Californië (VS) verplicht zonnepanelen bij nieuwe huizen terwijl Spanje dit nog steeds bestraft

Californië (VS) verplicht zonnepanelen bij nieuwe huizen terwijl Spanje dit nog steeds bestraft
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf het jaar 2020 moeten alle nieuw te bouwen woningen in de Amerikaanse staat Californië verplicht zonnepanelen op hun daken hebben staan. Dankzij deze nieuwe norm zullen de prijzen van de woningen weliswaar met zo’n 8.000 euro duurder gaan worden maar men zal gedurende jaren tot wel 16.000 euro kunnen besparen op elektriciteitskosten. In Spanje is het plaatsen van zonnepanelen nog steeds niet goed geregeld en wordt dit theoretisch bestraft.

In Californië heeft men per wet bepaald dat via de nieuwe norm de nieuwbouwwoningen vanaf het jaar 2020 verplicht zonnepanelen op hun daken moeten hebben staan. Californië is net zoals Spanje een staat waar veel zonuren zijn en daar moet gebruik van worden gemaakt. Weliswaar zullen de woningen duurder worden en dienen huiseigenaren zo’n 67 euro meer aan hypotheek te gaan betalen maar over 30 jaar gezien zal men weer 16.000 euro aan elektriciteitskosten gaan besparen, aldus de krant 20 Minutos.

Diezelfde krant vraagt zich af waarom de politiek rondom de zonnepanelen in Spanje niet zo goed geregeld is. In Spanje geldt nog steeds een afstraffingspolitiek voor het gebruik van zonnepanelen door middel van de zogenaamde “impuesto al sol” ofwel zonbelasting. Iets waarvoor Spanje al regelmatig over wordt door aangesproken vanuit Brussel maar wat nog steeds niet is veranderd.

Geen wijziging

Deze week nog bevestigde energie minister Álvaro Nadal nog dat de regering voorlopig geen plannen heeft om het gebruik van zonnepanelen te bevorderen. De minister is namelijk van mening dat consumenten die niet langer deelnemen om de vaste kosten van het elektriciteitsnetwerk te bekostigen omdat men eigen elektriciteit opwekt daarmee de overige consumenten benadelen door hen op te zadelen met deze extra kosten. Daarom wordt er sinds 2015 een “zonbelasting” geheven, die overigens in de praktijk niet echt plaatsvindt maar die er wel voor zorgt dat veel huishoudens afzien van eigen zonnepanelen.

[su_note note_color=”#f7f7f7″]Leestip: De beruchte zonbelasting voor zonne-energie in Spanje is er wel maar wordt nog steeds niet toegepast[/su_note]

Zonbelasting

Volgens die actuele wet moeten degenen die gebruik maken van zonnepanelen extra belastingen betalen, de zogenaamde “impuesto al sol”. Deze moet betaald worden over elke kWh die geproduceerd wordt door de eigen installatie. Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de elektriciteitsmaatschappijen geen stroom leveren aan de gebruikers van eigen zonnepanelen en dus inkomsten mislopen terwijl men wel kosten maakt voor de infrastructuur. Het is een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die de consument betaalde aan het stroombedrijf. “Solidariteit met de andere consumenten”, noemde de regering dat toendertijd.

In de wet staat dat hoe meer de zonnepanelen aan energie opwekken hoe meer er aan belasting betaald dient te worden, een rare gedachtegang natuurlijk. Het gaat hier om een vorm van belasting die op geen enkele plaats ter wereld geheven zou worden. Wat ook uniek is, is het feit dat de afwikkeling slordig is verlopen en niemand tot nu toe extra betaald waardoor het een hele grote storm in een glas water is geworden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.