Verzet in Frankrijk tegen verhoging pensioenleeftijd, maar wat is de effectieve leeftijd in Spanje en andere EU-landen?

Verzet in Frankrijk tegen verhoging pensioenleeftijd, maar wat is de effectieve leeftijd in Spanje en andere EU-landen?
Beeld: Canva

Verzet in Frankrijk tegen verhoging pensioenleeftijd, maar wat is de effectieve leeftijd in Spanje en andere EU-landen?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de wettelijke pensioenleeftijd in Spanje in 2023 is gestegen naar 66 jaar en 4 maanden, is de effectieve pensioenleeftijd of ‘edad efectiva de jubilación’ gemiddeld 63 jaar en 9 maanden bij mannen en 64 jaar en 6 maanden bij vrouwen. In Frankrijk zijn die leeftijden lager en wil de regering de wettelijke pensioenleeftijd optrekken van de huidige 62 jaar naar 64 jaar. 

Op dit moment is de wettelijke pensioenleeftijd in Frankrijk 62 jaar, wat lager is dan in de meeste andere EU-landen. De Franse regering heeft echter de bedoeling om deze minimumleeftijd geleidelijk te verhogen, door deze jaarlijks met drie maanden te verhogen. Hierdoor zou de minimumleeftijd voor pensioen in 2030 moeten zijn verhoogd naar 64 jaar. Feit is echter dat je in Frankrijk 42 jaar moet hebben gewerkt om een volledige pensioenuitkering te krijgen, iets wat veel personen niet kunnen en dus automatisch langer doorwerken. Toch wordt er geprotesteerd en gestaakt in Frankrijk.

Het vergelijken van pensioensystemen en leeftijden in de verschillende EU-landen is een lastige kwestie. In Spanje wordt de pensioenleeftijd sinds 2013 elk jaar een of twee maanden verhoogd om uiteindelijk in 2027 uit te komen op een wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar, net zoals in principe in Nederland en België. Spanje bereikt de 67 jaar pas in 2027, maar in Nederland wordt dit al in 2024 bereikt en blijft dat tot 2028 de wettelijke pensioenleeftijd. In België is de officiële pensioenleeftijd in 2023 nog 65 jaar wat 67 jaar wordt vanaf 2030. 

pensioen spanje 2023
Dit worden de nieuwe pensioenleeftijden en -bedragen in 2023 in Spanje
In 2023 zullen er in Spanje enkele wijzigingen zijn wat betreft de pensioenen zoals de pensioenleeftijd die omhoog gaat en de pensioenbedragen die ook stijg …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Volgens de onderstaande tabel op de website van de krant eldiario.es, waarbij gekeken is naar de cijfers van het Ageing Report 2021 van de Europese Commissie, blijkt dat de gemiddelde effectieve pensioenleeftijd in de Europese Unie 63,8 jaar voor mannen en 63 jaar voor vrouwen is. 

In Spanje is dat volgens de tabel 63,9 jaar voor mannen en 64,6 jaar voor vrouwen. In België is dat 63,8 jaar voor mannen en 63,5 jaar voor vrouwen en in Nederland laat de tabel de leeftijden 65,8 jaar voor mannen en 64 jaar voor vrouwen zien. Frankrijk staat op de vierde plaats onderaan op de lijst met 62,3 jaar voor mannen en 62,2 jaar voor vrouwen.

tabel pensioeenleeftijden
Beeld: eldiario.es
Ga naar de inhoud