Search
menu
Search

Waar is het duurder of goedkoper om een woning te kopen in Benidorm?

Waar is het duurder of goedkoper om een woning te kopen in Benidorm?
Beeld: via canva.com

Waar is het duurder of goedkoper om een woning te kopen in Benidorm?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

“We zoeken een twee-slaapkamer appartement met een garage en een terras”. Dit is het soort advertentie dat een doorsnee koppel in Benidorm zou plaatsen als ze op zoek zijn naar een woning om te kopen. Maar de hoge marktprijzen dwingen velen, vooral degenen zonder kinderen, om over hun opties na te denken en in plaats daarvan naar een kleinere woning met slechts één slaapkamer te zoeken die goedkoper is. Maar waar zouden ze zoeken?

In Benidorm is een breed scala aan appartementen beschikbaar tegen diverse prijzen. Toch zijn er bepaalde gebieden, voornamelijk in bepaalde wijken en bij het strand, die duurder zijn dan andere. En welke gebieden zijn dat? Het Levante strand staat op de eerste plaats wat betreft prijs, maar het Poniente strand is een sterke tweede keuze.

In maart 2023 bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in het toeristische centrum 2.279 euro, aldus de recentste gegevens van de bekende vastgoedwebsite Idealista. Deze prijs ligt 0,3% hoger dan in februari; 2% hoger dan in december 2022; en 7,3% hoger dan in maart van het voorgaande jaar 2021. Een interessant detail is dat de stad haar hoogste prijs ooit bereikte in 2008, toen de prijs per vierkante meter 2.559 euro was. Volgens experts uit de vastgoedsector is de prijs van onroerend goed in Benidorm de laatste jaren gestaag toegenomen, een trend die begon tijdens de pandemie.

Wijken

De prijzen van woningen kunnen afhankelijk van het gebied sterk variëren. Volgens dezelfde bron is het ‘el centro’ in maart het goedkoopst, met een prijs van 1.731 euro per vierkante meter. Dit wordt gevolgd door het ‘Poniente pueblo’ gebied dat 1.908 euro per vierkante meter kost, en het ‘Levante pueblo’ gebied dat 2.040 euro per vierkante meter kost. In de ‘Rincón de Loix’ zone is de gemiddelde prijs 2.246 euro, waarbij er variaties zijn tussen de Serra Gelada, de ‘Rincón Alto’ en de ‘Rincón Bajo’ die aan de Avenida Europa grenst. De prijs stijgt verder in de ‘zona del puerto’, waar het 2.348 euro per vierkante meter kost, wat een stijging van 8,5% betekent vergeleken met het voorgaande jaar, volgens de vastgoedwebsite.

De gemiddelde prijs per vierkante meter in de ‘Poniente strand’ zone is 2.957 euro, en het nabijgelegen ‘Levante strand’ kost 3.378 euro, volgens deze cijfers. Wonen direct aan of heel dicht bij het strand betekent altijd dat je dieper in je zak moet tasten in vergelijking met het wonen in andere delen van Benidorm.

Keuzes

Het kiezen van de juiste wijk kan helpen bij het vinden van betaalbaardere huizen. In Benidorm bestaat er een ‘gouden driehoek’ (triángulo de oro) die wordt begrensd door de avenida de Europa, het plaza de la Hispanidad en de avenida del Mediterráneo. In dit gebied is de vraag naar woningen enorm, maar het aanbod aan te koop staande woningen is beperkt. Er is niet veel beschikbaar omdat het gebied grotendeels bevolkt is door vaste inwoners van de stad en hotels.

Het zijn doorgaans grote appartementen, met ongeveer drie slaapkamers, die een hoog prijskaartje hebben. Dit is ook het geval in de gebieden van Levante en Poniente. Veel van de gebouwen in deze gebieden stammen uit de jaren 70 of daaromtrent en zijn groots opgezet, met meer dan 120 vierkante meter. De huidige trend gaat echter in de richting van het bouwen van woningen met één of twee slaapkamers en aanzienlijk minder vierkante meters. Daarom kiezen veel stadsarbeiders voor meer residentiële gebieden waar de prijzen beter passen bij hun budget, zoals de traditionele arbeiderswijken ‘Colonia Madrid’ of ‘Els Tolls’.

Buitenlanders

De prijzen in de Poniente-zone zijn flink omhoog geschoten, voornamelijk vanwege de aankopen van buitenlanders die een hoge koopkracht hebben. Dit heeft geleid tot een grote vraag naar nieuwe woningbouw in dit gebied. Het is zelfs zo dat een projectontwikkelaar van plan is om in de komende maanden nog drie woontorens te bouwen, waarvan veel appartementen al zijn verkocht.

Andere plaatsen 

Hoewel Benidorm altijd bekend heeft gestaan om zijn hoge prijzen in vergelijking met andere plaatsen in de regio of provincie, zijn er naburige plaatsen die zelfs duurder zijn. Een voorbeeld hiervan is Altea, waar de prijs per vierkante meter in maart 2023 op een recordhoogte van 2.667 euro lag, een stijging van 17,9% vergeleken met een jaar eerder. Ook Calp, met 2.645 euro per vierkante meter, en Finestrat met 2.630 euro per vierkante meter, zijn duurder. Daarentegen zijn er dorpen zoals La Vila Joiosa, die met 1.881 euro per vierkante meter de goedkoopste van Marina Baixa is, of kleinere dorpen zoals Orxeta (1.396 euro) en Relleu (970 euro).

Ga naar de inhoud