skip to Main Content
Meer dan 500.000 woningen verkocht in Spanje in 2018
123rf

Meer dan 500.000 woningen verkocht in Spanje in 2018

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uit een eerder gepubliceerd onderzoek van de Catalaanse Caixabank bleek dat 2018 zou afsluiten met meer dan 600.000 verkochte woningen. De resultaten van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) laat echter zien dat er gedurende 2018 515.051 woningen verkocht werden. Het is volgens de INE de eerste keer sinds 2008 dat er meer dan een half miljoen woningen zijn verkocht. In 2008 was dat aantal nog 552.100 woningen.

Volgens de gepubliceerde gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) stegen de woningverkopen in 2018 met 10,1% ten opzichte van 2017. In 2018 werden er 422.531 bestaande woningen (82% van het totaal) verkocht, een stijging van 9,9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Er werden in 2018 in totaal 92.520 nieuwbouwwoningen (18% van het totaal) verkocht, tevens een stijging van 11,1% ten opzichte van 2017.

Regio’s

De meeste woningen werden het afgelopen jaar verkocht in Andalusië met 101.300 (+13,1%) gevolgd door Catalonië met 81.020 (+4%), Comunidad Valenciana met 78.800 (+14,7%) en de Comunidad de Madrid met 75.845 (+7,7%) verkochte woningen.

Op de Canarische Eilanden werden 24.006 (+4%) woningen verkocht, in de regio Murcia 16.387 (+24,3%) en op de Balearen eilanden 15.427 (-2,9%), de enige autonome regio waar het aantal verkochte woningen daalde ten opzichte van 2017.

Nederlanders en Belgen

In de onderzoeksgegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) staat niets over de nationaliteiten van de woningkopers maar eind december werd daar wel over geschreven in het rapport van de Caixabank.

Volgens de cijfers de Catalaanse bank hebben de Belgen 0,84% meer woningen gekocht in het tweede trimester dit jaar en hebben de Belgen een aandeel van 6,43% onder de buitenlandse huizenkopers.

De Nederlanders kochten 0,34% meer woningen wat ervoor zorgde dat Nederlanders een aandeel hebben van 2,63% van het totaal aantal buitenlanders die woningen hebben gekocht in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Door ervaring van anderen , vrienden / kennissen ter plaatse Costa Blanca en ook elders in de regio / plaatsen in Spanje. Is het nog steeds een groot risico om als buitenlander in het algemeen een woning te kopen in Spanje. Denk er maar goed aan lees hier de fieten en omstandigheden.. Al die onzin je moet deskundigheid / instantie inhuren en/of raadplegen. Je wordt zo snel in de maling genomen .

  Bijv. het niet aangesloten zijn op de gemeenschappelijke riolering. Kosten die nog openstaan op de bestaande woning die men wil kopen. De te vorderen / bankzaken / belasting die betrekking hebben op de woning die te koop is aangeboden . En van wie is deze woning / eigendom. De ligging ook belangrijk wat betreft veiligheid / geluidsoverlast. Heeft de woning niet zichbare mankementen. Wat veel voorkomt is o.a. lekkende zwembaden. Destijdse reparaties / woning die slecht zijn uitgevoerd . Zelfs openstaande aannemers rekeningen die nog wil innen op event. nieuwe eigenaar

  De spaanse belasting die nog even langs komt. Oude post die maar blijft komen en niemand weet wie en waar het vandaan komt. Interrnet providers die ook nog wat hebben staan aan bedragen van voormalige eigenaars / bewoners. Denk aan vakantie-verhuur de woning kan daarvoor beschikbaar gesteld zijn.

  Ik zeg u kijk uit voor u de handtekening zet vooral in Spanje. Ik weet waar ik over schrijf en praat. Het kan zomaar een nachtmerrie worden. Laat je niet bedonderen. Er zijn zoveel vage instanties / bedrijven in Spanje echt te bizar voor woorden.
  Corruptie in Spanje is mega veel aanwezig. Belangenverstrengeling enz.
  Het gaat nergens meer over en EU samenwerking is er niet .!
  Wie zit er te wachten op al die nutteloze rechtzaken die lang en slopend zijn. Het kost je een vermogen aan geld waar uiteindelijk maar weinig van terecht is gekomen.

  Ik zie Spanje als 1 grote valkuil . Helaas de waarheid. Wordt hoog tijd dat er veel meer aandacht aan besteed gaat worden om deze vage praktijken hard aan te pakken. Als je op leeftijd bent en je droom onder de zon valt in diggelen door gemene streken ik noem maar wat op..!
  Zo fijn is het in Spanje niet als je de tijd neemt om goed alles in kaart te brengen.

  Het residentschap is ook afhankelijk van wat Nederland / EU weer aan regels verzint. Het kan zomaar negatief omdraaien. Te bizar voor woorden dat er zoveel onzekerheden zijn in de EU . Een hele verkeerde opzet de EU en ik vraag mij af hoelang blijft het nog zoals men dat noemt stabiel tussen de EU landen.
  Het is momenteel een grote puinhoop. Denk goed na als je plannen hebt om bijv. in Spanje te gaan wonen. Ook voor Frankrijk en Italie.

  Het zijn de harde feiten. Zelf vindt ik het diep triest dat zelfs in 2019 nog steeds deze rottigheid bestaat in de EU en daarbuiten. Niet bijdehand maar extreem kortzichtig door corrupte eigenbelangen . Waardeloos.

   1. Je ziet het toch wel erg negatief. Mistoestanden en misbruiken, vind je overal wel maar zoals jij het voorstelt…!
    Jaren geleden kochten we hier een stuk grond, enkele jaren later lieten we er een huis op bouwen, nog een aantal jaren later lieten we dat huis uitbreiden en een tijdje daarna kwamen we hier definitief wonen en werden we resident. Alles met de hulp van Spaanse gestors, Spaanse notarissen, Spaanse architecten en Spaanse bedrijven en geloof me: nooit veel problemen én goedkoop. Natuurlijk, nogal wat mensen gaan omwille van de taal bij geïmmigreerde minder bekwame of minder ernstige ‘specialisten’ te rade met alle gevolgen van dien. Zeker in de immobiliënmarkt zit er zeer veel kaf onder het koren.

   2. Pedro, je noemt een aantal feiten die niet hoeven te gebeuren als je maar met de notaris, gestor en soms ook de banken goed samenwerkt.
    Dan wordt alles van te voren ge-schecked.
    Er zijn zoveel meer zaken waar je op moet letten, niet alleen in Spanje.
    Een gebruikte woning kan al flink wat verdekte makken bevatten, zoals schimmel, verkalkt sanitair, te smalle garages, tocht door slechte isolatie en wakkelige ramen, lawaaierige buren en scholen, dienstverleningen in de omgeving enz.
    Als je nieuw laat bouwen, dan is het handig om er regelmatig bij te zijn.
    Vooral architekten en aannemers moet je laten merken “dat jij betaalt”, vooral wanneer het om materiaal-keuze gaat, isolatie en goede vensters.
    Het laten inmetselen van een kluis is geen overbodige luxe.
    Ik wil iedereen aanraden om veel tijd te besteden aan de aankoop van een huis en je niet teveel laten beinvloeden door de vele nep-makelaars die je te woord staan.

 2. Niet hier, hier staat nog altijd alles nog te koop wat er 8 jaar geleden ook al stond en er is ook vrijwel geen nieuwbouw.

     1. CV is specifiek genoeg want waar ik in de CV ook kom de zaak is er onveranderd. De enige plaats waar nu momenteel wat flats gebouwd worden is San Juan in de regio Alicante. Voor de rest is het akelig stil.

  1. Moet je eens kijken aan de costa blanca zuid, en specifiek Orihuela Costa en omgeving, overal zie je bouwkranen en wordt elk stukje grond volgebouwd met van die vierkante witte huisjes, en dit aan zeer hoge prijzen. De bestaande woningen zijn er wel nog vrij goedkoop.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by