Spectaculair en revolutionair vervoer van reuzen windmolens in Asturië

Spectaculair en revolutionair vervoer van reuzen windmolens in Asturië
Beeld: VOORBEELDFOTO @HeavyLiftHQ / twitter

Spectaculair en revolutionair vervoer van reuzen windmolens in Asturië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

OVIEDO – De bouw van de tot nog toe krachtigste windmolens van de autonome regio Asturië is een waar spektakel voor technologie liefhebbers. Om de steunpilaren van maar liefst 65 meter lang op hun plaats te krijgen, is een complexe logistieke operatie nodig in combinatie met indrukwekkende mechanische kracht.

De bedrijven Capital Energy, uitbater van het windpark in Buseco, en Siemens Gamesa, fabrikant van de windmolens, vertellen dat ze gebruik maken van een techniek die relatief nieuw is in Europa. Het gaat om de zogezegde “blade lifter”, een manier om de verschillende stukken te vervoeren onder een hoek van 60 graden. De hele paal ligt in die hoek op een lange aanhangwagen, en steekt ver boven en zelfs voor de vrachtwagen de lucht in.

Dankzij de blade lifter kan men gebruik maken van reeds bestaande wegen. Men moet daardoor een pak minder extra toegangswegen creëren. In Europa is het de eerste keer dat palen van een dergelijke lengte getransporteerd worden met de blade lifter.

De palen zijn bestemd voor 10 windmolens die Capital Energy in Buseco aan het bouwen is. Tijdens het eerste trimester van het jaar zullen die actief zijn. Het gaat om turbines met een kracht van 5 megawatt, de hoogste capaciteit tot nu toe in Asturië. “Buseco zal in staat zijn tot 129.000 Megawatt/uur groene stroom op te wekken”, luidt het bij Capital Energy, “gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 54.000 gezinnen.”

Capital Energy is verder nog bezig aan 30 andere projecten rond windenergie in Asturië. Meer dan de helft van die projecten bevindt zich in het Westen van de regio, in delen waar men eerder voormalige mijnen of thermische installaties sloot. Windenergie is in Spanje de tweede belangrijkste energiebron. Bovendien is Spanje internationaal de vijfde grootste producent van windenergie, na China, de Verenigde Staten, Duitsland en India.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.