Dit is de Spaanse kandidaat voor de Europese boom van het jaar 2023 verkiezing

Dit is de Spaanse kandidaat voor de Europese boom van het jaar 2023 verkiezing
Beeld: arbolybosquedelaño / web

Dit is de Spaanse kandidaat voor de Europese boom van het jaar 2023 verkiezing

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is inmiddels bekend welke boom in Spanje de Spaanse kandidaat voor de Europese boom van het jaar 2023 verkiezing is geworden. Bij de 2021 verkiezing wist de duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo in Huesca (Aragón) de titel te winnen terwijl Spanje met de Eik van het Woud van het Banket van Conxo in Santiago de Compostela tweede werd in 2022. 

De Spaanse inzending bij de 2022 editie van de Europese Boom van het jaar verkiezing was de ‘Eik van het Woud van het Banket van Conxo’ in Santiago de Compostela (Galicië) die 168.284 stemmen wist te krijgen. Dat was helaas niet genoeg om te winnen want de ‘Eik Dunin’ in Polen kreeg 179.317 stemmen en wist de 2022 editie van de verkiezing te winnen. In 2021 wist Spanje wel de Europese Boom van het jaar verkiezing te winnen met de ‘duizendjarige steeneik’ in Lecina-Bárcabo (Huesca). 

Ook voor de Europese 2023 verkiezing werd een boom in Spanje gezocht. Dit jaar waren er 11 kandidaten die hebben gestreden om de Spaanse titel om daarna als winnaar door te gaan naar de Europese verkiezing. Dit jaar zijn er twee rubrieken, de mooiste boom met 9 kandidaten in Spanje en het mooiste bos met 2 kandidaten in Spanje.

Uiteindelijk heeft de ‘Encina del Monte de La Redonda’ in Colindres in de autonome regio Cantabrië met 6128 de meeste stemmen gekregen en werd deze 400-jarige steeneik van 16 meter hoog en 3,70 meter dik gekozen tot de Spaanse boom van het jaar. Het winnende bos is met 10.380 stemmen het ‘Bosque de la Abundancia’ in Orea (Guadalajara) in Castilla-La Mancha geworden.

Andere kandidaat bomen waren:

  • Platano Biar – Biar (Alicante) – Comunidad Valenciana
  • Carballo De Gregorio (Boqueixón) – La Coruña – Galicië
  • El Pino Gordo – Vilaflor de Chasna – Tenerife – Canarische Eilanden
  • Carballo De Santa Margarita – Pontevedra – Galicië
  • El Moral De Villoviado – Villoviado (Burgos) – Castilië en León
  • Olmo de Montaña El Rasillo – El Rasillo – La Rioja
  • Castaño del Tío Trazas Los Santos (Salamanca) – Castilië en León
  • Carbayón de Cornellana – Cornellana – Asturië
Ga naar de inhoud