Tips voor het overwinteren in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Tips voor het overwinteren in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het zal je niet verbazen maar Spanje staat bij de Noord-Europese overwinteraars hoog bovenaan de lijst van favoriete bestemmingen. Er zijn dan ook elk jaar weer tienduizenden Nederlanders, Belgen, Duitsers, Britten en Scandinaviërs die naar een gebied in Spanje reizen om daar gedurende de koude en donkere wintermaanden in eigen land te vertoeven. In dit artikel staan enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je gaat overwinteren in Spanje.

Overwinteren in Spanje is iets wat al tientallen jaren gebeurd door Nederlanders en Belgen maar het zijn tegenwoordig niet alleen de ouderen meer die naar Spanje komen voor het lekkere weer en het aangename winterleven. Dat geldt tegenwoordig ook steeds meer voor mensen die gewoon moeten werken maar dat eigenlijk overal vandaan kunnen doen met een computer, telefoon en internet. Ook de Spanjaarden trekken er in de winter steeds vaker op uit om ergens aan de Middellandse Zeekust enkele weken in de winter te genieten van het aangename weer.

Klimaat

Spanje is een groot land en het heeft veel klimatologische verschillen. Zo zijn de Costa Brava en Costa Dorada wellicht leuke gebieden om in de zomer naartoe te gaan maar in de winter kan het er akelig koud zijn in de avonduren en op die plaatsen waar de zon even niet schijnt. Hoe verder weg je van de kust gaat het binnenland in, hoe kouder het zal worden. Dat geldt ook voor de Balearen eilanden, die in de zomer druk bezocht worden maar die in de winter er koud en verlaten bij liggen op sommige plaatsen. Over het algemeen geldt, hoe zuidelijker je gaat hoe warmer het wordt en hoe meer kans er is op zon.

Uitgestorven

Als je gaat overwinteren in Spanje moet je echter niet alleen kijken naar de temperatuur maar moet je ook kijken of er daadwerkelijk iets te doen is. Veel kustgebieden die er in de zomer hartstikke gezellig en druk uitzien zijn gedurende de wintermaanden compleet verlaten en omgetoverd tot spooksteden met lege appartementen, gesloten winkels en hotels etc. Het leven op straat is bij lange na niet hetzelfde als in de zomermaanden waardoor je soms het gevoel hebt alleen te zijn. De beste gebieden om te overwinteren zijn die gemeenten of plaatsen waar er een beetje leven in de brouwerij is, dat wil zeggen waar de winkels, bars, restaurants etc open zijn en je het gevoel hebt niet alleen te zijn.

Afstand

Vroeger kwamen veel overwinteraars met de eigen auto naar Spanje maar nu er steeds meer, betere en goedkopere vluchten te boeken zijn is het tegenwoordig verstandiger om met het vliegtuig naar Spanje te komen. Wil je echter een hele hoop spullen meenemen naar Spanje, dan is de eigen auto wellicht nog steeds een goede oplossing. Wil je toch met het vliegtuig reizen én veel spullen meenemen maar je niet blauw betalen aan extra koffers, dan is een Nederlands transportbedrijf wellicht een idee. Er zijn er verschillende te vinden die elke week op en neer rijden tussen Spanje en Nederland en ook voor particulieren in bestelbussen spullen van A naar B brengen.

Met de auto of camper moet je er rekening mee houden dat de afstanden tussen Nederland en Spanje nog steeds erg groot zijn. Vanuit Utrecht naar Barcelona rijden is nog steeds 1.510 kilometer, naar Benidorm 1.990 kilometer en naar Málaga zelfs 2.150 kilometer. Vanuit België zijn die afstanden iets korter maar nog steeds een behoorlijk eind rijden. Tel daarbij de hoge kosten van de tolwegen in Frankrijk, delen van Spanje, de brandstofkosten en eventuele hotelovernachtingen onderweg dan is het met de auto reizen een duur verhaal.

Accommodatie

En waar ga je slapen en wonen tijdens de overwintering? Een hotel is waarschijnlijk niet de beste en goedkoopste keuze als het om langere periodes gaat dus wordt er al snel gekeken naar appartementen of huisjes die men huurt gedurende enkele maanden in de winter. Op die manier heb je een eigen stekkie waar je je eigen spullen neer kunt zetten en waar zelfs vaak al de Nederlandse satelliet aan het balkon hangt.

Als je met de camper of caravan komt moet je toch voorbereid op reis gaan want niet alle campings zijn gedurende de wintermaanden geopend. Daarnaast zijn er veel campings die het niet toestaan om voor langere tijd te verblijven. Bereid je dus goed voor om te voorkomen dat je voor gesloten deuren staat van die leuke zomer camping die dan in de winter gesloten blijkt te zijn.

Als je het geluk hebt om een eigen huis of appartement te bezitten in Spanje om daar naartoe te reizen wanneer je maar wilt dan is dat uiteraard geweldig. Voor diegene die interesse hebben in een overwinteringsobject, houdt er rekening mee dat je soms hoge kosten dient te betalen voor het onderhoud van tuinen, zwembaden, parkings en daarnaast belastingen moet betalen etc. Maar daar gaat dit artikel nu niet om.

Medische service

Iets wat zeer belangrijk is, zeker als je iets meer op leeftijd bent, is de gezondheidszorg op die plaats waar je gaat overwinteren. Spanje heeft op zich een goede publieke gezondheidszorg en een zeer uitgebreid private gezondheidszorg die over het algemeen iets beter georganiseerd is en waar de meeste buitenlanders vaak terecht zullen komen. Op die plaatsen waar veel overwinteraars komen zijn ook vaak Nederlandse en Belgische artsen te vinden die ofwel een eigen privé praktijk hebben samenwerken met lokale ziekenhuizen. Het voordeel is natuurlijk dat deze artsen dezelfde taal spreken, een van de grootste obstakels als je van de Spaanse gezondheidsdienst gebruik maakt. Zorg wel voor een adequate ziektekostenverzekering want een “kale” zorgverzekering geeft alleen toegang tot de Spaanse publieke gezondheidszorg. Denk er ook aan om de Europese gezondheidskaart mee te nemen, dat maakt de medische zorg in Spanje allemaal wat makkelijker. Lees daar HIER meer over.

Andere Jubilados

‘Jubilados’ en ‘pensionistas’ zijn twee Spaanse woorden voor gepensioneerden. Het is wel zo leuk en gezellig als je ergens kunt overwinteren waar het sociale leven een beetje doorgaat. Dat wil zeggen, dat je gezellig in de kroeg je biertje kunt drinken met andere Nederlanders/Belgen, je kunt kaarten, activiteiten kunt ondernemen zoals markten bezoeken, winkelen, wandelen, fietsen of mooie plaatsen bezoeken etc. Overwinteren houdt niet alleen in dat de temperatuur aangenaam is maar houdt ook in dat er mensen om je heen zijn waarmee je plezier kunt hebben. Wil je liever niets weten van mede landgenoten om je heen in Spanje, dan kun je altijd kiezen voor een andere locatie waar je tussen de Spanjaarden zit. Houdt er dan wel rekening mee dat je toch echt wel iets Spaans moet kunnen spreken en begrijpen.

Ga naar de inhoud