De opkomst van de ATM pinautomaten in Benidorm

123rf
Beeld: 123rf

De opkomst van de ATM pinautomaten in Benidorm

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BENIDORM – Pinautomaten zijn overal in Spanje te vinden al wordt het wel steeds moeilijker omdat veel banken hun filialen sluiten en daarmee verdwijnen ook veel pinautomaten uit het Spaanse straatbeeld. Maar op veel plaatsen zoals in de grote steden en toeristische bestemmingen langs de Middellandse Zeekust en op de eilanden in Spanje verschijnen andere soorten pinautomaten met de naam ATM. Maar wat zijn dit en zijn deze niet-Spaanse pinautomaten te vertrouwen.

ATM staat voor Automated Teller Machine in het Engels en is niets meer of minder dan een pinautomaat of in het Spaans “cajero automático” en is een machine om geld te pinnen met een pinpas of kredietkaart.

Terwijl er de laatste jaren meer dan 12.000 pinautomaten van de banken zijn verdwenen in Spanje zijn er weer duizenden bijgekomen waarop ATM staat geschreven. De meeste van hen zijn van twee bedrijven afkomstig, te weten Euronet en Cardtronics (Cashzone in Europa).

Locatie

Deze ATM pinautomaten zijn op plaatsen te vinden waar veel mensen bijeenkomen zoals op straat, bij de supermarkt, in winkelcentra, langs een boulevard of in winkelstraten en dat in grote steden en toeristische gebieden. De ATM staat vaak op een plaats waar geen bankfiliaal te vinden is en dus ook geen pinautomaat van een Spaanse bank aanwezig is.

De ATM pinautomaten worden echter niet alleen gebruikt door buitenlanders die op vakantie zijn in Spanje maar ook door de Spanjaarden. Een van de redenen daarvoor is dat de commissies die men dient te betalen voor het pinnen bij de ATM vaak lager zijn dan bij de Spaanse pinsystemen.

Benidorm

Ook in Benidorm zijn er steeds meer ATM pinautomaten te vinden en vaak op de vreemdste plaatsen. Veel van deze ATM automaten staan bij bedrijven die een ruimte beschikbaar stellen om een pinautomaat te plaatsen en daarmee een bepaald huurbedrag verdienen.

Commissie

Als je pint bij een blauwe ATM dan moet je altijd een commissie betalen die tussen de 0,50 en 1 euro ligt, afhankelijk van het bedrag dat men pint. Overigens is een commissie vragen voor het gebruikmaken van een pinautomaat in Spanje de normaalste zaak want dat is iets wat men al jaren doet.

Als je pint verschijnt er op het beeldscherm een tekst die aangeeft dat er een commissie gevraagd wordt en daarmee dien je akkoord te gaan of niet. Deze commissie wordt door de Spaanse bank aan de Nederlandse of Belgische bank gerekend die dat wel of niet doorberekend aan de klant.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.