Na storm Bernardo brengt Cecilia wind, regen, sneeuw en kou naar Spanje

Na storm Bernardo brengt Cecilia wind, regen, sneeuw en kou naar Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Nadat vorige week storm Amelie over grote delen van Spanje is geraasd met enorme windsnelheden, regen en sneeuwval, was het de beurt aan de storm Bernardo die met name op de Balearen eilanden te merken was. Deze wordt nu weer gevolgd door storm Cecilia en wellicht deze week ook storm Daniel.

Met temperaturen die lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar en hevige sneeuwval op veel plaatsen in Spanje, is ook de wind aanwezig met harde windstoten waardoor het extra koud lijkt. Die wind was vooral te merken in het noorden van het land maar praktisch niet in het zuiden, aldus de weerwebsite Tiempo.com.

Op zondag 10 november was het verkiezingsdag in Spanje maar ook een dag dat Bernardo over het land trok met alle gevolgen van dien. Veel Spanjaarden moesten door wind, regen en sneeuw naar de stemlokalen gaan. 17 provincies hadden van de Spaanse weerdienst Aemet een weeralarm gekregen vanwege de wind, regen, sneeuw en hoge golven.

Terwijl de wind nog steeds flink tekeer kan gaan in het noordwesten van Spanje zoals in de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland maar ook een groot deel van het vasteland, de Balearen en het noordoosten van de Canarische Eilanden zullen de temperaturen stijgen in het noordwesten van Spanje maar blijven deze nagenoeg gelijk in de rest van het land.

Vanwege de stijging van de temperaturen is er gevaar op sneeuwlawines in de Picos de Europa, het Cantabrische Gebergte en de Pyreneeën waar de sneeuwgrens zal gaan stijgen van de 800 naar meer dan 1.400 meter.

Volgens Tiempo.com zal dinsdagmiddag storm Cecilia de plaats van Bernardo overnemen en komt er een nieuwe koufront aan in het noordwesten van Spanje. Het gaat in het geval van Cecilia om een storm van korte duur maar de kans is groot dat deze op woensdag/donderdag gevolgd wordt door de storm Daniel.

Namen stormen

Voor het stormseizoen 2019-2020 hebben de weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk de volgende namen bedacht: Amelie, Bernardo, Cecilia, Daniel, Elsa, Fabien, Gloria, Herve, Ines, Jorge, Karine, Leon, Myriam, Norberto, Odette, Prosper, Raquel, Simon, Teresa, Valentín en Wanda. Lees meer over het namensysteem HIER.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
14 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Hola. Stop even met de kop in het zand te steken en zet de ogen en oren open naar het nieuws over niet te stoppen bosbranden en overstromingen met alle vernietigende gevolgen en dat is niet door de natuur die zich automatisch herstelt maar door de vervuilende maatschappij die draait om inkomsten….oef dat is een zinnetje dat sommige hier twee keer zullen moeten herlezen !

Het verbaasd me hoeveel mensen er hier zijn die “het” beter weten dan wat 98% van de wetenschappers zeggen en keer op keer bewijzen. Ga je eerst even meer verdiepen im het onderwerp voordat je domzichtige dingen gaat typen. En dan bedoel ik niet meer van de klimaat-nep-nieuws stukken lezen die alleen benoemen wat je zelf vind.

Ik steek mijn kop zeker niet in het zand en beweer niet dat klimaatverandering niet bestaat. Ik geef alleen aan dat het niet louter negatieve effecten heeft. Het is namelijk ook wetenschappelijk bewezen dat de oogsten in China, Rusland, Europa, Canada en de VS zullen verbeteren. Daar staat tegenover dat de oogsten in Afrika vaker zullen tegenvallen. Dat zijn zeker geen nepnieuws artikelen. Wat betreft de oogsten in Afrika, daar zijn technologische oplossingen voor te bedenken. Het telen van gewassen die beter bestand zijn tegen hitte en droogte, veredeling, genetische modificatie. Het is vrij bijzonder hoe men wetenschap in de… Lees verder »

Uhhmmm Volgens mij daalt de sneeuwgrens van 1400 naar 800. Hij stijgt niet lol

ik heb het 2 gelezen en vermoedde ook al een foutje

Ned, dat is toch niet het enige probleem, dat het in de zomer een paar graadjes warmer is? Het gaat o.a. om overstromingen, zwaardere en meer tornado’s, het hele leven onder water gaat naar de knoppen en er sterven dieren uit. Dit zorgt voor een disbalans in de natuur waarvan de gevolgen niet best zullen zijn.

De natuur verandert, of het naar de knoppen gaat zal per regio verschillen. In het zuiden van Spanje zal het waarschijnlijk nog droger worden, maar in het zuiden van de Sahara is de boel voor zover ik heb begrepen juist aan het vergroenen. Ook schijnen vis- en koraalsoorten vanuit de Roze Zee, via het Suezkanaal, naar de Middellandse Zee te
komen. Ze verhuizen noordwaarts en er zullen zoals altijd winnaars en verliezers zijn. Tornado’s zijn wel vervelend, maar tegen overstromingen valt zat te verzinnen. De toekomst is echt niet zo zwartgallig als sommigen ons willen laten geloven.

De natuur houdt zichzelf in evenwicht. Waarom denken mensen dat ze altijd alles onder controle willen en kunnen hebben. Wij in Nederland hebben 2x een ijstijd gehad.
De dino’s zijn uitgestorven zonder bemoeienis van de mensen. Alles evolueerde of je wil of niet. Over 10 miljoen jaar zijn wij misschien ook geëvolueerd. De natuur regelt alles zelf

Ze moeten eens ophouden met dat gezeur over het weer en de vervuiling , in de ijstijd was geen vervuiling en toch deed het weer wat het wilde , overal de bomen laten staan en het valt echt wel mee, dat hele millieu geklets gaat alleen om geld

Beste Lucy, Dat is sinds mensenheugenis al zo. Er zijn áltijd soorten uitgestorven, én weer nieuwe soorten bijgekomen. Overstromingen en tornado’s, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, het i van alle tijden. Ook wetenschappelijk bewezen is dat deze natuurrampen in een golfbeweging komen en gaan. Wij zitten waarschijnlijk in een tijd dat we in de hogere segmenten van zo een golf zitten, waardoor het net allemaal even wat heftiger is dan de laatste decennia. We gaan ook weer een periode mee maken dat het allemaal wat rustiger wordt. We moeten ons niet gek laten maken zoals in Nederland, en hele bedrijfstakken lam gaan… Lees verder »

Hebben de weerbazen zuid tenerife vergeten? Wij hebben hier al dagenlang windstoten van meer dan 80 km/ u en temperaturen in de middag die gewoon zijn voor februari

Aan de Spaanse oostkust precies hetzelfde. Bijna iedere dag veel wind en ook vrij veel bewolking, maar geen regen. Al ruim een week. Komende week zakken de temperaturen naar 15 a 16 graden. Dat is het normaal in januari. Wat mij betreft is die hele CO2-discussie zwaar overdreven, we kunnen best nog wel wat decennia verder met gas of kolen. Wat boeit een paar graden warmer nou? Liever een paar dagen 42 graden in de zomer dan 16 graden in november.

Jij hebt zeker aan een eikenboom gehangen?

Onder welke steen kom jij ineens vandaan? Beetje bekende koppie in het zand steken, maar inderdaad soms wordt wel alles op het fenomeen weersverandering gegooid.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.