Meer dan 500.000 woningen verkocht in Spanje in 2018

Meer dan 500.000 woningen verkocht in Spanje in 2018
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uit een eerder gepubliceerd onderzoek van de Catalaanse Caixabank bleek dat 2018 zou afsluiten met meer dan 600.000 verkochte woningen. De resultaten van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) laat echter zien dat er gedurende 2018 515.051 woningen verkocht werden. Het is volgens de INE de eerste keer sinds 2008 dat er meer dan een half miljoen woningen zijn verkocht. In 2008 was dat aantal nog 552.100 woningen.

Volgens de gepubliceerde gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) stegen de woningverkopen in 2018 met 10,1% ten opzichte van 2017. In 2018 werden er 422.531 bestaande woningen (82% van het totaal) verkocht, een stijging van 9,9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Er werden in 2018 in totaal 92.520 nieuwbouwwoningen (18% van het totaal) verkocht, tevens een stijging van 11,1% ten opzichte van 2017.

Regio’s

De meeste woningen werden het afgelopen jaar verkocht in Andalusië met 101.300 (+13,1%) gevolgd door Catalonië met 81.020 (+4%), Comunidad Valenciana met 78.800 (+14,7%) en de Comunidad de Madrid met 75.845 (+7,7%) verkochte woningen.

Op de Canarische Eilanden werden 24.006 (+4%) woningen verkocht, in de regio Murcia 16.387 (+24,3%) en op de Balearen eilanden 15.427 (-2,9%), de enige autonome regio waar het aantal verkochte woningen daalde ten opzichte van 2017.

Nederlanders en Belgen

In de onderzoeksgegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) staat niets over de nationaliteiten van de woningkopers maar eind december werd daar wel over geschreven in het rapport van de Caixabank.

Volgens de cijfers de Catalaanse bank hebben de Belgen 0,84% meer woningen gekocht in het tweede trimester dit jaar en hebben de Belgen een aandeel van 6,43% onder de buitenlandse huizenkopers.

De Nederlanders kochten 0,34% meer woningen wat ervoor zorgde dat Nederlanders een aandeel hebben van 2,63% van het totaal aantal buitenlanders die woningen hebben gekocht in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Door ervaring van anderen , vrienden / kennissen ter plaatse Costa Blanca en ook elders in de regio / plaatsen in Spanje. Is het nog steeds een groot risico om als buitenlander in het algemeen een woning te kopen in Spanje. Denk er maar goed aan lees hier de fieten en omstandigheden.. Al die onzin je moet deskundigheid / instantie inhuren en/of raadplegen. Je wordt zo snel in de maling genomen . Bijv. het niet aangesloten zijn op de gemeenschappelijke riolering. Kosten die nog openstaan op de bestaande woning die men wil kopen. De te vorderen / bankzaken / belasting… Lees verder »

Corr. Feiten.

Je ziet het toch wel erg negatief. Mistoestanden en misbruiken, vind je overal wel maar zoals jij het voorstelt…! Jaren geleden kochten we hier een stuk grond, enkele jaren later lieten we er een huis op bouwen, nog een aantal jaren later lieten we dat huis uitbreiden en een tijdje daarna kwamen we hier definitief wonen en werden we resident. Alles met de hulp van Spaanse gestors, Spaanse notarissen, Spaanse architecten en Spaanse bedrijven en geloof me: nooit veel problemen én goedkoop. Natuurlijk, nogal wat mensen gaan omwille van de taal bij geïmmigreerde minder bekwame of minder ernstige ‘specialisten’ te… Lees verder »

Pedro, je noemt een aantal feiten die niet hoeven te gebeuren als je maar met de notaris, gestor en soms ook de banken goed samenwerkt. Dan wordt alles van te voren ge-schecked. Er zijn zoveel meer zaken waar je op moet letten, niet alleen in Spanje. Een gebruikte woning kan al flink wat verdekte makken bevatten, zoals schimmel, verkalkt sanitair, te smalle garages, tocht door slechte isolatie en wakkelige ramen, lawaaierige buren en scholen, dienstverleningen in de omgeving enz. Als je nieuw laat bouwen, dan is het handig om er regelmatig bij te zijn. Vooral architekten en aannemers moet je… Lees verder »

Niet hier, hier staat nog altijd alles nog te koop wat er 8 jaar geleden ook al stond en er is ook vrijwel geen nieuwbouw.

En waar is hier?

De CV!

Koos, misschien kan je dan beter een BV beginnen………….

CV was +14,7% volgens dit artikel. Dus nogmaals de vraag : waar is hier? Iets specifieker graag.

CV is specifiek genoeg want waar ik in de CV ook kom de zaak is er onveranderd. De enige plaats waar nu momenteel wat flats gebouwd worden is San Juan in de regio Alicante. Voor de rest is het akelig stil.

Moet je eens kijken aan de costa blanca zuid, en specifiek Orihuela Costa en omgeving, overal zie je bouwkranen en wordt elk stukje grond volgebouwd met van die vierkante witte huisjes, en dit aan zeer hoge prijzen. De bestaande woningen zijn er wel nog vrij goedkoop.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.