Man in Galicië krijgt een bekeuring van 200 euro voor knipperend rood achterlicht op zijn fiets

Man in Galicië krijgt een bekeuring van 200 euro voor knipperend rood achterlicht op zijn fiets

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT is genoodzaakt om de verkeersregels voor fietsers aan te passen nadat het bekeuren van een fietser in Galicië voor veel ophef zorgde. De 78-jarige fietser in Galicië kreeg een bekeuring van 200 euro omdat hij een rood achterlicht had wat knipperde, en dat mag volgens de huidige regels niet.

De oudere fietser kreeg op 24 februari een bekeuring van de Guardia Civil omdat hij rond 13 uur ‘s-middags op de weg fietste en een knipperend rood achterlicht aan had zodat hij beter te zien was. De man kreeg van de agenten een bekeuring, wat in principe kinderachtig is maar wel volgens de wet. Gonzalo Lopez kreeg een boete van maar liefst 200 euro (met 50% korting als hij de boete snel betaald, iets wat normaal is in Spanje).

De foto van deze bekeuring werd gedeeld op Twitter en Facebook en het werd al snel een hot item (nog geen trending topic) welke voor veel ongeloof in fietsend Spanje zorgde. Feit is dat de meeste fietsers niet weten dat het rijden met een knipperend rood achterlicht niet is toegestaan in Spanje. Dat achterlicht moet vast zijn en mag dus niet knipperen. Feit is echter dat als je op straat kijkt er veel fietsers zijn die knipperende lampjes hebben, iets wat dus blijkbaar niet is toegestaan in Spanje.

Lees ook: Regels voor fietsen in Spanje

Na de verontwaardiging van de fietsers in Spanje en nadat het nieuws van deze bekeuring op de televisie kwam en in de nationale pers was de Spaanse verkeersdienst DGT genoodzaakt om actie te ondernemen. De baas van de DGT plaatste op internet enkele dagen na het voorval een document dat aangaf dat hij opdracht had gegeven om de regels aan te passen en een knipperend achterlicht toe te staan. Immers, met een knipperend rood achterlicht is de zichtbaarheid van de fietser beter.

Vanaf nu zullen fietsers in Spanje die een rood knipperend achterlicht hebben op de fiets geen bekeuring meer krijgen, althans dat is de theorie. Er wordt echter nog steeds strenger op fietsers gecontroleerd want ook deze weggebruikers moeten zich aan de wet houden, voor de eigen veiligheid maar ook die van andere weggebruikers.

Lees ook: Het hoe en wat over het rijden en gebruik van elektrische fietsen in Spanje

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.