Geniet ook dit jaar van de Perseïden: waar en wanneer zie je het meeste vallende sterren?

Geniet ook dit jaar van de Perseïden: waar en wanneer zie je het meeste vallende sterren?
Beeld: Canva

Geniet ook dit jaar van de Perseïden: waar en wanneer zie je het meeste vallende sterren?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie een vallende ster ziet, mag een wens doen. Zo luidt ten minste het volksgeloof. Heel wat wensen dus elk jaar tijdens de eerste dagen van augustus, wanneer er tijdens de zogeheten periode van de Perseïden soms tot wel 50 vallende sterren per uur te zien zijn. Wat is er aan de hand, en hoe pik jij een beetje van het natuurlijke spektakel mee?

Elke zomer zijn ze er weer, de Perseïden of tranen van Sint Laurens. Al sinds de tweede helft van Juli passeert de aarde door de staart van de komeet Swift-Tuttle. Duizenden stofdeeltjes die ontbranden wanneer ze in aanraking komen met de atmosfeer van de aarde, en zo voor heel wat vallende sterren zorgen. Het beste moment om de vallende sterren te zien is tussen donderdag 11 augustus en zondag 14 augustus. 

De enige stoorzender dit jaar is jammer genoeg de maan, die op vrijdag 12 vol zal zijn en dus voor iets meer luchtvervuiling zorgt. Zonder de maan zou men dit weekend al snel tot 100 vallende sterren per uur kunnen waarnemen. Door het maanlicht daalt dat aantal tot een 50 tal.

Om van het schouwspel te genieten heeft men geen enkel optisch instrument nodig. De NASA raadt het gebruik daarvan zelfs af omwille van het beperkte beeld. Het beste is je gewoon op een zo duister mogelijke plek te situeren en de hemel in het algemeen te observeren. De sterren kunnen op verschillende punten in de hemel verschijnen, maar wie hun traject volgt zal zien dat ze gewoonlijk van ergens rond het sterrenbeeld Perseus komen. Dat verklaart ook meteen hun naam. Het maximum aantal vallende sterren zou je kort voor het ochtendgloren zien, alhoewel NASA aangeeft dat er vanaf 22 uur meldingen mogelijk zijn.

telescoop
Teruel in het zuiden van Aragón is een provincie voor fervente sterrenkijkers
De ‘vergeten’ provincie Teruel in het zuiden van Aragón heeft de ‘Starlight’ onderscheiding gekregen voor drie gebieden die bekend staan voor het sterrenkijken en het astro-toerisme.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud