Search
menu
Search

Vrouwen bezitten drie op de tien personenwagens in Spanje

Vrouwen bezitten drie op de tien personenwagens in Spanje
Beeld: via canva.com

Vrouwen bezitten drie op de tien personenwagens in Spanje

Waarom een artikel over vrouwen en auto’s in Spanje, wat is hier zo interessant aan? Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen een veel grotere rol spelen op de Spaanse wegen dan we ooit hadden gedacht. En niet alleen als passagier, maar als bestuurder en als eigenaar van de voertuigen. Dus laten we eens dieper ingaan op deze verrassende feiten en cijfers.

Laten we beginnen met het meest opvallende feit: vrouwen bezitten 30% van alle personenwagens in Spanje. Ja, je leest het goed. Bijna een derde van alle auto’s op de Spaanse wegen is eigendom van een vrouw. Dit is een schatting gemaakt door Estamos Seguros op basis van verzekeringsgegevens. Maar laten we het nog interessanter maken. Als we naar alle soorten voertuigen kijken, zoals motoren, bestelwagens en bussen, dan vertegenwoordigen vrouwen 26% van alle regelmatige bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Dat is bijna één op de vier!

Volgens de Spaanse verkeersdienst (DGT) hebben 27,7 miljoen mensen in Spanje een rijbewijs. Van hen zijn 43% vrouwen. Dat wil zeggen dat er in Spanje 12 miljoen vrouwelijke bestuurders zijn. De verzekering weet daarentegen hoeveel van hen een voertuig op hun naam hebben staan. In Spanje staan ​​bijna 8,5 miljoen vrouwen als verzekeringnemer van een motorvoertuig geregistreerd.

Nu vraag je je misschien af: waarom zijn vrouwen zo’n grote speler op de Spaanse wegen? Welnu, er zijn verschillende redenen hiervoor. Ten eerste zijn vrouwen steeds meer geïnteresseerd in het bezitten en besturen van een auto. Dit is een trend die de afgelopen jaren is opgemerkt, vooral onder jongere vrouwen. Ze willen onafhankelijk zijn en niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer of anderen om hen rond te rijden.

Daarnaast zijn er ook meer vrouwen die werken en dus een auto nodig hebben om naar hun werk te gaan. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet in stijl naar het werk rijden? Ook zijn er steeds meer vrouwen die kiezen voor een carrière als chauffeur, zoals taxichauffeur of vrachtwagenchauffeur. Dus het is duidelijk dat vrouwen niet alleen passagiers zijn, maar ook actieve deelnemers op de Spaanse wegen.

Nu vraag je je misschien af hoe deze cijfers zijn verkregen. Welnu, verzekeringsmaatschappijen hebben toegang tot gegevens over wie de ‘eerste bestuurder’ of de regelmatige bestuurder is van een bepaald voertuig. Meestal is dit de eigenaar of, in het geval van een leaseauto, de houder van het voertuig. Dus op basis van deze gegevens kunnen ze bepalen hoeveel vrouwen daadwerkelijk een auto bezitten.

Laten we nu eens kijken naar andere soorten voertuigen, zoals motoren, bestelwagens en bussen. Zoals eerder vermeld, vertegenwoordigen vrouwen 26% van alle regelmatige bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Dit betekent echter niet dat ze ook eigenaren zijn van deze voertuigen. In feite bezitten vrouwen slechts 10% van alle motoren en 15% van alle bestelwagens in Spanje. En als het gaat om bussen, is dit percentage nog lager, met slechts 5% van de eigenaren die vrouw zijn.

Hoewel vrouwen misschien niet de eigenaren zijn van motoren en scooters, zijn ze wel de meest voorkomende gebruikers van deze voertuigen. Volgens het onderzoek van Estamos Seguros zijn 35% van alle motorrijders in Spanje vrouw. En als we kijken naar specifiek scooters, dan is dit percentage zelfs nog hoger met 45%. Dus hoewel vrouwen misschien geen eigenaar zijn van deze voertuigen, zijn ze zeker niet bang om erop te rijden.

Ga naar de inhoud