Nieuwe benamingen stormen 2019-2020 in Spanje bekend

Nieuwe benamingen stormen 2019-2020 in Spanje bekend
Beeld: 123rf

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet heeft samen met het Franse Meteo-France en de Portugese weerdienst IMPA de benamingen voor de stormen 2019-2020 bekend gemaakt. In 2017 bedachten de drie nationale weerdiensten om namen te bedenken voor de stormen (codes oranje en rood) die over de landen trekken. Dat deed men naar voorbeeld van andere Europese landen en de Verenigde Staten zodat de bevolking makkelijker aan een storm kan denken.

Een goed Amerikaans voorbeeld van deze benaming is de tropische storm/orkaan Dorian die voor ontzettend veel schade, doden en vermisten heeft gezorgd op de Bahamas en het vasteland van de Verenigde Staten. 

In 2017 bedachten de drie nationale weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk namen die op alfabetische volgorde en afwisselend vrouwelijk en mannelijk aan de stormen gegeven werden. Dat waren toen Ana, Bruno, Carmen, David, Emma, Félix, Gisele, Hugo, Irene, José, Katia, Leo, Marina, Nuno, Olivia, Pierre, Rosa, Samuel, Telma, Vasco en Wiam.

In 2018 waren de namen voor de stormen Adrian, Beatriz, Carlos, Diana, Etienne, Glora, Gabriel, Helena, Isaias, Julia, Kyllian, Laura, Miguel, Nicole, Oscar, Patricia, Roberto, Sara, Teo, Vanessa en Walid.

2019-2020

Voor het stormseizoen 2019-2020 hebben de weerdiensten van Spanje, Portugal en Frankrijk de volgende namen bedacht: Amelie, Bernardo, Cecilia, Daniel, Elsa, Fabien, Gloria, Herve, Ines, Jorge, Karine, Leon, Myriam, Norberto, Odette, Prosper, Raquel, Simon, Teresa, Valentín en Wanda.

Niets nieuws

Het geven van namen aan stormen gebeurt in Duitsland al jaren waarbij Klaus eind januari 2009 en Xynthia eind februari 2010 voor veel problemen zorgden met veel schade en zelfs diverse doden tot gevolg.

Om ervoor te zorgen dat de inwoners meer attent zijn op de veiligheidsvoorschriften als er een grote storm komt, besloot men namen te geven aan de stormen, iets dat sinds 2017 dus ook in Spanje, Frankrijk en Portugal gebeurt.

Nederland

Overigens staat op de website van de Nederlandse KNMI ook een overzicht van de namen die men in Nederland, Ierland en Groot Brittannië geeft aan de stormen code oranje en rood, te weten Atiyah, Brendan, Ciara, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Jan (NL), Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet (NL), Rósin, Samir, Tara, Vince en Willow.

Net zoals bij de Spaanse benamingen worden de letters Q, U, X, Y en Z niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

Reageer op dit artikel

  Abonneren  
Abonneren op
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.