Spaanse regering denkt aan werkverbod bij extreem hoge temperaturen

Spaanse regering denkt aan werkverbod bij extreem hoge temperaturen
beeld: 123rf
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De tweede vicepremier van de Spaanse regering heeft aangekondigd dat het reglement voor arbeidsrisico preventie zal worden gewijzigd. Dit zal onder andere het werken tijdens buitenwerkzaamheden verbieden wanneer er een oranje of rood hittealarm is afgegeven door de Spaanse weerdienst (AEMET). Op dit moment gelden geen werkverboden terwijl er elk jaar in de zomer toch werknemers overlijden als gevolg van een hitteberoerte of ander weer gerelateerde ongevallen.

Tijdens een bezoek aan de stad Alcorcón in Madrid kondigde de tweede vicepremier, Yolanda Diaz, op woensdag aan dat deze en andere wijzigingen in de arbeidswetgeving aan de ministerraad zullen worden voorgelegd om de gevolgen van hoge temperaturen aan te pakken. “We gaan wetswijzigingen doorvoeren om specifieke maatregelen voor bedrijven met verplichte naleving in de arbeidswetgeving op te nemen, en we gaan de arbeidsomstandigheden aanpassen aan de weersomstandigheden op de werkplek”, aldus Díaz in een verklaring aan de media.

Haar team heeft uitgelegd dat het op dit moment niet duidelijk is of deze wijziging op donderdag of op een later tijdstip groen licht zal krijgen. De tweede vicepremier heeft benadrukt dat er verplichte maatregelen moeten worden opgenomen in de arbeidswetgeving om deze aan te passen aan de weersomstandigheden bij hoge temperaturen.

Huidige regels

Volgens het Europees Verbond van Vakverenigingen zijn er slechts een handjevol landen die regels hebben zoals België, Hongarije, Letland, Montenegro en Slovenië en dat geldt alleen voor temperaturen in gesloten ruimten. In Nederland geldt op dit moment geen maximum temperatuur voor veilig werken, al mag het werken geen schade veroorzaken. 

In Spanje geldt als maximale werktemperatuur voor zittend werk, zoals kantoorwerk, 27 graden terwijl het voor licht werk 25 graden is. Deze limieten gelden echter niet voor alle soorten werk en ook niet voor alle werknemers of alle gebouwen. Voor het werken in de buitenlucht zijn verder geen regels in het land waar het extreem warm kan worden.

Het probleem voor een Europese regel is natuurlijk dat men in warme Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal wel iets meer gewend is wat betreft de temperaturen dan in Noord-Europese landen. Als je de maxima van Nederland zou hanteren in Spanje dan werkt niemand meer in de zomer.