skip to Main Content
Butaangasflessen goedkoper geworden in Spanje
Archieffoto

Butaangasflessen goedkoper geworden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De butaangasflessen zijn goedkoper geworden in Spanje. Gemiddeld zijn de prijzen van een fles met 4,96% gedaald naar een kostprijs van 14,57 euro. Deze prijsdaling zal ingaan op 15 januari, de derde dinsdag van de maand. Hiermee komt een einde aan drie achtereenvolgende prijsstijgingen die sinds juli vorig jaar plaatsvonden.

Er zijn in Spanje nog heel veel mensen die geen aardgasaansluiting in huis hebben en gebruikmaken van de butaangasflessen (bombona domestica butano). Je ziet ze vaak nog staan op de balkons en ze worden gebruikt voor het koken, warm water of de verwarming in huis. In Spanje zijn acht miljoen huishoudens die nog gebruik maken van de butaangasflessen.

Terwijl bij veel artikelen en diensten de prijzen zijn gestegen in 2019, zijn de prijzen voor de butaangasflessen voor de eerste keer sinds juli 2018 gedaald. Flessen van 12,5 kilo kosten vanaf dinsdag 15 januari 0,76 euro minder (-4,96%) waarna de kostprijs komt te staan op 14,57 euro per bombona de butano.

De prijzen van andere formaten zoals die van 11 kilo (bombona domestica propano) worden ook op 15 januari herzien terwijl die van 12 kilo (botella carretilla/automoción) reeds op 9 januari werden veranderd naar 17,75 euro en de professionele butaangasflessen (bombona industrial propano) stegen naar 60,90 euro.

Sinds juli vorig jaar stegen de prijzen continue zoals +4,93% in november 2018 toen de butaangasfles nog 15,33 euro kostte en de +4,96% in september toen de kostprijs 14,61 euro was of juli toen de prijs steeg met +4,9% naar 13,92 euro.

De prijzen voor de bombona de butano worden tweemaandelijks herzien waardoor de volgende herberekening zal plaatsvinden op de derde dinsdag van maart 2019. Op de website van een van de grootste leveranciers van de oranje gekleurde butaangasflessen, Repsol, staan de huidige prijzen vermeld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Ik gebruik op jaarbasis 2 flessen. Woon er wel niet permanent. Verwarmt prima en ruikt niet. Zou ook niet echt een alternatief weten. Heb alleen airco op de slaapkamers.

  1. Wij gebruiken geen flessen we hebben voor warm water een vaste gas aansluiting waarmee we ook koken enkel zijn ze vergeten er ook centrale verwarming mee aan te leggen. Wij betalen voor gas iets van 27 euro in de 3 maanden maar daarvoor hebben we dan ook dagelijks warm water en wordt er op gekookt.

 2. De goedkoopste en gezondste manier van verwarmen gebeurd met een airco inverter van de recente reeks. Verbruik tussen 400 en 1400 watt met een rendement van 5500 watt. Met gas moet men voor de veiligheid van CO vergiftiging een raam op een kier zetten en een grote condensatie vorming op de koop toe. Komt nog bij het gesleur en ontploffingsgevaar met gas. Comfort gaat voor mij boven kosten bovendien.

  1. Hoeveel betaal je per maand in de winter en hoeveel units heb je aan staan voor hoeveel tijd per dag ?
   Ik zit nog te twijfelen vandaar dat ik zoveel vraag.
   Bedankt

  1. Durf ik niet te zeggen. Ik heb zelf uit een leiding via Gas Natural. Vooral het gemak hiervan vind ik mooi. En meer dan 200€ per jaar verstook ik hier niet aan de zonnige Costa Blanca. Zelfs nu met die kou, moet ie alleen ‘s ochtends een uurtje aan. Daarna doet de zon de rest.

   1. Bedoel je dat je maandelijkse rekening gemiddeld zo’n kleine 20 euro per maand is.
    Stel dat je 4 maanden afwezig bent. Wat betaal je dan nog aan distributie en service?

    1. Gaat per kwartaal . In de zomer 8-15 euro, in de winter rond de 80€. Ik woon in een appartement dus ik denk dat de distributie per woning wordt omgeslagen en daarom heel laag is.

 3. Er is enkel sprake van REPSOL hoe is de prijs verhouding met andere merken op de Spaanse markt? Bepalen de maatschappijen zelf de prijs of word er een maximum prijs bepaald door de staat?

 4. Bij het Repsol tankstation bij Puerto Rey wilden ze er van de week 19 euro nog wat voor hebben. We waren verbaasd. Zijn we opgelicht?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken