skip to Main Content
Tips voor het overwinteren in Spanje

Tips voor het overwinteren in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het zal je niet meer verbazen maar Spanje staat bij de Noord-Europese overwinteraars hoog bovenaan de lijst van favoriete bestemmingen. Er zijn dan ook elk jaar weer tienduizenden Nederlanders, Belgen, Duitsers, Britten en Scandinaviërs die naar een gebied in Spanje reizen om daar gedurende de koude en donkere wintermaanden in eigen land te vertoeven. In dit artikel staan enkele tips waar je rekening mee moet houden als je gaat overwinteren in Spanje.

Overwinteren in Spanje is iets wat al tientallen jaren gebeurd door Nederlanders en Belgen maar het zijn tegenwoordig niet alleen de ouderen meer die naar Spanje komen voor het lekkere weer en het aangename winterleven. Dat geldt tegenwoordig ook steeds meer voor mensen die gewoon moeten werken maar dat eigenlijk overal vandaan kunnen doen met een computer, telefoon en internet. Ook de Spanjaarden trekken er in de winter steeds vaker op uit om ergens aan de Middellandse Zeekust enkele weken in de winter te genieten van het aangename weer.

Klimaat

Spanje is echter een groot land en het heeft veel klimatologische verschillen. Zo zijn de Costa Brava en Costa Dorada wellicht leuke gebieden om in de zomer naartoe te gaan maar in de winter kan het er akelig koud zijn in de avonduren en op die plaatsen waar de zon even niet schijnt. Hoe verder weg je van de kust gaat het binnenland in, hoe kouder het zal worden. Dat geldt ook voor de Balearen eilanden, die in de zomer druk bezocht worden maar die in de winter er koud en verlaten bij liggen op sommige plaatsen. Over het algemeen geldt, hoe zuidelijker je gaat hoe warmer het wordt en hoe meer kans er is op zon.

Uitgestorven

Als je gaat overwinteren in Spanje moet je echter niet alleen kijken naar de temperatuur maar moet je ook kijken of er daadwerkelijk iets te doen is. Veel kustgebieden die er in de zomer hartstikke gezellig en druk uitzien zijn gedurende de wintermaanden compleet verlaten en omgetoverd tot spooksteden met lege appartementen, gesloten winkels en hotels etc. Het leven op straat is bij lange na niet hetzelfde als in de zomermaanden waardoor je soms het gevoel hebt alleen te zijn. De beste gebieden om te overwinteren zijn die gemeenten of plaatsen waar er een beetje leven in de brouwerij is, dat wil zeggen waar de winkels, bars, restaurants etc open zijn en je het gevoel hebt niet alleen te zijn.

Afstand

Vroeger kwamen veel overwinteraars met de eigen auto naar Spanje maar gezien het feit dat er steeds meer, betere en goedkopere vluchten te boeken zijn is het tegenwoordig verstandiger om met het vliegtuig naar Spanje te komen. Wil je echter een hele hoop spullen meenemen naar Spanje, dan is de eigen auto wellicht nog steeds een goede oplossing. Wil je toch met het vliegtuig reizen én veel spullen meenemen maar je niet blauw betalen aan extra koffers, dan is een Nederlands transportbedrijf wellicht een idee. Er zijn er verschillende te vinden die elke week op en neer rijden tussen Spanje en Nederland en ook voor particulieren in bestelbussen spullen van A naar B brengen.

Met de auto of camper moet je er rekening mee houden dat de afstanden tussen Nederland en Spanje nog steeds erg groot zijn. Vanuit Utrecht naar Barcelona rijden is nog steeds 1.510 kilometer, naar Benidorm 1.990 kilometer en naar Málaga zelfs 2.150 kilometer. Vanuit België zijn die afstanden iets korter maar nog steeds een behoorlijk eind rijden. Tel daarbij de hoge kosten van de tolwegen in Frankrijk en Spanje, de brandstofkosten en eventuele hotelovernachtingen onderweg dan is het met de auto reizen een duur verhaal.

Accommodatie

En waar ga je slapen en wonen tijdens de overwintering? Een hotel is waarschijnlijk niet de beste en goedkoopste keuze als het om langere periodes gaat dus wordt er al snel gekeken naar appartementen of huisjes die men huurt gedurende enkele maanden in de winter. Op die manier heb je een eigen stekkie waar je je eigen spullen neer kunt zetten en waar zelfs vaak al de Nederlandse satelliet aan het balkon hangt.

Als je met de camper of caravan komt moet je toch voorbereid op reis gaan want niet alle campings zijn gedurende de wintermaanden geopend. Daarnaast zijn er veel campings die het niet toestaan om voor langere tijd te verblijven. Bereid je dus goed voor om te voorkomen dat je voor gesloten deuren staat van die leuke zomer camping die dan in de winter gesloten blijkt te zijn.

Als je het geluk hebt om een eigen huis of appartement te bezitten in Spanje om daar naartoe te reizen wanneer je maar wilt dan is dat uiteraard geweldig. Voor diegene die interesse hebben in een overwinteringsobject, houdt er rekening mee dat je soms hoge kosten dient te betalen voor het onderhoud van tuinen, zwembaden, parkings en daarnaast belastingen moet betalen etc. Maar daar gaat dit artikel nu niet om.

Medische service

Iets wat zeer belangrijk is, zeker als je iets meer op leeftijd bent, is de gezondheidszorg op die plaats waar je gaat overwinteren. Spanje heeft op zich een goede publieke gezondheidszorg en een zeer uitgebreid private gezondheidszorg die over het algemeen iets beter georganiseerd is en waar de meeste buitenlanders vaak terecht zullen komen. Op die plaatsen waar veel overwinteraars komen zijn ook vaak Nederlandse en Belgische artsen te vinden die ofwel een eigen privé praktijk hebben samenwerken met lokale ziekenhuizen. Het voordeel is natuurlijk het feit dat deze artsen dezelfde taal spreken, een van de grootste obstakels als je van de Spaanse gezondheidsdienst gebruik maakt. Zorg wel voor een adequate ziektekostenverzekering want een “kale” zorgverzekering geeft alleen toegang tot de Spaanse publieke gezondheidszorg.

Andere Jubilados

“Jubilados” is Spaans voor gepensioneerden. Het is wel zo leuk en gezellig als je ergens kunt overwinteren waar het sociale leven een beetje doorgaat. Dat wil zeggen, dat je gezellig in de kroeg je biertje kunt drinken met andere Nederlanders/Belgen, je kunt kaarten, activiteiten kunt ondernemen zoals markten bezoeken, winkelen, wandelen, fietsen of mooie plaatsen bezoeken etc. Overwinteren houdt niet alleen in dat de temperatuur aangenaam is maar houdt ook in dat er mensen om je heen zijn waarmee je plezier kunt hebben. Wil je liever niets weten van mede landgenoten om je heen in Spanje, dan kun je altijd kiezen voor een andere locatie waar je tussen de Spanjaarden zit. Houdt er dan wel rekening mee dat je toch echt wel iets Spaans moet kunnen spreken en begrijpen.

Zijn we iets vergeten? Heb je nog tips? Laat het ons dan weten door middel van een reactie op dit artikel. Het is altijd leuk om van onze lezers te horen en om van te leren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Wij hebben de kerstdagen (22 t/m 27dec) 2017 doorgebracht in een appartement tussen Denia en Oliva, Costa Blanca. Wij waren de enige bewoners in kilometers leegstaande appartementencomplexen. Alles zat dicht met hekken en rolluiken. Heel spookachtig. Overdag was de temperatuur zeer aangenaam 16 tot 18 graden. ‘s-nachts was het erg koud. Kleine elektrische radiators kregen het appartement niet op temperatuur. Onder stapels dekens met sokken aan slapen dan maar. Op eerste en ook tweede kerstdag waren Denia, Olivia en Gandia vrijwel uitgestorven, alles dicht. Overdag zag je heel veel Spaanse families wandelen langs de boulevard in Denia en in de winkelstraat waar de restaurantjes wel open waren. Het prachtige winkelcentrum Portal de la Marina in Ondara was tweede kerstdag wel open.
  We willen het volgend jaar weer doen, maar dan in een toch nog warmere streek met meer leven. In de zomer is het inderdaad een andere wereld. Ik zou in deze streek nooit permanent kunnen wonen.

 2. V.w.b. Gran Canaria is het wel zo dat het zuiden warmer is dan het noorden. De koudste maanden zijn februari en maart en dan is het in het noorden fris (dan hebben wij het koud en missen we de verwarming haha) en in de bergen is het echt heel koud. Maar met kerstmis aan het strand liggen is vrij normaal. Het is hoogseizoen in de winter dus allesbehalve uitgestorven. Alles zit vol, maar in Las Palmas kennen we geen massatoerisme dus het blijft gewoon gezellig en sfeervol.

 3. Vele campings die ten zuiden van Alicante in de winter open zijn vanwege de vele overwinteraars (veelal Campers en/of caravans) zijn vaak ook helemaal vol. Dus wel ff checken van te voren. En voor Campers; Vele favoriete plaatsen aan de kust waar vroeger veel Campers te vinden waren zijn nu verboden voor diezelfde. Of de locale bewoners zijn het zat om de hele tijd tegen al dat witte blik aan te kijken in plaats van de zee en kunnen wel eens onaardig doen. Protesten van bewoners komen regelmatig in de krant hier in de winter.
  En het weer? Verassingen zijn er altijd. Vorig jaar aan de kust van de Costa blanco op vele plaatsten toch een witte wereld gehad. En pas op waar je gaat staan met je Camper. Ook in de winter zijn er soms straten die tijdens stortbuien ineens rivieren blijken te zijn…

 4. FOUT FOUT FOUT señor Remco Stoffer

  “Pensionados” is Spaans voor gepensioneerden.
  Het correcte woord is “Pensionistas”.

 5. Wij hebben een jaarplaats op de eenvoudige “Spaanse” camping Torrenostra, Costa Azahar, 1 km van het strand.
  Een grote ruime plek, plaats zelfs voor een schuur, E1750 per jaar incl Electra. Leuke plaatsen in de buurt en je kunt hier heerlijk fietsen.
  Via Parijs, Limoges, Vielha, Lleida en langs de Ebro: tol totaal E58.
  Temperatuur gemiddeld 10C warmer dan in Nederland

  1. Alles hangt af van je persoonlijke situatie
   Bv zieke personen met een uitkering max 3 maan
   Werklozen max 3 week
   Indien langer dan 180 dagen moet je je inschrijven

   1. Nog vergeten , als je langer als 3 maanden achter elkaar daar bent, moet je je ziekenfonds dit laten weten, is geen probleem, maar wel even melden.

  2. Als je in totaal 6 maanden daar verblijft hoef je niks te doen.
   Als in totaal meer als 6 maanden in Spanje bent moet je je registreren bij de gemeente, dat is nog niet inschrijven, je gaat geen inwoner worden.
   Wil je een Spaans kenteken op je naam zetten dan moet je je ook registreren bij de gemeente, ongeacht hoeveel maanden je daar verblijft.
   Registreren is altijd aanbevolen of wenselijk, ook bij minder verblijf als 6 maanden.
   Dit in verband met het aantal inwoners voor brandweer, politie en ambulances.
   Maar is niet verplicht.

 6. Over het algemeen wordt er bij overwinteringslocaties gedacht aan de kuststreken. Wij wonen echter veertig km vanaf de kust, landinwaarts, in Fortuna bij Murcia. Een geweldig provinciestadje in een prachtig natuurgebied, echt puur Spaans, heerlijk gastvrij, we voelen ons hier als een vis in het water. Geen criminaliteit, geen toeristische invasies, vriendelijke bevolking. Echt een aanrader. En als je toch eens naar het strand wilt dan stap je gewoon in je auto en een half uurtje later kun je heerlijk neerzijgen in het zand. Geef mij maar het Spaanse binnenland.

 7. Wat voor de Canarische eilanden geldt, geldt zeer zeker voor Mallorca. Daar 8 jaar gewoond en de winters daar zijn eigenlijk hetzelfde als hier aan de Costa Blanca. Zeer zekers als je bij de hoofdstad Palma verblijft.

 8. Als je iets huurt, zorg dan wel dat er goede verwarming aanwezig is. Overdag is het weer mooi,maar de avonden zijn koud. Ook in spanje moet je goede verwarming hebben . Je wilt niet thuiskomen in een koud huis.

 9. Hoe zuidelijker hoe warmer gaat wel op in de zomer, in het zuiden van Spanje zijn er dan extreme temperaturen maar, dat zelfde zuiden van Spanje is in de winter aardig wat kouder dan de Costa Banca. De invloeden van de Atlantische oceaan brengt in Zuid Spanje heel wat koude teweeg terwijl de invloeden van de Middellandse zee aan de Costa Blanca zorgt voor een aangename temperatuur.

 10. Hallo, in heel jullie verhaal, wat trouwens vrij acuraat is, worden de canarische eilanden niet vernoemd. Ik woon zelf al 20 jaar op Gran Canaria en in de wintermaanden is het hier een 25 graden overdag. Prima om te overwinteren.Regen valt er misschien 3 dagen in die maanden.
  Een warme, 31 graden, van Gran Canaria.

  1. Gran Canaria is inderdaad een van de weinige plekken waar het gedurende de zomer en de winter vrijwel hetzelfde lekkere weer is.

   Wat Frankrijk en de auto betreft, als je de tolwegen ontwijkt heb je zo je overnachting onderweg eruit. Dan kom je relaxd en meer uitgerust aan, voor hetzelfde geld. En van de zomer ontwijk je zo ook de files vol vakantiegangers.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken