menu

Deze vulkaankrater op Lanzarote barst uit haar voegen door huisvuil

Deze vulkaankrater op Lanzarote barst uit haar voegen door huisvuil
Beeld: Lanzarote Recicla / web

Deze vulkaankrater op Lanzarote barst uit haar voegen door huisvuil

Op Lanzarote bevindt zich in een vulkaankrater de belangrijkste vuilstortplaats van het eiland. Het ‘Complejo Medioambiental de Zonzamas’ werd tientallen jaren geleden in Teguise gebouwd en in de loop van de tijd gemoderniseerd en uitgebreid. Desondanks is de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd op dit kleine Canarische eiland met 150.000 inwoners te veel geworden voor deze infrastructuur. In 2022 werd in totaal 101.216,61 ton afval geproduceerd op Lanzarote.

De hoeveelheid afval die wordt geproduceerd op Lanzarote is een combinatie van afval van de bewoners van het eiland en afval van het toerisme. In 2020, toen het toerisme sterk afnam door de pandemie, daalde de hoeveelheid afval met 22%. In 2021, toen het toerisme weer aantrok, nam het afval weer toe tot 85.160 ton.

De cijfers tonen aan dat het toerisme een grote impact heeft op de hoeveelheid afval die op Lanzarote wordt geproduceerd. Het rapport over de toeristische draagkracht van het eiland stelt dat de afvalproductie een belangrijke factor is om te bepalen of het eiland te veel toeristen trekt. Het rapport waarschuwt dat de huidige vuilstortplaats Zonzamas in de nabije toekomst vol zal raken. Dit zou een belangrijke beperking vormen voor de toeristische ontwikkeling van het eiland.

Het is gebruikelijk om in de omgeving van de vuilstortplaats van Lanzarote plastic en afval te vinden dat door de wind uit het complex wordt geblazen. De afgelopen dagen zijn er beelden van een fietser die door het gebied reed opgedoken, die de woede van de bewoners heeft gewekt. De wind voert deze resten uiteindelijk mee, die in sommige gevallen in de stad, in de dorpen of zelfs in zee terechtkomen.

Een van de grootste problemen op Lanzarote is het afval dat door de wind wordt rondgeblazen. Om dit probleem op te lossen, zal de manier waarop afval wordt verwerkt op de vuilstortplaats van Zonzamas worden veranderd. In plaats van afval in zakken te verzamelen, zal het worden samengeperst tot blokken. Deze blokken zullen met draden worden vastgebonden en in de cellen van de vuilstort worden geplaatst. Op deze manier hoeven de machines het afval niet meer te hanteren, waardoor het minder kans heeft om door de wind te worden weggeblazen. De toekomst moet uitwijzen of dat zal helpen.