Search
menu
Search

Krijg ik nu een boete als ik mijn hond bij de supermarkt vastbind in Spanje?

Krijg ik nu een boete als ik mijn hond bij de supermarkt vastbind in Spanje?
Beeld: via canva.com

Krijg ik nu een boete als ik mijn hond bij de supermarkt vastbind in Spanje?

Sinds de nieuwe dierenwelzijnswet in werking trad, blijft er nog heel wat onduidelijkheid. De wet schrijft voor dat je je hond bijvoorbeeld niet meer voor de deur van de supermarkt kan vastbinden. Tegelijk mag het dier ook niet meer in de auto blijven. Hoe los je dat dan wel op? En krijg je echt een boete als je je hond toch voor de deur laat staan?

Om precies te zijn verbiedt de nieuwe wet je hond “vastgebonden of los op openbare plaatsen te laten lopen zonder supervisie”. Afgelopen week werd een vrouw in Vigo (Galicië) dan ook beboet omdat ze haar hond voor de apotheek vastgebonden achterliet terwijl ze medicijnen kocht. De politie was gelukkig mild. De boete werd ingetrokken en de vrouw kwam er vanaf met een waarschuwing. Bijna had het voorval haar 500 euro gekost.

De schrik zit er dan ook in bij hondeneigenaren in Spanje. Riskeer je hoge boetes als je je hond heel even voor de deur van de winkel laat? “Ik denk niet dat het goed is als ze je beboeten wanneer je het dier heel even buiten laat”, zegt Carmen Beltrán uit Las Fuentes. “De wet zou meer moeten bestaan voor wie zijn hond twee uur buiten laat staan terwijl hij in de bar zit, toch?”.

Veel hondeneigenaren maken net gebruik van de wandeling om een paar boodschappen te doen. Moeten ze hun viervoeter dan nu thuis laten? In Zaragoza stelt het gemeentebestuur de bevolking gerust. Voorlopig zijn nog geen boetes uitgeschreven voor wie zijn hond even buiten aan de winkel laat. Het gaat om een staatswet, en Zaragoza verkiest even af te wachten.

Het thema is complex en de wet ambigue. De hond mag niet buiten blijven, maar zou wel binnen mogen in publieke en private aangelegenheden waar gegeten en gedronken wordt, zolang het dier niet bij de ruimtes kan waar eten bereid of opgeslagen wordt. Zoniet moet buiten een sticker hangen die de toegang verbiedt. In Zaragoza bijvoorbeeld is de toegang voor honden dan toch verboden in gelijk welke zaak waar etenswaren verhandeld worden.

De wet brengt duidelijk nog veel commotie. Als je haar strikt volgt, mag het inderdaad niet meer om je hond aan de deur van een winkel te laten staan. Er is gelukkig zo veel onenigheid, dat er voorlopig naar alle waarschijnlijkheid nog niet veel boetes zullen worden uitgeschreven.

dierenwelzijnswet 2
Overzicht nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje die van kracht wordt
De nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet treedt op 29 september 2023 in werking in Spanje, maar niet alle maatregelen zijn meteen van toepassing, zoals de verzekeringsplicht en de verplichte cursus voor hondenbezitters.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud