Search
menu
Search

Clandestiene klusser riskeert vanwege slecht uitgevoerd werk 4,5 jaar celstraf in Zaragoza

Clandestiene klusser riskeert vanwege slecht uitgevoerd werk 4,5 jaar celstraf in Zaragoza
Beeld: Canva

Clandestiene klusser riskeert vanwege slecht uitgevoerd werk 4,5 jaar celstraf in Zaragoza

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Een spoor van slecht uitgevoerde klussen en onafgemaakte projecten in huizen in het centrum van Zaragoza en verschillende omliggende gemeenten leidde tot de arrestatie en gevangenschap van José, een oplichter die zich voordeed als timmerman en Facebook gebruikte om potentiële klanten en daarna slachtoffers te zoeken. Voor zijn arrestatie in Aragón was José ook al actief en betrokken bij tenminste 20 problematische klussen in de provincie Tarragona in Catalonië.

De vermoedelijke oplichter, waarvoor de openbare aanklager nu een gevangenisstraf van vier en een half jaar heeft geëist, slaagde erin om binnen te dringen in Facebook groepen met een groot aantal deelnemers, zoals die in sommige steden bestaan om niet-officiële, maar nuttige informatie te delen met burgers. Vervolgens plaatste hij berichten waarin hij zijn uitgebreide scala aan diensten aanbood: van het installeren van een keuken tot het leggen van houten vloeren in een woning.

De ‘manitas’ leek overal verstand van te hebben en hanteerde redelijke tarieven, waardoor hij al snel het vertrouwen won van veel personen. Uiteindelijk liet hij hen achter met een huis dat op zijn kop stond en een flinke financiële tegenslag. Sommige slachtoffers betaalden slechts honderd euro als aanbetaling, terwijl anderen werden opgelicht voor meer dan 5.000 euro.

In december 2022 werd de vermeende timmerman gearresteerd door de politie. Op dat moment werd echter geschat dat hij al anderhalf jaar buren van Zaragoza en omliggende dorpen oplichtte. Het constante aantal aangiftes deed de onderzoekers beseffen dat José een echte professional was, maar niet in klussen, maar in oplichting.

Mogelijk zijn er meer slachtoffers, maar uiteindelijk waren er 18 die de nep-klusser in Zaragoza aanklaagden. De openbare aanklager legt uit dat de verdachte sommige opdrachten daadwerkelijk begon, zij het op een grove en slordige manier. Dit was bijvoorbeeld het geval bij een vrouw in Zaragoza, die 4.800 euro betaalde om de vloer te laten vervangen. “Maar hij legde alleen de planken neer, zonder plinten of het bekleden van de trap” volgens de vrouw in een interview met de krant Heraldo de Aragón. Dit was echter niet het enige werk dat de verdachte onvolledig achterliet. Hij verwijderde ook de oude keukenkasten om ze te vervangen door nieuwe, die uiteindelijk nooit geleverd werden. “Hij heeft mijn keuken verwoest, want hij heeft ook een meter granieten aanrechtblad afgezaagd” volgens het slachtoffer.

De onderzoeksrechter heeft nog schrijnender gevallen ontdekt, zoals die van een andere inwoner van Zaragoza, die 5.000 euro vooruitbetaalde aan de vermeende klusser voor de aankoop van materialen en apparaten. De verdachte is echter nooit bij zijn huis verschenen. Opmerkelijk genoeg heeft hij zelfs geen metingen genomen.

Volgens de onderzoekers bood de vermeende oplichter zijn klanten allerlei betaalmogelijkheden, waaronder contant geld, bankoverschrijving en zelfs Bizum. Opvallend genoeg was dit laatste een van de meest gebruikte methoden door de slachtoffers.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?