Buitenlanders kopen steeds meer woningen om te restaureren in Asturië

Oeps ... foto ontbreekt!

Buitenlanders kopen steeds meer woningen om te restaureren in Asturië

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De meeste woningen die gekocht worden door buitenlanders zijn te vinden aan de Spaanse Middellandse Zee kust of op de eilanden en dienen vaak als tweede of vakantiewoning om de zomers en winters door te brengen om de dagelijkse sleur van thuis te ontvluchten. Er is echter een deel van de buitenlandse huizenkopers die ervoor kiezen de drukke Spaanse Costa’s te vermijden en woningen te kopen in andere delen van Spanje zoals in Asturië.

De aanschaf van woningen in de autonome deelstaat Asturië door buitenlanders is dit jaar met 21% toegenomen waarbij de aandacht met name ligt op die woningen die landelijk gelegen zijn en het liefst in zo’n groen mogelijk gebied maar ook weer niet te ver weg van de kust en de stranden. Asturië staat niet bekend om het prachtige weer en ook niet om volgebouwde badplaatsen maar Asturië staat wel bekend als de regio waar de meeste bossen te vinden zijn, waar de natuur overweldigend is, de stranden geweldig mooi zijn en de woningen nog relatief goedkoop zijn.

Met name die buitenlanders die een avontuur en een renovatieproject zoeken vinden in de regio Asturië een goed gebied met een mooie omgeving en veel oude gebouwen die nog redelijk betaalbaar zijn. Volgens de website Idealista zijn er steeds meer Britten, Fransen, Duitsers en Amerikanen die woningen kopen in Asturië om deze op te knappen als eerste woning of als investeringsobject en te verhuren aan toeristen of een B&B beginnen. Asturië staat in Spanje namelijk bekend als het gebied waar de meeste Casas Rurales gehuurd worden.

In 2016 werden er 347 woningen gekocht door buitenlanders, een aantal wat in vergelijking met de Costa del Sol of Costa Blanca niet te vergelijken is maar wel een aantal wat in Asturië nog nooit zo hoog is geweest. De huizenprijzen zijn in Asturië dan ook nog betaalbaar met een gemiddeld van 940 euro per vierkante meter terwijl het landelijk gemiddelde 1.624 euro is. Sterker nog, de woningprijzen zijn sinds het jaar 2015 zo’n 15% goedkoper geworden en als het gaat om een “casa rural” zijn de prijzen zelfs nog lager.

Het is helaas niet bekend hoeveel Nederlanders en Belgen een woning hebben gekocht in Asturië maar ongetwijfeld zullen er wel een paar tussen zitten die geen zin hebben in de drukke Middellandse Zee kust of drukke en dure eilanden en meer natuur en rust zoeken in het groene Spanje zoals in de regio’s Asturië, Cantabrië en Galicië welke aan de Atlantische Oceaan liggen en dus ook stranden hebben.

Ga naar de inhoud