De nieuwe low cost hogesnelheidstrein van Spanje heet AVLO

Oeps ... foto ontbreekt!

De nieuwe low cost hogesnelheidstrein van Spanje heet AVLO

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse spoorwegen Renfe heeft woensdag de naam bekendgemaakt van de nieuwe low cost hogesnelheidstrein verbinding die men in het voorjaar van 2020 zal starten. Het gaat om een beter betaalbare versie van de reeds bestaande AVE hogesnelheidstrein die het traject Madrid-Zaragoza-Barcelona en vice versa zal gaan rijden.

Eerder schreven we op SpanjeVandaag al over deze low cost versie van de AVE Tren de Alta Velocidad maar toen waren er geruchten dat de nieuwe naam EVA zou worden (AVE omgedraaid) maar dat blijkt dus niet waar te zijn. 

De echte naam die nu bekend is zal AVLO zijn wat staat voor AVeLOwcost. De kleur van de trein is ook anders namelijk paars (Pantone 2425 ook bekend als morado Renfe) met oranje deuren terwijl de normale AVE treinen wit van kleur zijn.

(Foto’s: Renfe / Twitter)

Voor Pasen

Vanaf 6 april (Semana Santa / Pasen) zal de eerste trein gaan rijden op het traject Madrid-Zaragoza-Barcelona waarvoor de treinkaartjes vanaf eind januari in de verkoop gaan. Het gaat daarbij om nieuwe low cost tarieven waarmee het goedkoper dan ooit tevoren is om met 300 km/uur tussen beide grote steden te reizen.

De ‘low cost’ AVLO treinkaartjes zullen in prijs goedkoper worden maar tegelijkertijd ook minder service bieden. Wil je meer service dan dien je, net zoals bij luchtvaartmaatschappijen, bij te betalen.

LEESTIP: De hogesnelheidstrein AVE van Spanje nader bekeken

Meer stoelen

De AVLO treinen (Talgo Serie 112) zijn minder luxe dan de AVE treinen en dat is met name te merken in de stoelindeling die slechts in één klasse te vinden zijn. Zo zal een treinstel 438 stoelen hebben wat 20% meer is dan de AVE treinstellen. 

Naarmate de AVLO trein populairder zal worden en ook andere routes gereden gaan worden, zal het aantal stoelen toenemen met de ingebruikname van de Talgo Serie 106 met een capaciteit van 581 stoelen.

Populair

De AVE wordt veel gebruikt in Spanje en jaarlijks maken miljoenen reizigers gebruik van het netwerk van hogesnelheidstreinen in Spanje. Het voordeel is dat je met deze trein praktisch altijd in het centrum van de stad aankomt, dit in tegenstelling tot vliegvelden waarbij dat vaak 10 km of meer van het stadscentrum is.

Daarnaast rijden de AVE-treinen (in principe) altijd op tijd en brengen zij de passagiers snel en comfortabel naar hun bestemming. De AVE is echter niet voor iedereen weggelegd want echt goedkoop reizen is het niet (al kan daarover gediscussieerd worden). Daarom wil Renfe ook die mensen naar de hogesnelheidstrein lokken die het minder breed hebben.

Daarnaast krijgt de Renfe vanaf december 2020 concurrentie van andere maatschappijen die ook hogesnelheidstrein diensten mogen aanbieden. Voorlopig is bekend dat het Franse SNCF en Air Nostrum met Trenitalia van plan zijn te gaan rijden in Spanje. 

Ga naar de inhoud