Vijf kloosters waar je kunt verblijven voor een spirituele vakantie in Spanje

Vijf kloosters waar je kunt verblijven voor een spirituele vakantie in Spanje
Beeld: Screenshot

Vijf kloosters waar je kunt verblijven voor een spirituele vakantie in Spanje

We gaan op reis naar vijf prachtige kloosters in Spanje waar je een tijdelijke ‘ontsnapping’ kunt vinden uit het hectische dagelijkse leven. Hier kun je even helemaal tot rust komen en genieten van een spirituele ervaring. Elk klooster biedt een unieke gelegenheid om de unieke levensstijl van dichtbij mee te maken en deel te nemen aan een tijdelijk verblijf tussen de muren van deze eeuwenoude bouwwerken.

Een spiritueel verblijf is een periode waarin personen zich terugtrekken uit hun dagelijkse routines en verplichtingen om zich te richten op hun innerlijke groei, reflectie en verbinding met iets groters dan henzelf. Tijdens zo’n verblijf kunnen mensen zich bezighouden met meditatie, contemplatie, yoga, stilte, rituelen of andere spirituele praktijken die hen helpen om tot rust te komen, hun geest te zuiveren en hun spirituele pad te verkennen.

Het doel van een spiritueel verblijf is vaak om innerlijke rust, helderheid en inzicht te vinden, en om een diepere verbondenheid met het universum, de natuur of een hogere macht te ervaren. Deze tijd van bezinning kan leiden tot persoonlijke transformatie, heling en een hernieuwde focus op wat werkelijk belangrijk is in het leven. Maar waar zijn in Spanje kloosters (monasterios) te vinden waar je tot rust kunt komen?

poblet
Beeld: via canva.com

Monasterio de Poblet (Tarragona)

Het Monasterio de Poblet, gelegen tussen de steden Tarragona en Lleida, is een van de belangrijkste abdijcomplexen van Europa. In 1991 werd het door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Dit immense cisterciënzer kloostercomplex ademt een sfeer van absolute stilte en contemplatie uit.

Als mannelijke gast (vrouwen zijn niet toegestaan) kun je hier een tijdlang het monastieke leven ervaren. Je woont in de kleine gastenkwartieren en neemt deel aan de dagelijkse routine van de monniken. Je eet dezelfde sobere maaltijden als de monniken en volgt hun strakke tijdschema. Eén van de hoogtepunten is het bijwonen van de gregoriaanse gezangen, die een diepe innerlijke rust en vrede brengen.

De gastenverblijven zijn sober ingericht, in overeenstemming met de levensstijl van een klooster. Bij vertrek dien je de kamer zelf schoon achter te laten. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt betalen voor je verblijf. Om deze intense spirituele ervaring te ondergaan, dien je vooraf contact op te nemen met de broeder-gastheer. Meer informatie is te vinden op de website.

tulebras
Beeld: via canva.com & turismo Navarra

Santa María de la Caridad (Navarra)

Dit nonnenklooster in het dorpje Tulebras in Navarra behoort tot de cisterciënzer orde en vormt een oase van rust en stilte. Hier kun je jezelf onderdompelen in de authentieke, ascetische kloostercultuur.

Tijdens je verblijf deel je het monastieke leven met de zusters. De dag is strikt ingedeeld met vaste tijden voor de maaltijden – een sober ontbijt om 9 uur, een middagmaal om 14 uur en een avondmaal om 20 uur. Er gelden strikte regels waar je je aan dient te houden.

Het kloostercomplex is omringd door een prachtig natuurlandschap, doorkruist met wandelroutes langs de rivier Queiles. Na de verstillende ervaring binnen de kloostermuren, kun je hier genieten van ontspannende wandelingen in deze vredige omgeving. De prijzen voor een eenvoudige kamer zijn 45 euro, voor een tweepersoonskamer 85 euro per nacht. Meer informatie is te vinden op de website.

silos
Beeld: via canva.com

Santo Domingo de Silos (Burgos)

Deze benedictijner abdij in Silos is een architectonisch meesterwerk uit de Romaanse periode, gebouwd tussen de 7e en 18e eeuw. Het gebouwencomplex behoort tot de indrukwekkendste voorbeelden van middeleeuwse kunst in heel Europa.

De benedictijner gemeenschap van Silos ontvangt graag gasten die een periode willen ervaren hoe het monastieke leven er aan toegaat. Als gast volg je de voetstappen van de monniken en maak je de tradities en gebruiken van dichtbij mee.

Eén van de hoogtepunten is het bijwonen van de gregoriaanse gezangen door de monniken in de adembenemende abdijkerk. Ook kun je een bezoek brengen aan de kloosterbrouwerij waar volgens eeuwenoude receptuur het ambachtelijke Silos-bier wordt gebrouwen. Meer informatie is te vinden op de website.

soria
Beeld: via canva.com

Monasterio de Santa María de Huerta (Soria)

Dit imposante cisterciënzer klooster in de provincie Soria ligt idyllisch te midden van een natuurrijke omgeving. Het monastieke complex, gelegen aan de oevers van de rivier de Andaluz, vormt een indrukwekkend bouwkundig geheel in romaanse en gotische stijl.

Hier krijg je de gelegenheid om voor korte tijd toe te treden tot de contemplatieve kloosterorde. Je verblijft in de speciaal voor gasten ingerichte vleugel en volgt het dagritme van de monniken met gebedstijden, maaltijden en werkzaamheden.

De sfeer binnen het klooster ademt eenvoud, soberheid en verstilling. De monniken voorzien grotendeels in hun eigen levensonderhoud middels landbouw en veeteelt. Als gast kun je naar eigen inzicht een bijdrage leveren aan de dagelijkse werkzaamheden. Meer informatie is te vinden op de website.

teruel
Beeld: via canva.com & wikipedia

Monasterio de Santa María del Olivar (Teruel)

Dit uit de 12e eeuw daterende klooster in Estercuel, een dorpje in de Aragónese provincie Teruel, is een fraai voorbeeld van romaans-mudéjarse architectuur. Het geheel is gebouwd in baksteen en natuursteen en omringd door de dramatische rotsen van de Sierra de Arcos.

Als gast in dit nonnenklooster maak je uitgebreid kennis met de verstilde kloosteratmosfeer. Je logeert in de spaarzaam ingerichte gastenkwartieren en sluit aan bij de activiteiten van de zusters – de getijdengebeden, de dagelijkse werkzaamheden en de maaltijden in de refter.

Een verblijf hier staat in het teken van bezinning, meditatie en het ervaren van de tijdloze kloostergewoontes en -tradities. Een bezoek aan de kloostertuin en -werkplaatsen, waar oude ambachten als keramiek en beeldhouwkunst worden beoefend, maakt het plaatje compleet. Meer informatie is te vinden op de website.

tempel
Vijf boeddhistische tempels in Spanje en het Tibetaanse Nieuwjaar op 10 februari
Op 10 februari 2024 viert men het 2151e Tibetaanse Nieuwjaar dat dit jaar samenvalt met het Chinese Nieuwjaar, maar hoeveel boeddhistische tempels zijn er in Spanje te vinden? Dit is onze top 5!
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud