Zes op de tien jongeren in Spanje heeft geestelijke gezondheidsproblemen

Zes op de tien jongeren in Spanje heeft geestelijke gezondheidsproblemen
Beeld: via canva.com

Zes op de tien jongeren in Spanje heeft geestelijke gezondheidsproblemen

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje heeft bijna 60% van de jongeren in het afgelopen jaar een probleem met de geestelijke gezondheid gehad. Dit is een stijging van 32% vergeleken met 2017. Vrouwen zijn het meest getroffen, met een percentage van 71%.

Het onderzoek toont aan dat materiële tekorten een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van psychische problemen bij jongeren. Jongeren die ernstige materiële tekortkomingen hebben, hebben twee keer zoveel kans om veel of voortdurend last te hebben van stoornissen.

De meest voorkomende symptomen van psychische problemen bij jongeren zijn vermoeidheid, verdriet, concentratieproblemen, angst voor de toekomst, gebrek aan interesse om dingen te doen, slaapproblemen en paniekaanvallen. De belangrijkste gediagnosticeerde problemen bij jongeren zijn depressie en angst. Andere stoornissen die vaak voorkomen, zijn eetstoornissen, dwangstoornissen en posttraumatische stressstoornissen.

De onderzoekers roepen op tot meer aandacht voor de geestelijke gezondheid van jongeren in Spanje. Ze wijzen erop dat er nog veel werk te doen is om de kwetsbaarheid voor psychische problemen bij jongeren te verminderen.

Het rapport stelt dat bijna 3 op de 10 ondervraagden zegt dat ze zelfdestructieve gedachten hebben gehad tijdens periodes van emotionele instabiliteit. Dit komt vaker voor bij vrouwen en jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Het onderzoek onthult ook dat 3 op de 10 ondervraagden niet op de hoogte zijn van de beschikbare middelen om zelfdestructieve gedachten of gedragingen te voorkomen.

Ondanks dit, zegt slechts 4 op de 10 van de Spanjaarden ooit een beroep te hebben gedaan op een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Verdriet is het belangrijkste symptoom en gevoel dat de ondervraagden associëren met emotioneel ongemak, gevolgd door angst en onzekerheid over de toekomst. In dit opzicht zijn het opnieuw vrouwen samen met jongeren onder de 30 jaar die het vatbaarst zijn voor dit soort negatieve emoties.

Ga naar de inhoud