Spanje is derde populairste emigratieland voor Nederlanders

Spanje is derde populairste emigratieland voor Nederlanders
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje is derde populairste emigratieland voor Nederlanders

Altijd al in een Frans chateau willen wonen of heb je de droom om elke avond over de Spaanse boulevard te wandelen op zoek naar een zonnig terras? Jaarlijks verhuizen er tienduizenden Nederlanders naar het buitenland. Maar waar gaan al deze Nederlanders naar toe? Uit onderzoek van Preply op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS staat Spanje op de derde plaats als favoriete emigratieland. 

Steeds meer Nederlanders denken aan emigreren naar het buitenland, maar niet iedereen zet deze stap ook daadwerkelijk. Voor sommigen blijft het alleen bij dromen. Uit gegevens van Google Keyword Planner blijkt dat er online veel wordt gezocht naar tips en bestemmingen voor emigratie. Zo zoeken er gemiddeld 5400 Nederlanders per maand op ‘emigreren ‘en blijkt Spanje als bestemming bij de Googelende Nederlanders favoriet.

Durf jij je koffers in te pakken om met de noorderzon te vertrekken? Jaarlijks emigreren er zo’n 40.000 Nederlanders naar bestemmingen over de hele wereld. Wij analyseerden de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek om uit te zoeken wat nu de populairste bestemmingen zijn voor Nederlandse emigranten.

Hieronder hebben we de top 10 van populairste emigratielanden onder Nederlanders voor je op een rijtje gezet.

  1. België
  2. Duitsland
  3. Spanje
  4. Verenigd Koninkrijk
  5. Verenigde Staten
  6. Frankrijk
  7. Australië
  8. Curaçao
  9. Zweden
  10. Portugal

Jaarlijks vertrekken er aardig wat Nederlanders uit ons koude kikkerlandje. Verrassend genoeg zijn onze twee buurlanden België (1) en Duitsland (2) de populairste landen voor Nederlandse emigranten. Op plek drie staat het zonnige Spanje. Ondanks de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk ook een populaire bestemming, met een vierde plek op de lijst. De Verenigde Staten volgen op plek vijf. Net buiten de top 5 komen Frankrijk en Australië. De top 10 wordt afgesloten met Curaçao, Zweden en Portugal.

Leeftijden en vertrekmaanden

Naast de bestemmingen van emigranten, waren we ook nieuwsgierig naar de leeftijden van de Nederlanders die het vaakst hun thuisland verlaten. Welke leeftijdscategorie gaat het meest op avontuur? Dat zijn Nederlanders tussen de 25 en 40 jaar oud. Ook Nederlanders tussen de 15 en 25 jaar zijn niet bang voor een sprong in het diepe. Zij worden op de voet gevolgd door ervaren reizigers tussen de 40 en 65 jaar.

New year new me? Voor veel Nederlandse emigranten is januari de favoriete maand om naar het buitenland te verhuizen. Wanneer het weer in augustus en juli in Nederland vaak op zijn best is, besluit ook dan toch een grote groep het land te verlaten. Ook september en februari zijn populaire momenten voor een vertrek over de grens. Mogelijk vanwege nieuwe carrièrekansen of het vermijden van de koude wintermaanden. Welke maand je ook kiest om te vertrekken, er is geen verkeerde keuze!

Leren van de taal

Wanneer Nederlanders naar het buitenland emigreren vinden ze het vaak erg belangrijk om de gesproken taal op de bestemming te leren. Taalexpert Sylvia Johnson van Preply vertelt dat er veel cursisten zijn die voor vertrek alvast wat voorkennis van de taal willen hebben, voordat ze daadwerkelijk gaan verhuizen. “Het kan heel prettig zijn om vooraf in ieder geval de basis alvast onder de knie te hebben. Een verhuizing naar het buitenland is al spannend genoeg en het geeft zelfvertrouwen om te weten dat je je in ieder geval verstaanbaar kunt maken in de taal van het land waar je naartoe verhuist.”

Voordat je emigreert ben je allerlei randzaken aan het regelen om je emigratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Soms vergeet je stil te staan bij het feit dat je naar een land verhuist waarvan je de taal niet spreekt. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Bij Preply kun je terecht voor verschillende online taallessen. Emigreer jij naar Spanje? Leer dan alvast de taal via een Spaanse les online.

Ga naar de inhoud