skip to Main Content
De opkomst van de ATM pinautomaten in Benidorm
Archieffoto

De opkomst van de ATM pinautomaten in Benidorm

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BENIDORM – Pinautomaten zijn overal in Spanje te vinden al wordt het wel steeds moeilijker omdat veel banken hun filialen sluiten en daarmee verdwijnen ook veel pinautomaten uit het Spaanse straatbeeld. Maar op veel plaatsen zoals in de grote steden en toeristische bestemmingen langs de Middellandse Zeekust en op de eilanden in Spanje verschijnen andere soorten pinautomaten met de naam ATM. Maar wat zijn dit en zijn deze niet-Spaanse pinautomaten te vertrouwen.

ATM staat voor Automated Teller Machine in het Engels en is niets meer of minder dan een pinautomaat of in het Spaans “cajero automático” en is een machine om geld te pinnen met een pinpas of kredietkaart.

Terwijl er de laatste jaren meer dan 12.000 pinautomaten van de banken zijn verdwenen in Spanje zijn er weer duizenden bijgekomen waarop ATM staat geschreven. De meeste van hen zijn van twee bedrijven afkomstig, te weten Euronet en Cardtronics (Cashzone in Europa).

Locatie

Deze ATM pinautomaten zijn op plaatsen te vinden waar veel mensen bijeenkomen zoals op straat, bij de supermarkt, in winkelcentra, langs een boulevard of in winkelstraten en dat in grote steden en toeristische gebieden. De ATM staat vaak op een plaats waar geen bankfiliaal te vinden is en dus ook geen pinautomaat van een Spaanse bank aanwezig is.

De ATM pinautomaten worden echter niet alleen gebruikt door buitenlanders die op vakantie zijn in Spanje maar ook door de Spanjaarden. Een van de redenen daarvoor is dat de commissies die men dient te betalen voor het pinnen bij de ATM vaak lager zijn dan bij de Spaanse pinsystemen.

Benidorm

Ook in Benidorm zijn er steeds meer ATM pinautomaten te vinden en vaak op de vreemdste plaatsen. Veel van deze ATM automaten staan bij bedrijven die een ruimte beschikbaar stellen om een pinautomaat te plaatsen en daarmee een bepaald huurbedrag verdienen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Geld pinnen in Spanje[/su_note]

Commissie

Als je pint bij een blauwe ATM dan moet je altijd een commissie betalen die tussen de 0,50 en 1 euro ligt, afhankelijk van het bedrag dat men pint. Overigens is een commissie vragen voor het gebruikmaken van een pinautomaat in Spanje de normaalste zaak want dat is iets wat men al jaren doet.

Als je pint verschijnt er op het beeldscherm een tekst die aangeeft dat er een commissie gevraagd wordt en daarmee dien je akkoord te gaan of niet. Deze commissie wordt door de Spaanse bank aan de Nederlandse of Belgische bank gerekend die dat wel of niet doorberekend aan de klant.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. Wat een ‘geneuzel’. Ik betaal bij Sabadell geen kosten op mijn rekening, heb een VIsa en Mastercard gratis, betaal geen commissie bij het pinnen en heb bovendien nog korting bij de betaling van bepaalde facturen (bv. elektriciteit).
  Maar goed, als jullie het écht willen: banken zijn dieven! Man .man, …

 2. Wij kregen vroeger een loon zakje toen kwam er iemand van een bank en vertelde”niet zwart op wit” ga naar onze bank het zal nooit kosten met zich meebrengen want wij halen onze kosten uit de rente die wij ontvangen aldus de bank medewerker. Vanaf deze dag zijn we allemaal genaaid door de banken / overheid en instellingen. Graaien van de armen Gele Hesjes ik doe mee!

  1. Ik woon niet in Spanje; ik overwinter er alleen maar. Dus heb ik geen Spaanse bank.
   Ik vind het enorm interessant dat ik overal ter wereld geld kan pinnen uit automaten.
   Vroeger ging het anders! Mocht je thuis vertrekken met bundeltjes van diverse munteenheden.
   Buiten de eurozone is op die wijze de wisselkoers ook enorm gunstig. Dat komt natuurlijk omdat de thuisbank geen voorraad van diverse munteenheden moet voorradig hebben.
   Ik wil graag betalen aan de bank voor de service.
   Het is aan de overheid om te zorgen dat wij veilig kunnen genieten van onze centen.
   De overheid zou dus de banken moeten verplichten om hun kosten op ons te verhalen met forfaits, zodat wij gemotiveerd worden om kleinere bedragen af te halen; of liefst overal met plastic money te betalen.
   Maar nogmaals: het is (voor mij, oude man) bijna een wereldwonder: mijn centen staat op de thuisbank, en ik kan ze opnemen over gans de wereld, dag en nacht.

 3. De groorste giller en miskleun die er is de geld-verstrekkers. Het oergedrag viert hoogtij tot dat het ellendige systeem uit elkaar klapt.! Eerlijkheid en samenwerking is niet te vinden. Een walgelijke wereld , dat is het door en door rot..! Het chemische gevoel die zovelen rijken in stand houdt . Met geld ben je gelukkig.. Wat een puinzooi..! De lach zal eens vergaan . De basis van het leven is flink aangetast. Geldmiddelen zijn dwangmiddelen om slavenij te kunnen handhaven. De aarde is een vuilnisbelt en daarboven vliegend ruimtepuin, Hoe ver heen zijn deze zieke geesten die ook nog in regeringen rond hangen met al die jakhalzen er omheen..! Wakker worden en de bezem er doorheen.! Voor dat het weer om slaat in geweld en ellende..! Ik ben er helemaal klaar mee..! Krom getrokken wereld.

  1. Waarbeneden jij het over man? Er zijn zat automaten waar je gratis kan pinnen. Heeft niets met het systeem te maken! In Nederland is het altijd gratis, hoe zo gele hesjes? Wat een misplaatste opruierij!
   Alleen, en dat blijf ik zeggen, moet je die verderfelijke Angelsaksische cultuur mijden. ATM dus. Gedreven door graaien en hebzucht zal deze cultuur inderdaad ooit ten onder gaan. Leve de harde Brexit!

    1. Dat gratis niet bestaat zal ik als eerste beamen. Dat heb ik gedaan met zg gratis internetbop straat/ strand, gratis snelwegen etc. Dus daar geen discussie over. Waar ik het over heb zijn opnamekosten bin pinnen. Dat is schandalig als dat BOVENOP de maandelijkse of kwartaal rekeningbijdrage komt . En dat is in NL dus niet het geval. Bankrekeningen in NL zijn veel goedkoper dan de meeste in Spanje. Maar dit artikel gaat daar niet over, maar over dat verderfelijke ATM. Dat zijn gewoon een stelletje Britse plunderaars. Daar ageer ik tegen.

     1. Ik pin nooit bij een ATM….of het moet uit pure noodzaak zijn. In de regel kan ik overal bij mijn Spaanse bank pinnen en heb ik niks te maken met dergelijke boevenpraktijken. Die hebben dan wel weer andere boevenstreken maar zo zit ‘het systeem’ in elkaar.

  2. Ik begrijp waar je het over hebt Pedro alleen is dat weer een hele andere discussie. Het gaat hier over pinautomaten in Spanje. Jouw frustratie over de wereld (waar ik het in grote lijnen mee eens ben) past niet bij dit topic maar hopelijk heb je het van je af kunnen schrijven 😉

 4. Ik heb nog nooit gehoord vab B4 pin apparaten. Hoe herken ik die cq hoe zien die er uit?
  Welke pin apparaten zijn ook nog gratis?
  Wat is/zijnTwyp?
  Ik hoor graag,
  Joep Hehenkamp

 5. Tijdens mijn overwinteringsperiodes pinde ik vaak kleinere bedragen uit de geldautomaten, met mijn debetkaart. Tot vorig jaar, toen er tot mijn verrassing overal een bedragje extra gevraagd werd.
  Ik vind dit een zeer domme maatregel, in het raam van de preventie tegen diefstallen. Je bent nu geneigd om grotere bedragen af te halen. Het zal dus niet lang duren eer de dievengilde door heeft dat er meer te rapen valt bij mensen die net pinden.
  Vanzelfsprekend probeer ik zoveel als mogelijk aankopen te betalen met mijn kredietkaart. Maar dat kan niet overal.

 6. Mijn vriend moest eergisteren 3,95 voor deze automaat. Vroeger nooit geld betaald voor pinnen in Spanje. Sinds 2017 opeens. Wat hebben mensen aan Europa. Hiermee verliezen de banken draagkracht. De euro is uitgevonden voor de multinationals. Goedkoop geld en personeel krijgen.

  1. Geldt ook voor Cajaaltea. Gewoon gratis. Alleen het woord ATM al en de Britse betekenis staat dus garant voor diefstal. Gewoon mijden dus.

 7. Bij Cajamar heb ik nog nooit commissie moeten betalen. Ik meen zelfs dat het door Europa verboden is en dat de tarieven steeds dezelfde moeten zijn als in het land van herkomst, in België betaal ik ook niet om te pinnen. Vroeger rekende ze kosten aan voor overschrijving van buitenlandse rekening naar Spaanse, dit werd ook door Europa afgeschaft.

 8. Paar weken geleden bij zo’n apparaat gepind. Moest commissie betalen maar het ergste was dat voordat het geld eruit kwam de stroom van de machine viel. Twintig minuten later was de stroom weer aan maar kwam het geld er niet meer uit! Ik bellen naar dat tel.nummer op de machine. Dame meldde mij dat er niets was afgeboekt. Thuisgekomen bleek toch die 150 euro en 2,40 commissie te zijn afgeschreven! Weer gebeld. Dame meldde mij dat ik gewoon bij de machine had moeten blijven wachten! Heb daar ruim een uur gestaan! Ze kon niets meer voor mij doen. Grrrrrr. Lesje geleerd en nooit meer pinnen bij zulke machines!

  1. Ik zou dat absoluut niet pikken Desiree en naar uw eigen bank gaan aangaande deze kwestie. Laat hen dit maar oplossen met het ATM bedrijf en grote kans dat dat ook daadwerkelijk gebeurd. Uw bank is in vele gevallen verantwoordelijk danwel nemen ze verantwoordelijkheid om niet in een kwaad daglicht te geraken.

 9. Bedankt voor alle informatie over ATM. Uiteindelijk vallen de commissies mee. Ik had jullie n.l. Vorige week een e- mail gestuurd dat er zoveel automaten bij waren gekomen in Benidorm.

  1. Ik vind die extra kosten helemaal niet meevallen. Zeker omdat er met enig speurwerk die kosten vermeden kunnen worden. Ga naar een echte bank; indien er een probleem is met de uitgifte van het geld, bv. bij een stroomstoring, wordt je tenminste behoorlijk geholpen. Zie de reactie van iemand die dit heeft meegemaakt.

 10. In Bolnueco wordt maar liefst € 2.95 commissie gerekend
  Pure diefstal Of zijn onze vrienden de banken mede
  aandeelhouder van deze ATM s

  Geld opnemen bij de bank Caja Mar is gratis !!

 11. Er zijn nu Spaanse banken die € 1.80 per opname vragen terwijl er ook banken zijn die helemaal niets vragen. Net zoals het jarenlang was in, voorzover mij bekend, heel Europa. In de Eurozone dus.

  1. Welke banken vragen geen commissie? Tot voor een paar maanden betaalde ik idd niets wanneer ik met mijn ING kaart ging pinnen… maar nu betaal ik bij elke bank extra… tenminste in San Javier/Murcia.

   1. In Albir vraagt de Caixa geen provisie. Gewoon even uitproberen bij een lokale bank. De te betalen provisie moet op het scherm worden gemeld!

 12. Ach, betalen doe je linksom of rechtsom toch voor deze service…..dat is nu eenmaal 1 van de verdienmodellen van de banken. Dit soort instellingen wordt bemand door de grootste boeven binnen onze economie, daarna komen de verzekeraars en hun agentschappen.

  1. Helemaal mee eens. Het Bankwezen is, alsmede verzekeraars, energiemaatschappijen en zo kan ik nog wel even doorgaan, een stelletje maffiosi. Er zijn enkele grote geesten die hier doorheen kunnen breken. Zoals in de auto en energie industrie heb je Elon Musk die de boel op zijn kop zet. Van dit soort visioners is de man in de straat afhankelijk. Totdat die omwenteling hem te veel macht verleend . Dan beginnen we weer opnieuw. Macht corrumpeert.

 13. Ik weiger commissie te betalen dus pin ik nooit bij een ATM, ik kan nog altijd gratis pinnen bij B4 automaten en ik kan gebruik maken van Twyp en dat is prima.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken