Op Nederlands drama geïnspireerde film ‘As Bestas’ grote Goya filmprijs winnaar in Spanje

Op Nederlands drama geïnspireerde film ‘As Bestas’ grote Goya filmprijs winnaar in Spanje
Beeld: As Bestas

Op Nederlands drama geïnspireerde film ‘As Bestas’ grote Goya filmprijs winnaar in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De bioscoopfilm ‘As Bestas’ of in het Spaans ‘Las Bestias’ is de grote winnaar van de 37e Goya filmprijs uitreiking geworden. Het filmgala vond zaterdagavond in Sevilla plaats en de film van regisseur Rodrigo Sorogoyen mocht negen Goya’s in ontvangst nemen, waaronder voor beste film, beste regisseur en beste acteur. Maar wist je dat het verhaal van deze Gallische western en thriller gebaseerd is op een waargebeurd verhaal waarin een Nederlander werd vermoord?

Weliswaar vertelt de bioscoopfilm ‘As Bestas’ het verhaal van een Frans echtpaar, feit is dat de film gebaseerd is op het verhaal van de mysterieuze verdwijning van de Nederlander Martin Verfondern in 2010. Dit verhaal werd al eens vastgelegd door twee Amerikaanse filmmakers in de documentaire ‘Santoalla’ waarin de vrouw van de vermoorde Martin, Margo Pool, en haar buren vertellen wat er allemaal in het echt is gebeurd. Lees HIER het echter verhaal. 

Filmregisseur Rodrigo Sorogoyen was geïntrigeerd door de Margo Pool die besloot te blijven ondanks de gevaren die op de loer lagen. In deze psychologische thriller is Martin ‘el holandés’ vervangen door Antoine ‘el francés’ magnifiek gespeeld door Denis Ménochet. Net als de Nederlanders is hij met zijn vrouw Olga een ecologische boerderij begonnen in de bergen in Galicië, waar het leven hard is. De dorpelingen hopen uit hun armoede te komen door windmolens te laten plaatsen bij het dorp, maar Antoine weigert mee te doen. Dat zet kwaad bloed bij zijn buren, twee broers en hun oude moeder.

In ‘As Bestas’ (de beesten) staan de broers Anta centraal. Twee dorpelingen die het leven onmogelijk maken voor een Frans koppel dat in hun dorp kwam wonen. Het koppel wil er huizen restaureren en ecologisch fruit verkopen. Wanneer in het dorp sprake is van de bouw van een windmolenpark, zien de broers Anta in het beetje geld dat hen dat zal brengen de mogelijkheid om uit het dorp te ontsnappen. Het Franse koppel Antoine en Olga willen de bouw van het park echter tegenhouden om het dorp te beschermen.

De sfeer wordt steeds grimmiger en Antoine filmt – net als de Nederlander Martin deed – alles om naar de politie te kunnen stappen. Maar dan komt hij op een dag niet terug van een wandeling. Ondanks de angst besluit Olga (een mooie ingetogen rol van Marina Foïs) de boerderij voort te zetten en de buren die ze vreest gewoon onder ogen te komen. Intussen zoekt ze uit wat er met haar man is gebeurd. Een prachtfilm voor iedereen die het andere Spanje wil leren kennen, met mooie beelden van het groene platteland, waarin je niet alleen Spaans, maar ook Galicisch hoort spreken.

Terwijl de meeste thrillers aan een razend tempo verlopen, gaat ‘As Bestas’ bloedstollend traag. Als kijker voel je je soms bijna ongemakkelijk door het wachten, de stilte, zo erg dat de spanning met een mes te snijden lijkt. De film is in Nederland te zien bij Pathé thuis.

Ga naar de inhoud