Canarische Eilanden bereiden zich voor op komst tropische cycloon

Canarische Eilanden bereiden zich voor op komst tropische cycloon
Beeld: Aemet

Canarische Eilanden bereiden zich voor op komst tropische cycloon

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Het is helemaal afhankelijk van hoe de komende dagen de tropische storm ‘Theta’ die zich boven de Atlantische Oceaan bevindt zich zelf gaat ontwikkelen maar er is een (kleine) kans dat deze cycloon de komende dagen naar de Canarische Eilanden komt. De experts waarschuwen wel voor de komst van ‘Theta’ maar zeggen ook dat dit een van de minst mogelijke scenario’s is.

UPDATE vrijag 13 november: Tropische storm Theta nadert toch diverse Canarische Eilanden

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet vormt de tropische storm ‘Theta’ zich nu en de komende dagen boven de Atlantische Oceaan en is er een mogelijkheid dat deze in botsing komt met de Canarische Eilanden. Daarbij moet ook gezegd worden dat de kans vooralsnog klein is en dat de storm zich meer richting de Azoren en met name Madeira zal begeven en later op het Iberische Schiereiland in het zuiden van Spanje en Portugal zal verdwijnen. 

De berekeningen van het Centro Nacional de Huracanes (NCH) wijzen erop dat de storm zich richting het oosten verplaatst om via de Azoren en Madeira op het Iberische Schiereiland bij Portugal en in mindere mate zuid-west Spanje zal eindigen waarbij de cycloon flink aan kracht heeft afgenomen. Maar er zijn ook berekeningen die wijzen op een ander traject en dan botst de tropische storm vol op de Canarische Eilanden.

Uit klimatologisch oogpunt is deze storm interessant want volgens de weerkenners is het niet gebruikelijk dat Europa te maken krijgt met dergelijke tropische cyclonen. Maar 2020 is niet alleen het jaar van het coronavirus maar ook van de tropische cyclonen die in de Noord-Atlantische Oceaan zijn ontstaan. ‘Theta’ is de 29e tropische storm die dit seizoen is ontstaan waarmee het oude record van 28 tropische stormen in 2005 is verslagen.

Een tropische cycloon, ook wel orkaan, cycloon, tyfoon of taifoen, is een tropische storm waarvan de windsnelheden de orkaandrempel, windkracht 12, overschrijden. Dat houdt in dat er windsnelheden voorkomen van meer van 63 knopen, ongeveer 117 kilometer per uur.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.