De bedenker van Mercadona’s twee gebakken eieren aan het woord

De bedenker van Mercadona’s twee gebakken eieren aan het woord
Beeld: Mercadona

De bedenker van Mercadona’s twee gebakken eieren aan het woord

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Niet zo lang geleden schreven we over een nieuw product van Mercadona, de twee gebakken eieren voor 1,80 euro. Dit nieuwe Hacendado artikel heeft voor aardig wat opschudding gezorgd bij veel inwoners van Spanje want welke idioot gaat twee gebakken eieren verkopen, en dan ook nog voor die prijs. Daarom wordt het tijd om de bedenker van de gebakken eieren aan het woord te laten.

Javier Yzuel komt uit Sariñena, een klein dorp in de provincie Huesca. Het was in 2014 toen deze Aragonés het patent aanvroeg voor zijn uitvinding (eieren bakken, in de koeling en dan diepvries) waarvan hij toen niet had kunnen dromen dat deze jaren later bij de Mercadona te koop zouden zijn. Hij bracht in 2014 de diepgevroren gebakken eieren op de markt, iets wat toen ook al voor een kleine aardverschuiving zorgde.

Maar waarom gebakken eieren invriezen en verkopen? De oorsprong van zijn idee en uitvinding ligt bij de eieren-wet voor de horeca in Spanje. Eieren moeten gebakken worden met een temperatuur van 75 graden in het midden van het ei. Dat is klaarblijkelijk voor veel horecagelegenheden een probleem want als iemand ziek wordt vanwege het eten van een slecht gebakken ei, dan heeft de horecaondernemer een groot probleem.

Javier wist in 2016 genoeg vertrouwen te kweken bij Burger King die dat jaar nog zijn gebakken eieren gebruikte voor een hamburger met spiegelei. Javier begon een eigen bedrijf dat enkele jaren daarna noodgedwongen moest sluiten vanwege financiële problemen. Zijn patent werd daarna gekocht voor 1,2 miljoen euro en deze nieuwe eigenaren begonnen de productie voor Mercadona.

Javier zelf had nooit kunnen dromen dat zijn gebakken eieren nu bij de Mercadona te koop zijn. Voor de duidelijkheid, het was Javier nooit te doen om gebakken eieren aan te bieden aan de consument en hij had ook nooit de bedoeling om zijn product op de markt te brengen voor mensen met een handicap, zoals gesuggereerd wordt op social media. Zijn idee was voor de horeca bedoeld, maar hij is erg blij dat Mercadona nu zijn gebakken eieren aanbiedt.

Op social media wordt veel geklaagd over dit nieuwe Hacendado product, van de plastic verpakking, de hoge prijs tot wat moet er van de samenleving worden als men al geen eieren meer kan bakken. Javier zegt dat hij over de prijs niet kan oordelen, dat is iets van Mercadona. Over de plastic verpakking is hij duidelijk, dat dient transparant te zijn want de consument wil de eieren eerst zien en dat dient stevig te zijn want iedereen wil zijn vinger in het eigeel stoppen waardoor de gebakken eieren kapot gaan. Daarom heeft de verpakking een dubbele laag dik plastic. Javier is wel overtuigd dat deze plastic verpakking binnenkort vervangen kan worden door een milieuvriendelijke oplossing.

En over wat er met de samenleving aan de hand is als niemand meer een ei kan bakken is Javier duidelijk. Groente en fruit wordt gesneden en in een verpakking klaar voor gebruik verkocht. Hamburgers, tortillas de patata, pizza’s etc. worden kant-en-klaar verkocht en het eten van voorbereide maaltijden wordt steeds gebruikelijker. Waarom dan geen gebakken eieren? Hij voorspelt dat over drie jaar bijna niemand meer een ei thuis bakt.

De procedure voor het bereiden van bevroren of gekoelde gebakken eieren bestaat uit: het ei breken in een met olie geïmpregneerde vorm (kan een pan zijn maar hoeft niet), het ei iets meer dan twee minuten in een oven plaatsen tussen 232 en 252 graden en daarna snel afkoelen. Bij het ontdooien is het resultaat een gebakken ei met een textuur die lijkt op die van een vers gebakken ei. Javier kon ook in de Verenigde Staten en de rest van Europa een patent aanvragen, ondanks dat er al twee andere patenten waren, omdat zijn eieren anders zijn. Javier’s gebakken eieren hebben een romige dooier en een verbrande en knapperige rand, net zoals een huisgemaakt gebakken ei. Misschien is dat juist wat de eieren van Mercadona zo bijzonder maakt.

huevos fritos
Mercadona verkoopt voor 1,80 euro twee gebakken eieren
De Spaanse supermarktketen Mercadona heeft af en toe vreemde producten in de verkoop, maar dit keer zijn veel mensen verbijsterd over de nieuwste aanwinst: …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud