Na de Catalaanse geplande afscheiding kwam Tabarnia en nu ook Lleirona

Oeps ... foto ontbreekt!

Na de Catalaanse geplande afscheiding kwam Tabarnia en nu ook Lleirona

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als de Catalaanse separatisten iets voor elkaar hebben gekregen dan is dat wel voor een nog grotere verdeeldheid onder de bevolking zorgen. De inwoners in Catalonië zijn onder te verdelen in drie groepen, de separatisten die niets meer met Spanje te maken willen hebben, de Spanje-georienteerde Catalanen die zich zowel Spaans alsook Catalaans voelen en die groep die niets meer met de rest van Catalonië te maken wil hebben. Na Tabarnia komt nu ook Lleirona.

Moeten we het nu wel of niet serieus nemen, de verdeling binnen de verdeling binnen Catalonië. Het gevoel van zichzelf afscheiden zonder goed na te denken over de consequenties lijkt iets Catalaans want nadat de minderheid van 2 miljoen separatisten zich willen afscheiden van Spanje ontstond er een beweging binnen Catalonië van personen die het daar niet mee eens zijn en zich, net zoals de separatisten, berusten op het zelfbeschikkingsrecht om voor Tabarnia te kiezen.

Tabarnia

Tabarnia is een gebied wat zowel in de provincie Barcelona alsook de provincie Tarragona gelegen is en waarin de meeste inwoners niets willen weten van een afscheiding van Spanje. Bij wijze als grap bedachten enkele personen de naam Tabarnia en dat werd al snel door de hele wereld overgenomen. In Tabarnia bevinden zich ook de grote steden Barcelona en Tarragona waardoor het totaal aantal inwoners oploopt naar 6,1 miljoen ten opzichte van de rest van Catalonië waar er dan nog maar 1,4 miljoen zouden wonen.

Tabarnia bestaat uit negen comarca’s in de provincie Barcelona en Tarragona te weten Valles Oriental, Maresme, Valles Occidental, Barcelonés, Baix Llobregat en Garraf in het deel Baja Tabarnia en Alt Penedés, Baix Penedés en Tarragonés in Alta Tabarnia. In deze delen van Catalonië hadden bij de verkiezing op 21 december de stemmen op de constitutionele partijen Ciutadans, PPC en PSC de overhand. Lees hier meer over Tabarnia.

Lleirona

Na Tabarnia kwam er echter een nieuwe beweging bij die juist het tegenovergestelde wil, wel bij Catalonië horen en zeer zeker niet bij Spanje of Tabarnia. Dat deel heeft de naam Lleirona gekregen wat een samenvoeging is van de provincie Lleida en Girona, die provincies waar de meeste separatisten te vinden zijn en dat deel van Catalonië wat door de voorstanders van Tabarnia als “Cataluña rural y pobre” omschreven wordt, het platteland en arme Catalonië. Hieronder valt dan ook de Costa Brava als toeristische trekpleister en de Pyreneeën met de vele skistations en natuurgebieden.

Het gebied beslaat de provincies Girona en Lleida en delen van de provincie Barcelona en Tarragona waardoor de verdeling van Catalonië compleet is. Het aantal inwoners van Lleirona zou neerkomen op 1.383.000 en het zou een oppervlakte hebben van 26.473 km2 waar het Catalaans de enige officiële taal zou zijn. Weliswaar is Tabarnia wat betreft oppervlakte veel kleiner met slechts 5.422 km2 maar telt het wel, mede dankzij de steden Barcelona, de randsteden en Tarragona, 6.139.000 inwoners.

Verdelingen

Als je dacht dat Tabarnia en Lleirona al twee verdelingen waren van Catalonië dan is op de kaart hieronder nog veel meer te zien. In totaal staan daar 12 andere verdelingen van Catalonië waardoor de verdeeldheid in de autonome deelstaat alleen maar groter wordt.

PS: elke lezer mag zelf bepalen of Tabarnia en Lleirona serieus genomen moeten worden of niet.

Ga naar de inhoud