heel veel mensen oordelen en vinden dat de Catalanen de verkeerde weg in zijn geslagen. Ik krijg meer het gevoel dat de Catalanen nu eindelijk iets aan het doen zijn wat ik zo goed herken van mijn eigen vrije Nederland, en dat is GEEN GENOEGEN NEMEN, maar voor hun standpunt opkomen en dat dus ook verdedigen! Ik kan hier niets anders voor voelen dan respect en enthousiasme!

 3. Catalanen willen onafhankelijk zijn, ………………. maar wel deel uitmaken van de EU!?
  Rare jongens, die Catalanen!

 4. Eigenlijk zou men toch af moeten van al die ministaatjes straks krijgt men Catalunya vervolgens Vlaanderen, Walonië, Schotland, Wales, Noord Ierland, Friesland en England.
  Het is natuurlijk wel zo dat de kaart van Europa een mooi stukje mozaïk-behang wordt maar de besluiteloosheid stijgt ten top.

 5. Waarom geen referendum over Catalonië in heel Spanje?

  U moet zich eens voorstellen dat Nederland de Europeesche Unie wil verlaten en dat de Nederlandse regering, met een meerderheid in de tweede kamer, een referendum uitspreekt om te kijken wat de wil is van alle Nederlanders.

  Nu komt Brussel en beslist dat Nederland in de EU moet blijven, want dat staat in het Europeesch recht. En indien er een referendum komt, dan wordt deze gedaan in heel Europa om te beslissen of Nederland de EU mag verlaten.

  Dit is een situatie die er op dit moment heerst in Catalonië.

 6. Ik ben blij dat er eens een persoon is die vóór het referendum is en dit ook nog eens onderbouwt. (Gemma).
  Aan de reactie van Ted te lezen, gaat het meer om de schrijffouten dan om de inhoud. Misschien is Gemma wel Spaans of woont zo lang in Spanje dat het schrijven niet perfect is.
  Ik kan haar reactie waarderen, want is de eerste die de realiteit weergeeft.

  Wanneer de redactie schrijft:
  “Buiten het feit dat het merendeel van de Catalanen geen onafhankelijkheid en het niet eens zijn met een referendum welke tegen de grondwet in druist, zet men toch door in Catalonië.” Dan heeft u het compleet verkeerd.
  En mocht het toch zo zijn dat u gelijk heeft. Waarom zijn ze dan zo bang voor een referendum???

  1. Ik weet niet of het om bang zijn gaat maar wat wel zo is dat alles volgens een grondwet dient te lopen en op politieke wijze opgelost dient te worden. Eigehandig acties gaan uitvoeren omdat ze dat volgens hen legaal doen is niet de correcte oplossing en ook niet iets wat door andere landen als politiek correct gezien wordt en wat dus later, mocht Catalonié een eigen land worden, ook niet gewaardeerd wordt want wie vettrowud hen dan nog? (dat is te lezen in diverse kranten, niet zelf verzonnen). Nu is het wel zo dat de PP nu niet de partij is die het meest flexibel is met Catalonië dus ik kan me de drang van de Catalanen wel voorstellen.

   1. Een onafhankelijk Catalunya zal een doodgeboren kindje zijn.
    Als het corresponderende deel van de staatsschuld wordt overgedragen aan een onafhankelijk Catalunya zal deze staat starten met een schuld en zal dit geld moeten gaan lenen op de vrije markt. Geen enkele partij zal echter geld uitlenen aan een staat met een nieuwe eigen munt en geen enkele dekking. Daarnaast zullen vele industrien vertrekken omdat de nieuwe staat geen deel meer uitmaakt van de EU (denk aan bijvoorbeeld Seat als dochter van Volkswagen). Dat betekent forse importheffingen. Ook de “eigen” bank La Caixa heeft al aangegeven de hoofdzetel indien nodig te verplaatsen. Helaas worden deze zaken door de de naar onafhankelijkheid strevende politici niet naar de bevoling gecommuniceerd.

 7. Wellicht komt er ooit een normale LEGALE referendum, zodat niet alleen de de Ja stemmers komen stemmen … maar dan zeker ook alle NEE stemmers zullen stemmen.
  Zeker en vast, omdat hun NEE stem dan wel als echte stem zal gelden en geteld zal worden!

 8. Wat hebben jullie gelijk zeg!
  We gaan verhongeren als we niet meer bij Spanje behoren!
  Het is beter met Rajoy aan de macht, nog een jaartje of zo en de crisis is voorbij.
  Prachtig!

  1. Hier gaat het even niet over verhongeren, hier gaat het om het houden aan de wet of niet. In Catalonië hoort men zich OOK te houden aan de Spaanse grondwet maar helaas vinden de Catalaanse politici dat ze boven de wet staan, iets wat absoluut niet correct is. Als ze dat nu al denken hoe moet dat dan gaan als ze een eigen land zijn? Daarnaast zijn de politici leugenaars (haha wanneer niet) die simpelweg niet de waarheid zeggen tegen hun bevolking. Keer op keer wordt dat bewezen door brussel, door experts etc. Ze lopen met oogkleppen op en dat is jammer. Daarnaast ben ik bang dat jij en ik als buitenlanders in Catalonië de gevolgen ook gaan merken, net zoals Catalanen, als ze zelfstandig zouden worden. NO TINC POR kan beter veranderd worden in TINC POR!!

   1. Brussel???? experts???? dat geloof je toch zelf niet, of wel?
    oogkleppen????

   2. De vraag is waaroom geen Referendum houden in heel Spanje?
    Hahahaha
    Voor en catalaanse kwestie die alleen aangaat aan de catalanen?

    Spanje heist Gibraltar al jaaren…..Engeland liet ze stemmen. ALLEEN aan de mensen die in Gibraltar woont. Absoluut niet in heel Spanje!
    Hahahahaha

    En dat is niet tendenzieus?????

    Referendum die gehouden werd in Denmark over onafhankelijkheid of niet van Ijsland, werd ALLEEN in Ijsland gehouden.

    Idem dito met Zweden en Norwegen.

    Idem diti met Engeland en Schotland.

    Idem dito met Quebec en Canada.

    Besef jij wel hoveel onzin dat jij uitspreekt? ” in de moderne Europe is dat niet van toepassing….”….(?)
    Hahahaha
    Waar heb jij de laatste jaaren gewoon? In Cambodja?
    Zie alleen maar het verschil tussen Engeland en Spanje……..

    En hou AUB je oogkleppen stevig vast…….want een dag zullen het d’ruit vallen, en dan zul je jezelf opschrikken van al die nonsens dat jij hier opschrijf!!!!

    1. Vergelijking met Gibraltar slaat nergens op. Ten eerste is dit geen onderdeel van Spanje en dus stemmen de Spanjaarden uiteraard niet mee! Ten tweede gaat dit om een land dat kroondomein is van het VK ( ja, goed lezen!) . Die hebben zo hun eigen spelregels in de grondwet staan.
     Net als Spanje die ook heeft over ALLE autonomias.
     Conclusie: totaal onzinnige vergelijking.

   3. Vergelijking met Gibraltar slaat nergens op. Ten eerste is dit geen onderdeel van Spanje en dus stemmen de Spanjaarden uiteraard niet mee! Ten tweede gaat dit om een land dat kroondomein is van het VK ( ja, goed lezen!) . Die hebben zo hun eigen spelregels in de grondwet staan.
    Net als Spanje die ook heeft over ALLE autonomias.
    Conclusie: totaal onzinnige vergelijking.

   4. Gemma, alle artikels die we schrijven zijn gebasseerd op berichten in de Spaanse en ook Catalaanse pers. Ik stel het daarbij niet op prijs dat je me nu ook persoonlijk gaat aanvallen en zou graag willen dat dit niet meer gebeurt en als je dat niet kunt laten aub SpanjeVandaag verlaten en je pijlen richten op Catalaanse en Spaanse media.

   5. Dat de Spaanse regering gekant is tegen de onafhankelijkheid van Catalonië is gebaseerd op zuiver economische reden. Dit is vergelijkbaar met België en het streven van (voorlopig nog) een minderheid onder de Vlamingen. Vele Catalanen zijn niet meer bereid het potverterend beleid van de nationale staat en de andere regio’s te blijven financieren, zeker wanneer er ook in eigen streek nog vele noden zijn. Het internationale recht, dat boven de Spaanse grondwet dient geplaatst, voorziet in het zelfbeschikkingsrecht van volkeren. Indien de Catalanen als een volk kunnen worden beschouwd hebben ze dus recht op een eigen staat. Dat trachten te verhinderen stinkt naar kolonisatie en onderdrukking. Een referendum moet uitsluitsel geven of de meerderheid van het Catalaanse volk gebruik wil maken van zijn internationaal recht. Niet-Catalanen (Spanjaarden of buitenlanders) hebben hierin geen inspraak.

  2. Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Los daarvan hoop ik van harte dat ik juist geen gelijk krijg. In het belang van al die nee-stemmers, die gewoon in de meerderheid zijn.

   1. Fout. Leert rekenen EN democratie.
    SÍ was de meederheid. Daaroom zijn er meer parlamentairs in het catalaanse Parlament.

    Wat de mensen met zijn stemmen koos. Jij kunt het niet leuk vinden….maar het geeft jou geen recht om te liegen.

 9. Dat de Catalanen onder Generaal Franco een miserabel bestaan hadden en dat er vele Catalanen onder dit bewind vermoord zijn is voor velen onvoorstelbaar. Toch is dit nog niet zo lang geleden (tot 1975) en daarom zijn de gevoelens hierover nog steeds zeer sterk aanwezig.

  Tenslotte heeft het in Nederland ook tot ongeveer 2010 geduurd, 65 jaar na de tweede wereldoorlog, voor er eindelijk voorzichtig gesproken kon worden over de aanwezigheid van Duitse vertegenwoordiging bij de herdenking van deze oorlog. en dan alleen nog op een beperkt aantal (kleine) locaties.

  Maar uiteindelijk hebben de Catalanen een vergaande autonomie verkregen (1979) over hun deelstaat en is het economisch tot bloei gekomen. Het zou toch eeuwig zonde zijn als men nu naar heethoofden blijft luisteren, die de democratie met voeten treden en zelfs de grondwet aan hun laars lappen.

  Niemand is gebaat bij een afscheiding, vooral de Catalanen zelf niet. De economische gevolgen zouden voor deze deelstaat wel eens desastreus kunnen uitpakken, maar ook de rest van Spanje zal er een flinke economische tik van krijgen. Uiteindelijk zullen er aan de finish alleen maar verliezers zijn, terwijl het land nu juist op het punt staat om eindelijk uit de crisis te kruipen die hier wel heel hard en ingrijpend is geweest. Hopelijk komt men tot inkeer, als dit besef doordringt.

 10. Hartelijk dank voor deze heldere uitleg.
  U zult ongetwijfeld door mensen met oogkleppen op uitgemaakt worden voor partijdig en andere verwensingen.
  Ik vind echter dat keer op keer duidelijk gemaakt wordt, dat dit geboefte snel achter de tralies gezet moet worden. Dit zijn geen politici, maar landverraders en volksverlakkers.

  1. Dit heeft niets met partijdig of onpartijdig te maken maar met een democratie met normen, waarden en wetten die o.a. geregeld zijn in een grondwet. In een modern europees land zoals Spanje is geen plaats voor zoiets als wat nu gebeurd.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken