Sneeuwstorm en een das leggen grootste muntschat ooit in Asturië bloot

Sneeuwstorm en een das leggen grootste muntschat ooit in Asturië bloot
Beeld: Alfonso Fanjul / La Voz de Asturias

Sneeuwstorm en een das leggen grootste muntschat ooit in Asturië bloot

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

OVIEDO – In een grot in Asturië is vorig jaar een van de grootste muntschatten ooit van Spanje gevonden. De archeologen hadden deze schat uit de Laat-Romeinse tijd echter nooit kunnen vinden als er geen Filomena-sneeuwstorm was geweest in januari 2021 en als een das niet op zoek was gegaan naar voedsel in de Cuesta de Bercio grot. 

Omdat begin januari 2021 het noorden en midden van Spanje te maken hadden met een van de ergste sneeuwstormen ooit met de Filomena-storm, moesten dieren op andere plaatsen dan gebruikelijk zoeken naar eten. Waarschijnlijk moest een das (tejón) dat ook doen waarna deze belandde in de grot waar het dier per abuis zomaar een muntschat bloot heeft gelegd, ook wel ‘tesorillo de Berció’ genoemd.

Later werden de munten gevonden door een inwoner van Grado die de autoriteiten waarschuwde en archeologen de maar liefst 209 gouden, zilveren en bronzen munten konden opgraven. Het heeft echter een jaar geduurd voordat men de echtheid en de herkomst kon vaststellen waarna dit gepubliceerd werd in het magazine ‘Cuadernos de Prehistoria y Arqueología de la Universidad Autónoma de Madrid’, PDF. Overigens denken de archeologen dat dit slechts een klein deel is van de oorspronkelijke muntschat die dus veel groter geweest moet zijn.

De munten stammen uit de Laat-Romeinse periode, de periode die bekend staat als de overgang van de oudheid naar de middeleeuwen, ook wel Late-oudheid genoemd. De Romeinse munten komen uit de derde en vijfde eeuw na Christus en zijn afkomstig uit het noorden en oosten van het Middellandse Zeegebied uit plaatsen als Antiochië, Constantinopel, Thessaloniki, Rome, Arles, Lyon en zelfs Londen. De archeologen denken dat de schat in het midden van de vijfde eeuw in tijden van oorlog begraven werd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.