skip to Main Content
Na de Catalaanse geplande afscheiding kwam Tabarnia en nu ook Lleirona

Na de Catalaanse geplande afscheiding kwam Tabarnia en nu ook Lleirona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Als de Catalaanse separatisten iets voor elkaar hebben gekregen dan is dat wel voor een nog grotere verdeeldheid onder de bevolking zorgen. De inwoners in Catalonië zijn onder te verdelen in drie groepen, de separatisten die niets meer met Spanje te maken willen hebben, de Spanje-georienteerde Catalanen die zich zowel Spaans alsook Catalaans voelen en die groep die niets meer met de rest van Catalonië te maken wil hebben. Na Tabarnia komt nu ook Lleirona.

Moeten we het nu wel of niet serieus nemen, de verdeling binnen de verdeling binnen Catalonië. Het gevoel van zichzelf afscheiden zonder goed na te denken over de consequenties lijkt iets Catalaans want nadat de minderheid van 2 miljoen separatisten zich willen afscheiden van Spanje ontstond er een beweging binnen Catalonië van personen die het daar niet mee eens zijn en zich, net zoals de separatisten, berusten op het zelfbeschikkingsrecht om voor Tabarnia te kiezen.

Tabarnia

Tabarnia is een gebied wat zowel in de provincie Barcelona alsook de provincie Tarragona gelegen is en waarin de meeste inwoners niets willen weten van een afscheiding van Spanje. Bij wijze als grap bedachten enkele personen de naam Tabarnia en dat werd al snel door de hele wereld overgenomen. In Tabarnia bevinden zich ook de grote steden Barcelona en Tarragona waardoor het totaal aantal inwoners oploopt naar 6,1 miljoen ten opzichte van de rest van Catalonië waar er dan nog maar 1,4 miljoen zouden wonen.

Tabarnia bestaat uit negen comarca’s in de provincie Barcelona en Tarragona te weten Valles Oriental, Maresme, Valles Occidental, Barcelonés, Baix Llobregat en Garraf in het deel Baja Tabarnia en Alt Penedés, Baix Penedés en Tarragonés in Alta Tabarnia. In deze delen van Catalonië hadden bij de verkiezing op 21 december de stemmen op de constitutionele partijen Ciutadans, PPC en PSC de overhand. Lees hier meer over Tabarnia.

Lleirona

Na Tabarnia kwam er echter een nieuwe beweging bij die juist het tegenovergestelde wil, wel bij Catalonië horen en zeer zeker niet bij Spanje of Tabarnia. Dat deel heeft de naam Lleirona gekregen wat een samenvoeging is van de provincie Lleida en Girona, die provincies waar de meeste separatisten te vinden zijn en dat deel van Catalonië wat door de voorstanders van Tabarnia als “Cataluña rural y pobre” omschreven wordt, het platteland en arme Catalonië. Hieronder valt dan ook de Costa Brava als toeristische trekpleister en de Pyreneeën met de vele skistations en natuurgebieden.

Het gebied beslaat de provincies Girona en Lleida en delen van de provincie Barcelona en Tarragona waardoor de verdeling van Catalonië compleet is. Het aantal inwoners van Lleirona zou neerkomen op 1.383.000 en het zou een oppervlakte hebben van 26.473 km2 waar het Catalaans de enige officiële taal zou zijn. Weliswaar is Tabarnia wat betreft oppervlakte veel kleiner met slechts 5.422 km2 maar telt het wel, mede dankzij de steden Barcelona, de randsteden en Tarragona, 6.139.000 inwoners.

Verdelingen

Als je dacht dat Tabarnia en Lleirona al twee verdelingen waren van Catalonië dan is op de kaart hieronder nog veel meer te zien. In totaal staan daar 12 andere verdelingen van Catalonië waardoor de verdeeldheid in de autonome deelstaat alleen maar groter wordt.

PS: elke lezer mag zelf bepalen of Tabarnia en Lleirona serieus genomen moeten worden of niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Overzichtelijkheid en beheersbaarheid is een waarde die ook in Spanje ver te zoeken is. De verdeeldheid heerst over eenheid dat is in de ogen van velen en residenten een punt tot nadenken. Spanje staat of valt als daar de klad in komt. Investeringen en inkomsten zijn een belangrijke drager voor het in stand houden en onderhouden van faciliteiten. Een negatieve situatie kan ook nog gaan plaats vinden als de houdbaarheid in het geding komt. Er zijn al zoveel verschillende nationaliteiten in Spanje die aan de kust zich hebben verankerd met hotels , woongebieden en apartementen. Als deze keten in verval zou geraken door leegloop . Momenteel is vol zetten met hoogbouw een status hype. Onregelmatigheden in Spanje is voor velen een groot nadeel . Wat heeft men aan leegstand , dat zou zomaar kunnen gebeuren. Het opvoeren van huur en koop bedragen in een land waarvan de politiek niet stabiel is. Wat doet de EU die is ook niet echt stabiel te noemen. Moet het eerst weer compleet in storten. Wat een blindheid. Ik hoop van ganze harte dat er eens een keerpunt komt die belangrijkere zaken gaan aanpakken met gezond verstand voor het behoud van de natuur en kust veiligheid. Preventief de boel rechtzetten. Zonder geweld en opstanden. Politieke waanzin.

 2. Ik vind Tabarnia een goed initiatief. Het gaat er niet om zich af te scheiden van Catalunya maar om tegen te gaan dat Catalunya zich afscheidt van Spanje.De methode D’Hondt wordt toegepast voor de zetelverdeling maar heeft niets uit te staan met het percentage stemmers dat tegen afscheiding is, en dat is meer dan 52 %.Dat is dus duidelijk geen voorwaarde om een nieuwe staat te stichten.Laat Tabarnia maar tegengas geven, want het lijkt er niet op dat de separatisten toe gaan geven aan de realiteit.

 3. En dan wilt de comarca “Val d Aran ” ook nog een afscheiden. Veel schiet er dan niet meer over.

 4. Verstand komt met de jaren, en de jaren vliegen voorbij.
  Inderdaad Jan vermoeiend.

 5. Valt er echt niets te vertellen over de mogelijke regeringsvorming? Valt ook op in de kranten dat de winnaar, C’s, zich erg kalm houdt. En wat is dat geflirt van PODEMOS?
  Het gepubliceerde artikel bewijst enkel wat een knoeiboel de seperatisten hebben achtergelaten. Toevallig duikt Gerona op, de stad van P.
  Een wat een belachelijke toestand die 12 manieren van opdeling.
  Een ding is zeker, ik zie nog niet zo direct art 155 worden opgeheven. Catalunya is aan het vervallen aan stammentwisten en de meerderheid van de bevolking is te gecentreerd op behoud van haar job, appartementen etc om een vuist te durven maken. Hoe sympathiek C’s ook voorkomt, ze lijken geen staatsmanschap in eigen rangen te hebben om de leiding te nemen. Tenzij natuurlijk er een grote verrassing wacht op 17/01 in het parlement.
  Hoe zeer ik de regio ook graag heb, ik vrees voor haar toekomst dit jaar en dan zullen er weer overal mensen opstaan die het zogezegd voorspelt hadden en nu te laf/bang zijn om het voortouw te nemen. Niets nieuw onder de zon, alhoewel dat ook deze het laat afweten. Voorbode op de komende weken?

 6. Persoonlijk vindt ik het jammer dat de hoofdschuldigen die de mensen opjut als een lafaard zich gaat verstoppen in belgie.En dan daar bovenop om toch maar te kunnen graaien op afstand willen besturen via twitter.

  1. Ernstig blijven! Hoe noem je dan de personen die in Spanje blijven en niet willen praten?

   1. Oh, de achtergebleven opruiers bestempelen zichzelf het liefst als politieke gevangenen!

   2. Inderdaad Willy, maar het zijn de Separatisten die nooit wilden praten.
    Zie roepen nu heel hard ¨Dialoog¨ maar toen ze de kans hadden om de dialoog aan te gaan, liepen ze hard weg. Ze wilden helemaal geen Dialoog, ja, wel eentje waarbij zij alle voorwaarden van te voren wilden stellen.
    Andere regio´s die zich vroeger van Spanje wilden afscheiden, zijn daar na goed overleg met de centrale regering van afgestapt.
    Alleen de Catalaanse Separatisten willen wel de lusten, maar niet de lasten van meer autonomie. Zo werkt het niet heh.
    Ze hebben bewust de wet overtreden en hun volgelingen steeds leugens voorgehouden, moeten anderen daar dan maar aan toe geven? Kom op zeg.

    Maar eens met andere sprekers, er moeten sterke leiders opstaan, want het zootje wat er gezeten heeft en weer graag wil zitten, heeft bewezen helemaal geen leiders te zijn, maar enkel zakkenvullers, overtreders van de wet en het belazeren van hun eigen volk!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken