Search
menu
Search

Hoe vrijwilligers de verwaarloosde wijk Ten-Bel op Tenerife opknappen

Hoe vrijwilligers de verwaarloosde wijk en-Bel op Tenerife opknappen
Beeld: ingezonden

Hoe vrijwilligers de verwaarloosde wijk Ten-Bel op Tenerife opknappen

De wijk Ten-Bel in het zuiden van Tenerife is al jaren een toonbeeld van verval en verwaarlozing. Eens een populaire vakantiebestemming, zijn de mooie gebouwen en parken er nu bedekt onder een laag vuilnis en onkruid. Recent publiceerden we nog een artikel over deze in verval geraakte wijk, maar er is goed nieuws. Een groep van ongeveer 40 vrijwilligers probeert daar nu verandering in te brengen.

Hannelore Ottevaere, een Belgische inwoonster van Ten-Bel en werkzaam bij notaris Don Roberto Cutillas Morales, in San Eugenio (Adeje), zocht na onze publicatie contact met SpanjeVandaag en is de drijvende kracht achter het initiatief. Tijdens het uitlaten van haar honden ergerde ze zich aan alle troep in haar buurt. Blikjes, flessen en plastic zakken lagen overal tussen het onkruid. Ze besloot in actie te komen en begon, samen met haar dochter, zwerfvuil op te ruimen in Ten-Bel.

Jarenlang is er nauwelijks onderhoud gepleegd aan gebouwen, muren, bankjes en parken in Ten-Bel. Wat ooit een prachtige vakantiebestemming was, ziet (of beter gezegd zag) er nu uit als een vuilnisbelt. Onkruid woekert overal, muren zijn beklad met graffiti en veel bankjes en trappen zijn kapot. Het gebrek aan onderhoud is een doorn in het oog van de bewoners. Actie was nodig!!

Het initiatief van Hannelore blijkt aan te slaan. Inmiddels helpen sinds de start in september 2023 zo’n 40 internationale vrijwilligers mee met het opruimen van zwerfvuil en onkruid in de wijk. Drie middagen per week gaan ze in groepjes van 15 personen aan de slag in Ten-Bel. Op de Facebook-pagina Costa del Silencio Limpio-Voluntarios kunnen vrijwilligers zich aanmelden en kunnen alle activiteiten gevolgd worden.

In de WhatsApp-groep zijn 40 vrijwilligers aangemeld waarbij steeds 20 tot 25 personen komen om te helpen met de broodnodige werkzaamheden. De meeste vrijwilligers zijn Italianen, dan Belgen, Cubanen, Venezolanen, Ieren, Engelsen, Duitsers, Oostenrijkers, Russen, Roemenen, Zweden en Polen. De meesten wonen in Ten-Bel, andere verblijven daar alleen in de winter of zijn op vakantie en komen toch helpen! De meesten zijn gepensioneerd, maar anderen hebben gewoon een baan. Voor de meeste vrijwilligers is het een echte hobby geworden, gratis, gezond, sociaal en het geeft voor de meesten een enorme voldoening als je een “vóór en ná” resultaat ziet. Het zijn ook allemaal goede vrienden geworden en sommigen zien het als gratis Spaanse les.

Dankzij de inzet van de vrijwilligers krijgt Ten-Bel nu eindelijk de broodnodige opknapbeurt die het al zo lang nodig heeft. Ze richten zich niet alleen op het opruimen van troep, maar pakken het grondig aan. De lijst met klussen in Ten-Bel is namelijk eindeloos. Naast zwerfvuil ruimen de vrijwilligers ook bouwpuin en afval uit braakliggende terreinen en van particuliere eigenaren. Ze snoeien overwoekerde planten en bomen. Kapotte bankjes, muren en trappen worden gerepareerd en opnieuw geschilderd. Nog genoeg werk aan de winkel dus!

Hoewel er nog veel moet gebeuren, is het effect van de inzet van de vrijwilligers nu al merkbaar. Stap voor stap verandert het aanzien van Ten-Bel. Inwoners zijn lovend over het initiatief en zeggen dat de vrijwilligers een standbeeld verdienen voor hun inzet.

  • ten bel8
  • ten bel7
  • ten bel5
  • ten bel4
  • ten bel3
  • ten bel2
  • ten bel1
  • vrijwilligers1
Ga naar de inhoud