skip to Main Content
Californië (VS) verplicht zonnepanelen bij nieuwe huizen terwijl Spanje dit nog steeds bestraft
123rf

Californië (VS) verplicht zonnepanelen bij nieuwe huizen terwijl Spanje dit nog steeds bestraft

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf het jaar 2020 moeten alle nieuw te bouwen woningen in de Amerikaanse staat Californië verplicht zonnepanelen op hun daken hebben staan. Dankzij deze nieuwe norm zullen de prijzen van de woningen weliswaar met zo’n 8.000 euro duurder gaan worden maar men zal gedurende jaren tot wel 16.000 euro kunnen besparen op elektriciteitskosten. In Spanje is het plaatsen van zonnepanelen nog steeds niet goed geregeld en wordt dit theoretisch bestraft.

In Californië heeft men per wet bepaald dat via de nieuwe norm de nieuwbouwwoningen vanaf het jaar 2020 verplicht zonnepanelen op hun daken moeten hebben staan. Californië is net zoals Spanje een staat waar veel zonuren zijn en daar moet gebruik van worden gemaakt. Weliswaar zullen de woningen duurder worden en dienen huiseigenaren zo’n 67 euro meer aan hypotheek te gaan betalen maar over 30 jaar gezien zal men weer 16.000 euro aan elektriciteitskosten gaan besparen, aldus de krant 20 Minutos.

Diezelfde krant vraagt zich af waarom de politiek rondom de zonnepanelen in Spanje niet zo goed geregeld is. In Spanje geldt nog steeds een afstraffingspolitiek voor het gebruik van zonnepanelen door middel van de zogenaamde “impuesto al sol” ofwel zonbelasting. Iets waarvoor Spanje al regelmatig over wordt door aangesproken vanuit Brussel maar wat nog steeds niet is veranderd.

Geen wijziging

Deze week nog bevestigde energie minister Álvaro Nadal nog dat de regering voorlopig geen plannen heeft om het gebruik van zonnepanelen te bevorderen. De minister is namelijk van mening dat consumenten die niet langer deelnemen om de vaste kosten van het elektriciteitsnetwerk te bekostigen omdat men eigen elektriciteit opwekt daarmee de overige consumenten benadelen door hen op te zadelen met deze extra kosten. Daarom wordt er sinds 2015 een “zonbelasting” geheven, die overigens in de praktijk niet echt plaatsvindt maar die er wel voor zorgt dat veel huishoudens afzien van eigen zonnepanelen.

Zonbelasting

Volgens die actuele wet moeten degenen die gebruik maken van zonnepanelen extra belastingen betalen, de zogenaamde “impuesto al sol”. Deze moet betaald worden over elke kWh die geproduceerd wordt door de eigen installatie. Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de elektriciteitsmaatschappijen geen stroom leveren aan de gebruikers van eigen zonnepanelen en dus inkomsten mislopen terwijl men wel kosten maakt voor de infrastructuur. Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. “Solidariteit met de andere consumenten”, noemde de regering dat toendertijd.

In de wet staat dat hoe meer de zonnepanelen aan energie opwekken hoe meer er aan belasting betaald dient te worden, een rare gedachtegang natuurlijk. Het gaat hier om een vorm van belasting die op geen enkele plaats ter wereld geheven zou worden. Wat ook uniek is, is het feit dat de afwikkeling slordig is verlopen en niemand tot nu toe extra betaald waardoor het een hele grote storm in een glas water is geworden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Toen wij ons huis opgeleverd kregen waren de regels in Murcia veranderd. Alle nieuwe huizen moesten een zonneboiler hebben. Nu na bijna 10 jaar ben ik nog steeds blij dat we de installatie gekregen hebben van de bouwer omdat de regering hem verplichte. Heerlijk warm water zonder extra kosten.

 2. In Nederland wordt je na aanschaf van zonnepanelen door de belastingdienst gezien als ondernemer. Ten gevolge hiervan dien je bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting afhankelijk van de gezamenlijk opbrengst van de panelen een forfait in te vullen tabel beschikbaar op de site van de belastingdienst. Dit kan fors oplopen. Hoezo zonbelasting alleen in Spanje !!!!!

  1. Precies !!!…. typisch gevalletje “los pottos verwijtos los ketelolos”….
   Tja ! dat heb je binnen dat ongeorganiseerde en volledig van god losgeslagen Frans-Duitse, in Brussel gevestigde, misdaad-syndicaat…

   1. Wat heeft Brussel hier weer mee te maken? Ik denk dat he wéér de EU bedoeld. En tot nu toe (jammer genoeg) bepaald elk land afzonderlijk deze materie

  2. Ad MT,

   Ik zou me eerst eens verdiepen in de materie voordat je deze onzin uitkraamt.
   Heb al jaren panelen en heb NOOIT 1 euro hoeven betalen…

 3. Nederland doet dit ook met belasting op LPG in auto’s
  LPG is schoon, en goedkoop.
  Maar als je het gebruikt moet je extra betalen.
  Ook het voordeel van zonnepanelen wil men in toekomst afpakken. Als je energie teruglevert krijg je er dan niets meer voor.
  Als je een voordeel hebt wil de staat mee profiteren.

  1. Ja en als de belasting een voordeelje heeft van eem paar miljard dan kunnen we verrekken

 4. Enkele jaren geleden viel de stroom hier wekelijks een keer of 5 uit tot op de duur een stroomstoot en voor een dikke 5000euro kosten wat doet de verzekering eerst vragen aan endesa of het kan als die nee zeggen dan geen rotte euro getrokken van de verzekering zodus nu een off grid systeem laten plaatsen en weg met endesa ik zeg nu F….. Off

 5. Het zoveelste bewijs dat Brussel een waardeloos instituut is.
  Pappen en nat houden, een Europa laat mij niet lachen.

  1. Wie denk je? de energiemaatschappijen zijn een verlengstuk van de politiek en die schatjes moeten wel betaald worden. Ik heb het enige dagen terug al eens kenbaar gemaakt maar ze gaan gewoon door ondanks dat Brussel een sanctie op wil gaan leggen. Ze zitten gewoon te wachten op een subsidie van de EU .melken zolang het nog kan. Ik vind dat de Spanjaarden net als in Italie de corruptie stevig moeten aanpakken door een nieuwe partij op te richten. Die partij moet hier de veranderingen gaan doorvoeren. Illigale vluchtelingen direkt terug enz. Gaat ook in Italie nu plaatsvinden nu Berlusconi zich heeft teruggetrokken. Als daar ook nog een groen tintje aankomt dan wordt het energievraagstuk eindelijk eens aangepakt. Ze beseffen gewoon niet dat ze nu moeten instappen met die technologie, scheelt heel veel arbeidsplaatsen. In Nederland gaan ze nu buitenlanders opleiden voor het plaatsen van zonnepanelen. (want er zijn geen monteurs meer te vinden) Echt een schande zoals dit hier de nek omgedraaid wordt.

 6. Er is geen beter land dan Spanje voor zonne energie. Het is een schande dat je er voor bestraft word.
  Wat moet er verder nog van zeggen

 7. in België kan men sinds 2017 kiezen uit 6 vormen van energiebesparende maatregelen of een combinatie. Men is dus NIET verplicht om zonnepanelen en/of warmtepomp te plaatsen. Men kan bvb ook kiezen voor extra strenge isolatievoorschriften. Indien men het niet doet volgt er een “administratieve boete”.

  1. Minister Van den Bossche verplicht bij nieuwe gebouwen vanaf 2014 een systeem dat groene stroom genereert. Als bouwheer heb je de keuze uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt.
   Tweede optie, aldus de minister.
   Als je geen systeem voor hernieuwbare energie installeert, ben je verplicht om 10 % onder het wettelijke E-peil te duiken. Voor een bouwvergunning van 2014 wordt dat dus E54 in plaats van E60. Hoe je dat doet, bepaal je zelf: extra isoleren, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een nog energiezuiniger verwarmingssysteem,… Lukt dat niet, dan volgen er sancties.
   Voor 2018 is dit E40 en zonder hernieuwbare energie E36.
   Dit maximale E-peil wordt jaarlijks herzien en wordt steeds verlaagd.
   In 2020 mag het E-peil van een nieuwbouwwoning maximaal E35 bedragen en vanaf 2021 zelfs E30.

   Maar “Vlaming” je hebt gelijk, men kan kiezen uit verschillende opties om deze waarde te behalen. Naar ik begrepen heb zijn er toch veel die voor zonnepanelen, warmtepomp en isolatie kiezen. Om die lage E-peil te behalen heb je wel wat nodig.

   1. Vd 300-tal villa’s waar ik verblijf zijn er een 2-tal die (uit het zicht) enkele zonnepanelen hebben. Ik ga toch eens navragen wat men er hiervan denkt (Catalonië).

    1. Ik wil ook zonnepanelen leggen maar krijg moeilijk de juiste info.
     Installatie moet <10kW en u hebt de toelating nodig van de elektriciteits- maatschappij en de regering, kan enkele maanden duren.
     Er moet een teller geplaatst worden op de elektriciteitslijn die terug in het net steekt. Er wordt geen teller geplaatst als je niets terug wil steken in het net.
     Indien uw normale teller in één kast zit kan men er een tweede bijplaatsen, 300 euro. Indien er twee teller in staan, van u en van uw buurman, dan dient men een afzonderlijke kast te plaatsen voor twee tellers, 500-700 euro. Voor het plaatsen van die tweede kast heb je toelating nodig van de elektriciteits– maatschappij.
     De elektriciteit die je terug in het net steekt, daar wordt u +/- 5 cent/kW voor betaald door de elektriciteitsmaatschappij. U bent op dat moment een elektriciteitsleverancier.
     Ik wil mijn airco's gebruiken in het hoog tarief en met de zonnepanelen betaal ik dan niets. Wel dien je de "pay out" te bereken.
     Ook de keuze van de panelen zelf, daar heb je ook grote verschillen in. Dus goed opletten wat je koopt. Je hebt er die produceren op licht en op zon.
     Zonnepanelen die in België worden gebruikt kun je niet in Spanje gebruiken wegens de te hoge werkingstemperatuur, je moet dus panelen kopen die voor Spanje geschikt zijn.

     1. precies, wat we omschrijven in ons artikel wat ik eerder stuurde. De zonebelasting op zich wordt nog niet toegepast maar uit angst leggen mensen geen zonnepanelen aan, het blijft immer een behoorlijke investering. Daarnaast wordt het administratief en bureaucratie de mensen moeilijk gemaakt dus, tegenwerking is er zeker.

 8. Naar mijn info dien je die zonnebelasting niet te betalen als uw installatie <10kW is.
  Je zou een taks betalen op de hoeveelheid die je terug in het net steekt.
  Hoe komt het dat ik dit steeds moet herhalen, misschien steeds FAKE NEWS ?
  Zijn hier dan geen eigenaars die een zonnepaneelinstallatie hebben om hier eens op te antwoorden?

  En tussendoor, in België is het voor nieuwbouw ook verplicht om een zonnepaneelinstallatie te plaatsen en met een warmtepomp.

   1. U heb het steeds over de zonnebelasting maar sinds 2015 is er wel iets veranderd.
    Huishoudelijke installaties die kleiner zijn dan 10kW en installaties die groter zijn dan 10kW voor eigen gebruik. In uw artikelen houdt u daar geen rekening mee.

    “In Spanje trad in 2015 een Koninklijk Besluit in werking waarbij zelfvoorzienende huishoudens die meer dan 10kW produceerden, werden verplicht om een extra heffing te betalen over de energie die zij zelf geproduceerd en verbruikt hadden.”
    https://inspanje.nl/algemeen/10236/europarlement-stemt-tegen-heffing-op-zonne-energie-in-spanje/

    “No hay que pagar ningún impuesto al sol en las instalaciones de autoconsumo solar de menos de 10KW de potencia, que son la gran mayoría”
    https://www.damiasolar.com/actualidad/blog/articulos-sobre-la-energia-solar-y-sus-componentes/no-hay-que-pagar-impuesto-al-sol_1

 9. Als men in Spanje op plaatsen woont waar geen stroom is en vaak ook geen water of riool wordt hier van vrij gesteld .
  Zo vertelde een kennis mij Juan jaren geleden had hij alleen maar accu´s waar hij regelmatig mee naar de stad moest om op te laden heeft nu zonnepanelen en een aggregaat voor als er te weinig zon is. En is dus vrij gesteld van deze belasting.

 10. Ja Madrid kan het mooi verbloemen/verwoorden. Aangaande deze topic zou Spanje een zware sanctie moeten krijgen vanwege de EU

  1. Helemaal mee eens. Gelijk 500 miljoen. en aftikken!!! Deijsselbloem had helemaal gelijk destijds.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken