Search
menu
Search

Spanjaarden die in het noorden wonen zijn gelukkiger dan die van het zuiden

Spanjaarden die in het noorden wonen zijn gelukkiger dan die van het zuiden
Beeld: AI-beeld / redactie

Spanjaarden die in het noorden wonen zijn gelukkiger dan die van het zuiden

De Spanjaarden zijn in 2023 iets gelukkiger geweest dan in 2022. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Castilla-La Mancha. Opvallend is dat de Spanjaarden die in het noorden en het centrum van het land wonen, gelukkiger zijn dan die in het zuiden.

Op een schaal van 0 tot 10 is het gemiddelde geluksindex 7,58, een half punt hoger dan in 2022. Dit is een vergelijkbaar cijfer met de waarde die werd behaald in het eerste onderzoek van 2020. Volgens een van de auteurs van het onderzoek blijven de belangrijkste factoren voor geluk de gezinssituatie en het werk en de veiligheid.

Het onderzoek benadrukt dat de mensen die in de regio’s in het noorden van Spanje wonen, zoals Baskenland, Cantabrië, Asturië, Galicië, Navarra, La Rioja, Aragón, Catalonië en het noorden van Castilla y León, het gelukkigst zijn in het land. Daarna volgen de mensen die in de regio’s in het centrum van het Spaanse vasteland wonen, zoals Castilla-La Mancha, de Valencia regio, Murcia en Madrid, en tenslotte de mensen in het zuiden, zoals Andalusië en Extremadura.

Singles zijn minder gelukkig dan mensen die getrouwd of samenwonend zijn. Mensen met een hoger opleidingsniveau, een hoog inkomen en een baan in de publieke sector voelen zich sociaal gelukkiger. Ouderen en veertigers en vijftigers zijn het gelukkigst met hun leven. Ouderen van boven de 50 jaar geven toe dat ze gefrustreerd zijn door hun digitale vaardigheden.

Ga naar de inhoud