Vanaf deze temperaturen is het code rood of code oranje in Spanje

Vanaf deze temperaturen is het code rood of code oranje in Spanje
Beeld: via 123rf

Vanaf deze temperaturen is het code rood of code oranje in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na de goedkeuring van een nieuw pakket van maatregelen voor de droogte en de warmte in Spanje heeft de regering nieuwe verplichtingen aan haar bedrijven opgelegd. Deze hebben voornamelijk te maken met het werken in de extreme hitte die steeds vaker voorkomt in Spanje. Wat is de nieuwe drempelwaarde die het Spaanse meteorologisch instituut Aemet heeft ingesteld?

De nieuwe waarden zijn niet overal in Spanje gelijk. Deze hangen namelijk af van de verschillende regio’s, maar in het algemeen is er een code rood vanaf 40-44 graden. Code oranje gaat in vanaf 37-40 graden. Dit laat Rubén del Campo, woordvoerder van Aemet weten. 

De rode en de oranje code zijn over het algemeen strenger in de zuidelijke helft van het Spaanse vasteland (Iberisch schiereiland). In bergachtige gebieden, zoals in het uiterste noorden, zijn de restricties minder heftig. 

Naast codes oranje en rood heeft Spanje ook nog de codes groen en geel. Bij groen is geen bijzondere waakzaamheid nodig. Bij code geel geldt dat het weer potentieel gevaarlijk is. De verwachte weerfenomenen zijn niet uitzonderlijk, maar wees voorzichtig indien je activiteiten gaat uitoefenen die door het weer een risico kunnen inhouden. Blijf op de hoogte van de verwachte meteorologische omstandigheden en neem geen risico’s die je kunt vermijden.

De regering heeft deze donderdag een serie maatregelen goedgekeurd om de veiligheid van arbeiders te verbeteren in hitte. Dit betekent dat bij hoge temperaturen bepaald werk niet gedaan kan worden en dat er op sommige tijdstippen dus een code oranje of een code rood zal gelden. 

De woordvoerder laat weten dat de code rood niet zo vaak gebruikt zal hoeven worden. Hierbij gaat het dan ook om een extreem gevaar. Dat is een weerfenomeen dat erg ongunstig en zeldzaam is en waarbij kwetsbare gebieden ernstige of zelfs catastrofale gevolgen kunnen ondervinden. Rubén del Campo herinnert ons eraan dat bij een code rood ook niet gereisd mag worden, tenzij dit strikt noodzakelijk is. 

Over het algemeen gaat de code rood in het zuiden van het land in bij 44 graden, in het midden van het land bij 42 graden en in het noorden bij 40 graden. Hierop zijn wel vele uitzonderingen, afhankelijk van het gebied en haar kwetsbaarheid. 

ongeval
Spaanse regering denkt aan werkverbod bij extreem hoge temperaturen
Elk jaar sterven er tijdens de hete zomers in Spanje werknemers als gevolg van de hitte, maar het ontbreekt aan werkverboden voor extreem hoge temperaturen, …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud