Deze Spaanse kazen staan tussen de beste ter wereld

Deze Spaanse kazen staan tussen de beste ter wereld
Beeld: via canva.com

Deze Spaanse kazen staan tussen de beste ter wereld

De World Cheese Awards, de meest gerenommeerde internationale kaaswedstrijd van Europa, heeft ook dit jaar de beste kazen ter wereld uitgekozen. Er werden ongeveer 4.000 soorten kaas beoordeeld door een professionele jury van meer dan 250 proevers. 

Het is inmiddels bekend dat de winnaar van dit jaar de ‘Nidelven Blå’ kaas is uit Noorwegen en dat op de lijst van 16 beste kazen ter wereld geen Spaanse vermelding staat (maar wel twee Nederlandse en een Belgische). Toch hebben onderstaande Spaanse kazen vermeldingen gekregen als ‘Supergold’. De lijst is behoorlijk gevarieerd en bevat kazen uit alle regio’s van Spanje.

Van de 101 Spaanse kazen die werden ingezonden voor het concours, kregen er 17 de titel ‘Supergold’, de gouden medaille. De meeste van deze kazen zijn gemaakt van schapenmelk of geitenmelk. Hieronder volgt de lijst van de beste Spaanse kazen volgens de World Cheese Awards 2023:

Quesos Abuelo Ruperto
De Spaanse kaasmaker Quesos Abuelo Ruperto uit Murcia heeft twee Supergolds gewonnen voor hun kazen Abuelo Ruperto en Abuelo Ruperto Mini. Beide kazen zijn gemaakt van rauwe schapenmelk van eigen schapen. Ze zijn intens van smaak en gerijpt gedurende 2 tot 12 maanden.

Queso Adiano
De Spaanse kaasmaker Queso Adiano uit Ciudad Real heeft twee Supergolds gewonnen voor hun kazen Arcano Curado en Manchego Artesano DOP Reserva. Beide kazen zijn gemaakt van rauwe schapenmelk van Manchego-schapen, zonder toevoeging van conserveermiddelen of additieven. Ze zijn intens van smaak en hebben een lange rijpingstijd.

Curado de Guía, quesería La Galdera
De Spaanse kaasmaker Quesos La Galdera uit Gáldar, op het eiland Gran Canaria, heeft een Supergold gewonnen voor hun Curado de Guía. Deze kaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 6 maanden. De kaas heeft een intense smaak met tonen van noten, kruiden en een vleugje pit. De textuur is iets bros en de kaas is zeer aromatisch.

Queso Manchego Dehesa de los Llanos
De Spaanse kaasmaker Quesos Dehesa de los Llanos uit La Mancha heeft een Supergold gewonnen voor hun Queso Manchego Dehesa de los Llanos. Deze kaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 6 maanden.

Curado de cabra, quesos Luisita
De Spaanse kaasmaker Quesos Luisita uit Agüimes, op het eiland Gran Canaria, heeft een Supergold gewonnen voor hun Curado de cabra. Deze kaas is gemaakt van rauwe geitenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 6 maanden. De kaas is perfect om te serveren bij een stukje vlees, vis of brood. Het is ook een heerlijke kaas om gewoon zo te eten.

Maxorata Curado al pimentón
De Spaanse kaasmaker Maxorata uit Fuerteventura heeft een Supergold gewonnen voor hun Maxorata Curado al pimentón. Deze kaas is gemaakt van rauwe geitenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 6 maanden. De kaas heeft een intense smaak met tonen van noten, kruiden en een vleugje pit. De textuur is iets bros en de kaas is zeer aromatisch. Het pimentón geeft de kaas een extra dimensie en een unieke smaak.

Queso Los Cameros Curado
De Spaanse kaasmaker Lácteos Martínez uit Haro, in de regio La Rioja, heeft een Supergold gewonnen voor hun Queso Los Cameros Curado. Deze kaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 6 maanden.

Galmesan
Galmesan is een Spaanse harde kaas gemaakt van rauwe melk van Friese koeien. Het heeft een rijpingstijd van minimaal 6 maanden en heeft een sterke, romige smaak met tonen van noten, kruiden en een vleugje pit. Galmesan is een unieke kaas in Spanje, omdat het een van de weinige kazen is die gemaakt is van rauwe melk van koeien. De meeste Spaanse kazen worden gemaakt van gepasteuriseerde melk, wat de smaak en textuur kan beïnvloeden.

Queso Los Payuelos Pata de mulo
De Spaanse kaasmaker Quesos Los Payuelos uit Sahelices del Payuelo, in de regio León, heeft een Supergold gewonnen voor hun Queso Los Payuelos Pata de mulo. Deze kaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 2 maanden. De kaas “Pata de mulo” is een traditionele Spaanse kaas die al eeuwenlang wordt gemaakt. De naam betekent “ezelspoot” en verwijst naar de vorm van de kaas.

Hircus Mega
De Spaanse kaasmaker Quesos Hircus uit Palacios del Pan, in de regio Zamora, heeft een Supergold gewonnen voor hun Hircus Mega. Deze kaas is gemaakt van rauwe geitenmelk en heeft een rijpingstijd van maximaal 3 weken. De kaas “Mega” is een traditionele Spaanse kaas die al eeuwenlang wordt gemaakt. De kaas heeft een lichte, romige textuur en een frisse, zure smaak.

Queso ahumado La Pasiega de Peña Pelada
De Spaanse kaasmaker Quesos La Pasiega de Peña Pelada uit Peña Pelada, in de regio Cantabrië, heeft een Supergold gewonnen voor hun Queso ahumado La Pasiega de Peña Pelada. Deze kaas is gemaakt van rauwe melk van Friese koeien en wordt gerookt met berkenhout.

Etiqueta verde Sierra de Albarracín
De Spaanse kaasmaker Quesería Sierra de Albarracín uit Albarracín, in de regio Teruel, heeft een Supergold gewonnen voor hun Etiqueta verde Sierra de Albarracín. Deze kaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 60 dagen.

Manchego Reserva Finca La Cuadra
De Spaanse kaasmaker Quesos Finca La Cuadra uit Fuensalida, in de regio Castilla-La Mancha, heeft een Supergold gewonnen voor hun Manchego Reserva Finca La Cuadra. Deze kaas is gemaakt van rauwe schapenmelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 12 maanden.

Queso Gamoneu Maestro Quesero
De Spaanse kaasmaker Central Lechera Asturiana uit Asturias heeft een Supergold gewonnen voor hun Queso Gamoneu Maestro Quesero. Deze kaas is gemaakt van rauwe melk van schapen en heeft een rijpingstijd van minimaal 60 dagen.

Homenaje de Granja Rinya
De Spaanse kaasmaker Granja Rinya uit Albal, in de regio Valencia, heeft een Supergold gewonnen voor hun Homenaje de Granja Rinya. Deze kaas is gemaakt van rauwe melk van schapen en heeft een rijpingstijd van maximaal 3 weken.

Dit zijn de 17 kazen afkomstig van 15 kaasmakers die de gouden medaille voor de beste kazen hebben gewonnen volgens de prestigieuze lijst van de World Cheese Awards in 2023.

Ga naar de inhoud