Search
menu
Search

Eerste vereniging van Drag Queens opgericht in Spanje

Eerste vereniging van Drag Queens opgericht in Spanje
Beeld: via canva.com

Eerste vereniging van Drag Queens opgericht in Spanje

Drag queens, de iconische figuren met hun extravagante outfits en opvallende make-up, zijn niet alleen een onderdeel van de entertainmentindustrie, maar ook van een harde realiteit. Achter de glitter en glamour schuilt namelijk een beroep dat vaak wordt geconfronteerd met onzekerheid en onbekendheid. In Spanje is er nu voor het eerst een vereniging opgericht door drag queens om deze problemen aan te pakken en meer erkenning te krijgen voor hun werk.

De term “drag queen” verwijst naar mannen die zich kleden als vrouwen voor entertainmentdoeleinden. Dit kan variëren van optredens in clubs en bars tot televisieoptredens en zelfs films. Het is een kunstvorm die al eeuwenlang bestaat en die vooral populair werd in de jaren 60 en 70 in de Verenigde Staten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat achter elke show en elk optreden uren van hard werk en toewijding schuilgaan.

Om een drag queen te worden, moet je niet alleen goed kunnen optreden en entertainen, maar ook vaardigheden hebben in make-up en kostuumontwerp. Dit betekent dat drag queens vaak meerdere talenten hebben en verschillende taken op zich nemen om hun shows tot leven te brengen. Dit vergt niet alleen veel tijd, maar ook financiële investeringen in make-up, kostuums en andere benodigdheden.

Ondanks hard werken ervaren drag queens onzekere werkomstandigheden. In Spanje ontbreekt specifieke wetgeving voor hen, waardoor ze afhankelijk zijn van werkgevers. Dit leidt tot geen vaste contracten, geen sociale zekerheid en onderbetaling, wat resulteert in lager inkomen en instabiliteit.

Om deze problemen aan te pakken, heeft een groep drag queens uit Barcelona besloten om de eerste vereniging van drag queens in Spanje op te richten. De vereniging, genaamd Asociación Drag, heeft als doel om een georganiseerde omgeving te creëren waarin drag queens kunnen spreken met één stem en strijden voor hun rechten, inclusief het eisen van minimale arbeidsvoorwaarden en gelijke behandeling als andere beroepsgroepen.

Een van de belangrijkste doelen van de vereniging is om te onderhandelen met theaters, bars en andere werkgevers om betere arbeidsvoorwaarden te krijgen voor drag queens. Dit omvat het vragen van een minimumloon en sociale zekerheid, evenals het creëren van veilige ruimtes voor de gemeenschap.

Naast het strijden voor hun rechten, biedt de vereniging ook ondersteuning en advies aan haar leden. Dit omvat juridisch advies en begeleiding bij arbeidskwesties, evenals het bieden van een veilige ruimte voor drag queens om hun ervaringen te delen en elkaar te steunen.

Het is duidelijk dat er dringend behoefte is aan meer erkenning en ondersteuning voor deze beroepsgroep, en de oprichting van de eerste vereniging van drag queens in Spanje is een belangrijke stap in die richting.

Ga naar de inhoud