skip to Main Content
Spaanse ministerie van Volksgezondheid wil minder zout, vet en suiker in producten
123rf

Spaanse ministerie van Volksgezondheid wil minder zout, vet en suiker in producten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse ministerie van de Volksgezondheid is bezig om overeenkomsten af te ronden met diverse bedrijven en andere belangstellenden om in veel producten de aanwezigheid van zout, suiker en vetten te verminderen. Dit vormt onderdeel van het Plan de Mejora de la Composición de los Alimentos waarbij producenten vriendelijk verzocht wordt mee te werken om de gezondheid van de Spaanse consumenten te verbeteren.

Het idee om zout, suiker en vetten in het eten en drinken te verminderen is niet nieuw en stamt al uit februari dit jaar. Vanwege de wisseling van de wacht binnen de Spaanse regering werd het invoeren van maatregelen echter in de koelkast gezet. Nu wil het Ministerio de Sanidad er echter weer werk van maken door afspraken te maken met producenten, leveranciers, horeca verenigingen, distributeurs van vending machines etc.

Zo worden er overeenkomsten gesloten met fabrikanten van ijs, ontbijtgranen, snacks, ingeblikte groenten, frisdranken, vlees, bereide maaltijden, industriële bakkerijen, sappen, culinaire en zoete producten, etc. Daarnaast wordt er ook gesproken met verschillende distributiegroepen, cateringketens, cateringbedrijven en de automatensector (vending).

De bedoeling is dat deze bedrijven gedurende een periode van drie jaar (2017-2020) meewerken aan de reductie met 10% van het suiker-, vet- en zoutgehalte van een serie voedingsmiddelen.

Onder die producten bevinden zich o.a. popcorn, chips en snacks in verschillende categorieën en verschillende soorten gebak, worst, koekjes en fruit nectars, brood, toast, sommige kant en klaar maaltijden, zuivel desserts en sauzen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Zelf maken tijdrovend? Dat is een flauw excuus. Op de tijd die je verliest door naar winkel te gaan is het al klaar.

 2. Gelukkig!! Sommige dingen zijn echt niet meer te VRETEN, zo zoet, bah!!!! Spaghettisaus, vruchtenyoghurt, cruesli, tomatenketchup, mayonaise, augurken, jam, stroop, kip/kerriesalade, noem het maar op. Alsof er een hele pot suiker doorheen zit, echt heel vies.
  Het wordt steeds moeilijker om natuurlijk smakende producten te kopen en dat vind ik heel erg vervelend. Het is ontzettend tijdrovend om alles zelf te moeten maken en ik hoop dat ze er nu echt eens iets aan gaan doen om alles weer lekker te laten smaken, zoals vroeger…. 🙂

  1. Bolognese saus van de Lidl is niet zoet gelukkig, maar die van de Mercadona wel en dat is echt smerig. Bimbo brood zit ook vol met suiker en is daardoor gewoonweg niet te pruimen. Zo zijn er heel erg veel produkten die een overkill aan suiker hebben en ik laat suiker altijd bewust staan omdat het door en door slecht voor je is. Gelukkig is het met zout al een tijdje zo dat veel produkten aangepast zijn en minder zout bevatten dus daar zijn ze al op de goede weg.

   1. Bij de Mercadona heb je ook tomatensaus zonder toegevoegde suikers, wel iets duurder, maar een stuk beter te pruimen als je niet van zoet houdt.
    Ze hebben bij de Mercadona tegenwoordig heel veel producten met geen of weinig zout en ook met geen of weinig toegevoegde suikers.
    Suikers zijn inderdaad heel slecht voor je, het schijnt zelfs zo te dat veel ziekten, waaronder kanker, gedijen bij de enorme suiker inname.
    Er zijn zelfs studies die laten zien dat als je geen kunstmatige suikers meer zou innemen dat tumoren en dergelijke vrijwel niet meer groeien. Geraffineerde suikers zijn gewoon slecht voor je.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken