De nieuwe low cost hogesnelheidstrein van Spanje heet AVLO

De nieuwe low cost hogesnelheidstrein van Spanje heet AVLO
Beeld: © Renfe / Twitter

MADRID – De Spaanse spoorwegen Renfe heeft woensdag de naam bekendgemaakt van de nieuwe low cost hogesnelheidstrein verbinding die men in het voorjaar van 2020 zal starten. Het gaat om een beter betaalbare versie van de reeds bestaande AVE hogesnelheidstrein die het traject Madrid-Zaragoza-Barcelona en vice versa zal gaan rijden.

Eerder schreven we op SpanjeVandaag al over deze low cost versie van de AVE Tren de Alta Velocidad maar toen waren er geruchten dat de nieuwe naam EVA zou worden (AVE omgedraaid) maar dat blijkt dus niet waar te zijn. 

De echte naam die nu bekend is zal AVLO zijn wat staat voor AVeLOwcost. De kleur van de trein is ook anders namelijk paars (Pantone 2425 ook bekend als morado Renfe) met oranje deuren terwijl de normale AVE treinen wit van kleur zijn.

(Foto’s: Renfe / Twitter)

Voor Pasen

Vanaf 6 april (Semana Santa / Pasen) zal de eerste trein gaan rijden op het traject Madrid-Zaragoza-Barcelona waarvoor de treinkaartjes vanaf eind januari in de verkoop gaan. Het gaat daarbij om nieuwe low cost tarieven waarmee het goedkoper dan ooit tevoren is om met 300 km/uur tussen beide grote steden te reizen.

De ‘low cost’ AVLO treinkaartjes zullen in prijs goedkoper worden maar tegelijkertijd ook minder service bieden. Wil je meer service dan dien je, net zoals bij luchtvaartmaatschappijen, bij te betalen.

LEESTIP: De hogesnelheidstrein AVE van Spanje nader bekeken

Meer stoelen

De AVLO treinen (Talgo Serie 112) zijn minder luxe dan de AVE treinen en dat is met name te merken in de stoelindeling die slechts in één klasse te vinden zijn. Zo zal een treinstel 438 stoelen hebben wat 20% meer is dan de AVE treinstellen. 

Naarmate de AVLO trein populairder zal worden en ook andere routes gereden gaan worden, zal het aantal stoelen toenemen met de ingebruikname van de Talgo Serie 106 met een capaciteit van 581 stoelen.

Populair

De AVE wordt veel gebruikt in Spanje en jaarlijks maken miljoenen reizigers gebruik van het netwerk van hogesnelheidstreinen in Spanje. Het voordeel is dat je met deze trein praktisch altijd in het centrum van de stad aankomt, dit in tegenstelling tot vliegvelden waarbij dat vaak 10 km of meer van het stadscentrum is.

Daarnaast rijden de AVE-treinen (in principe) altijd op tijd en brengen zij de passagiers snel en comfortabel naar hun bestemming. De AVE is echter niet voor iedereen weggelegd want echt goedkoop reizen is het niet (al kan daarover gediscussieerd worden). Daarom wil Renfe ook die mensen naar de hogesnelheidstrein lokken die het minder breed hebben.

Daarnaast krijgt de Renfe vanaf december 2020 concurrentie van andere maatschappijen die ook hogesnelheidstrein diensten mogen aanbieden. Voorlopig is bekend dat het Franse SNCF en Air Nostrum met Trenitalia van plan zijn te gaan rijden in Spanje. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Een optimale samenwerking genereert veel betere resultaten Doelgericht ook belangrijk. De toezicht op dure projecten t.a.v. uitgaven en belangen. Dat mis ik of is zwaar onder de maat . Waar veel geld is zijn ook veel lekken te verwachten. De EU en omringende regeringen zijn ook gebaat bij transparantie. De openbaar vervoer sector in de EU is niet goed dat moet veel beter op elkaar afgestemd worden

Fer van Herwaarden

Iemand toevallig Zondag met Lubach gezien?
ging ook een stukje over treinen…

Het zou echt fantastisch zijn als landen eens een keer beter gaan samenwerken, zodat je met de trein goedkoop en snel heen en weer naar NL kan sjeezen! Maar dat zit er helaas niet in!

Wel tof dat er nieuwe treinen komen natuurlijk, maar qua prijzen en tijd, is een auto toch echt voordeliger, en vliegen ook…

Nicolas

Natuurlijk is concurrentie meestal gunstig voor de consument. Meestal wel ja, maar op den duur? Als Renfe nu met goedkopere treinen en mogelijkheden komt, dan is dat prima. hebben we dan in Spanje nog meer nodig? De franse spoorwegen SNCF daar moet al vele jaren heel veel geld bij om de enorme verliezen enigszins te compenseren; verlieslijdend heet dat. Trenitalia, zoek maar op hoeveel en hoe lang daar de belastingbetaler al mag bijdragen aan de enorme verliezen. Ja er rijden daar mooie treinen, maar ook heel veel oud, piepend en knarsend materiaal. De prijzen van openbaar vervoer zijn in Italie,… Lees verder »

Anoniem

Ja goed initiatief.
Inderdaad komen die treinen meestal dicht bij de stadscentra aan, behalve in Tarragona, dat station ligt 10 km buiten die stad.
Bovendien nog te ver van de luchthaven Reus, een absolute miskleun voor de Costa Dorada.
Maar goed, het artikel gaat over low-cost met de hogesnelheids-trein en dan ben ik benieuwd, want doorgaans zijn de tarieven van de Spaanse treinen stukken goedkoper dan in andere EU-landen.

Feike

Het station van de AVE tussen Madrid en Alicante ligt helaas ook 6 a 7 kilometer buiten mijn woonplaats Villena. 🙁

Cor bloom

Sorrie hoor maar als hij overal stopt is het geen hoge snelheidslijn meer

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.