26 gearresteerden en 10 miljoen euro vanwege gestolen water in Málaga

26 gearresteerden en 10 miljoen euro vanwege gestolen water in Málaga
Beeld: Guardia Civil / web

26 gearresteerden en 10 miljoen euro vanwege gestolen water in Málaga

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Guardia Civil politie in de provincie Málaga heeft 26 personen gearresteerd vanwege vermoedelijk frauduleus gebruik van water bij de bevloeiing van subtropische gewassen. Deze personen worden beschuldigd van misdrijven tegen natuurlijke hulpbronnen en het milieu, evenals van het illegaal gebruik van openbaar water, wat een ernstig risico op milieuschade met zich meebrengt. De geschatte schade kan oplopen tot meer dan 10 miljoen euro.

Vier jaar geleden werd er een melding gedaan bij het Seprona van de lokale afdeling van de Guardia Civil in Málaga over het frauduleuze gebruik van water voor irrigatie in de Axarquia streek. Dit werd toegeschreven aan boeren die subtropische gewassen verbouwen en die mogelijk aanzienlijke schade aan de waterreserves veroorzaken. Het onderzoek is toen gestart.

Naast deze melding zijn er de afgelopen jaren nog andere meldingen ontvangen, waaronder een gezamenlijke melding van meerdere boeren uit het gebied. Zij hebben een klacht ingediend tegen het bestuur van verschillende irrigatiegemeenschappen wegens het verkeerde gebruik van water. Er werd namelijk toegestaan dat er buiten de vastgestelde waterstand van 140 meter werd geïrrigeerd, wat strikt verboden is. Dit heeft geleid tot aanzienlijke economische schade voor de boeren die zich wel aan de wettelijke voorschriften hielden.

De onderzoekers hebben in totaal 3.453.008 vierkante meter aan subtropische gewassen geïnspecteerd. Hierbij hebben ze vastgesteld dat er gedurende meerdere jaren continu openbaar grondwater werd onttrokken uit het watergebied genaamd ‘Metapelitas’ van het Sierras Tejeda-Almijara gebergte. Dit gebeurde via 299 waterbronnen, waaronder putten, boorputten en waterreservoirs. Volgens een rapport van de dienst voor openbaar waterbeheer van de Junta de Andalucía, die heeft samengewerkt met het onderzoek, waren meer dan 250 van de 299 geïnspecteerde waterbronnen illegaal, ondanks de ernstige waterproblematiek in het gebied.

Volgens de informatie verstrekt door de regionale overheid ‘Junta de Andalucía’ wordt geschat dat het totale volume aan water dat illegaal is afgeleid sinds het begin van de activiteit 25.951.198 kubieke meter bedraagt, bijna 26 hectometer. Dit komt bijna overeen met de helft van de maximale capaciteit van het La Concepción-stuwmeer in de provincie Málaga. Hierdoor zou het totale oppervlakte gebied dat illegaal wordt bevloeid 240.242 hectare bedragen, wat naar schatting schade aan het openbaar waterbeheer kan veroorzaken ter waarde van ongeveer 10 miljoen euro.

De hoeveelheid water die illegaal is afgeleid door deze irrigatiegemeenschappen wordt geschat op ongeveer 2.481.712 kubieke meter, bijna 2,5 hectometer, en dit zou naar schatting 3 miljoen euro schade kunnen veroorzaken aan de dienst voor openbaar waterbeheer gedurende de afgelopen jaren. Naast de 26 gearresteerden en de personen die onderzocht worden, zijn er nog 39 betrokkenen die hebben geprofiteerd van deze illegale activiteiten.

Ga naar de inhoud