skip to Main Content
PSOE en Podemos ondertekenen regeerakkoord coalitieregering
Europa Press

PSOE en Podemos ondertekenen regeerakkoord coalitieregering

MADRID – Geheel tegen verwachting in en in een recordtijd hebben Pedro Sánchez van de PSOE en Pablo Iglesias van Unidas-Podemos een regeerakkoord ondertekend voor een linkse progressieve regering. Na de verkiezing van afgelopen zondag 10 november werd er meteen in geheim begonnen met onderhandelingen tussen de PSOE en Podemos.

Op dinsdagmiddag werd bekend dat de PSOE en Unidas-Podemos een regeerakkoord hebben bereikt en deze ook op camera hebben ondertekend. De winnaar van de parlementaire verkiezingen PSOE heeft daarmee duidelijk aangegeven dat ze geen akkoord willen met rechtse partijen zoals de PP of Ciudadanos.

HIER is te lezen (Spaans) wat er in de ondertekende overeenkomst staat maar men heeft het in de pers ook over een mogelijk vice-premierschap van Pablo Iglesias en eventueel Podemos ministers. Dat zou dus inhouden dat er voor het eerst in de Spaanse geschiedenis een coalitieregering gevormd zou worden.

Maar wat nu? Samen hebben de PSOE en Unidas-Podemos nu 155 zetels van de 176 die nodig zijn om een regering te vormen. Dat is dus niet genoeg en de PSOE en Podemos zullen andere partijen moeten zien over te halen mee te doen met deze coalitieregering. 

Er zijn nog 21 zetels nodig om de 176 (van 350) te halen. Partijen die waarschijnlijk mee zullen doen zijn Más País (3 zetels), PRC (1), PNV (7) en wellicht CCA-PNC (2). Maar ook dat is nog niet genoeg.

De kans is groot dat de PSOE en Podemos de stemmen van de Catalaanse partijen ERC en eventueel JxCAT nodig zullen hebben maar dat zal nog niet zo makkelijk zijn. Wat wel kan gebeuren is dat deze twee partijen (ERC heeft dit al aangegeven) zich zullen onthouden van stemmen bij de tweede stemmingsronde om zo te voorkomen dat het rechtse blok de macht kan grijpen.

Het rechtse blok bestaande uit de PP, VOX en Ciudadanos hebben samen ook niet zetels om een regering te vormen. 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
  1. Dat klopt MIel, op mijn verzoek min of meer, omdat die reacties zoals gezegd, niet van mij waren maar iemand deed als of hij of zij mij was.
   Mijn excuses aan jou, dat ik dacht dat jij dit gedaan had.

 1. Met beide benen stevig op deze aardbol zeg ik u allen zolang er geen massale opstand komt die gericht is op menselijkheid , eerlijkheid en vooral geweldloosheid. Komen er steeds weer politieke parasieten die alleen voor hun eigen belang op de politieke stoel gaan zitten en meer niet. En hoop koesteren dat het beter zal gaan dat werkt helaas niet. Weg ermee met onreine politici. De bezem er doorheen. En dat geldt voor meer landen. Wakker worden en wakker blijven.

 2. @Juan74.
  Ik heb nog nooit een andere naam dan Miel gebruikt. Deze heeft ook absoluut niets met honing te maken, maar is een verkorte vorm van mijn officiële naam ‘Emiel’. Ik zou het dan ook leuk vinden indien je zou stoppen met dat kinderachrige honing-geneuzel. Het past bovendien absoluut niet bij het intellectueel niveau dat jij jezelf probeert aan te meten.

  1. Zo te zien heeft de redactie het al opgelost en de reacties die onder mijn naam werden geplaatst er afgehaald. Je kan het mij niet kwalijk nemen dat jij bij mij hoofdverdachte 1 was heh.

  2. Of de bal nu van links of van rechts komt het doel blijkt maar zelden gevonden te worden!!
   Aangezien l’ histoire ce repet is extreem rechts bijna een garantie voor een toekomstig “Woodstock”!!

 3. Feest voor de Democratie ? Democratie is de stem van het volk respecteren dus hier ook Idem zoals in Vlaanderen njet aan de kiezers die voor VOX gestemd hebben.Liever op die flierefluiter ( vele luxe reisjes) Sanchez die door zijn onkunde ervoor gezorgd heeft dat zowel de Guardia Civil als de politie in Barcelona aan hun lot werden overgelaten, en nu gaat hij samen met Pablo Iglesias ( vriend van Maduro) die opkomt voor het volk maar die reeds goed zijn zakken gevuld heeft ( zie aankoop zijn luxe villa van 600.000 euro) ! Pseo de socialisten bij uitstek ………..even opzoeken op Google naar het stulpje en het bootje van ene Conzales ooit premier van Spanje ……….dat was dus ook een socialist! de partij voor de ……….arbeiders………

 4. De natte droom van VOX. Met deze regering zal de wereldwijde economische vertraging harder toeslaan. Daarnaast zal soft beleid ten opzichte van zowel seperatisten als de problemen in Ceuta en Melilla al snel bij veel mensen kwaad bloed zetten. PSOE had beter samen kunnen werken met de PP. En dan PP-beleid uitvoeren met betrekking tot de economie, de Catalaanse kwestie en immigratie en PSOE-beleid uitvoeren in de zorg, het onderwijs en mensenrechten. Dan had je VOX de wind uit de zeilen kunnen nemen.
  Net zoals Obama tot Trump heeft geleid, zal ook hier extreem links beleid tot extreem rechts beleid gaan leiden. Helaas.

 5. Dat is al een stap in de goeie richting. Het is nu aan Casado&Co om te voorkomen dat Sanchez toegevingen moet doen aan de Catalanen en de Basken. Gezien het extreme nationalisme van PP/VOX is dat niet ondenkbaar, maar toch denk ik dat de kans op een coalitieregering PSOE/Podemos gesteund door separatisten nu vrij groot wordt. Economisch niet zo best vrees ik, maar op deze manier wordt 10-N, ondanks het succes van de extremisten, toch nog een feest voor de democratie.

  1. Ik begrijp je laatste zin niet Miel?
   Welke extremisten? Podemos is ook een extreme partij, met een communistisch trekje. Daar komt bij dat binnen de democratie VOX groter is dan Podemos, dus hoezo zou het dan een feest zijn voor de democratie.
   Sanchez wil koste wat kost premier worden, die schuwt geen middel, ook als hij zijn ziel aan Paul Kerk of aan de Catalaanse Indeps moet verkopen, zal hij dat doen.
   Waarom denk je dat je hem de afgelopen weken zo weinig hebt mogen horen over wat er aan de hand was met alle stakingen, blokkades etc. Hij sorteerde alvast voor op het feit dat hij de hulp van het ERC etc nodig zou hebben.
   Als hij op zo´n manier denkt een einde te maken aan het hele ideaal van de Indeps, dan snapt hij het niet helemaal. Kijk alleen maar eens naar de Tweets van Junqueras vanuit de bajes, die zijn erg duidelijk.
   Dus nogmaals, feest voor de democratie? Succes van de extremisten?
   Volgens mij zijn de echte extremisten te vinden bij de Catalaanse partijen waar Pedro nu wellicht mee moet samen werken.
   En dan nog 1 ding, als ze nu wel akkoord kunnen gaan, waarom eerder niet?
   Dan hadden ze samen ook nog eens meer zetels gehad, dus behoorlijk dubieus dit en we moeten nog maar gaan zien of ze dit gaat lukken.
   Normaal gezien is een minderheidsregering er eentje die niet al te ver gaat komen, maar ze kunnen ondertussen wel veel kwaad doen.
   KIjk, zakelijk of persoonlijk zal ik er weinig last van ondervinden, firma´s zijn zo verplaatst naar betere oorden als het nodig is, maar ik mag hopen dat jij en ik het op 1 vlak wel eens zijn, er moet nu eindelijk een regering komen die goed is voor HEEL Spanje en het land vooruit helpt? Kunnen we dat eens zijn?

 6. Tja, Sanchez wil haast maken, want elke dag vertraging is er eentje die hem zijn plekje kan kosten. Ik geloof nooit dat dit gaat werken, In een politiek verdeeld land en in een politiek verdeeld klimaat, zal je toch echt een goede werkbare meerderheid moeten hebben wil je wat gedaan krijgen.
  Je overleveren aan kleinere partijen is geen goed idee, daarbij komt dat zowel Podemos als de PSOE zetels hebben verloren, dus de vraag is wat de kiezer hier van vind.
  1 ding is zeker, als links en extreem links de handen in elkaar gaan slaan, dan gaan ze weer veel geld uitgeven dat er niet is. En kunnen anderen weer het puin gaan ruimen straks.

  1. Toch ziet ik als inwoner van Spanje liever links regeren dan rechts want bij rechts zitten een hele rits aan punten waarmee ik niet kan leven. Ook het anti gay beleid van VOX vind ik ver gaan en ook de abortus punten en vooral de liefde voor Franco stoot mij tegen de borst.

   1. Inderdaad, Koos, ik ben het volledig met je eens. Op sociaal en economisch vlak ben ik eerder rechtsgezind, maar het fanatisme van PP/VOX op andere gebieden vind ik ook totaal aanvaardbaar.

  2. Och, Juan, daar is ook weer een panklare linkse oplossing voor: belastingverhoging. Deze coalitie gaat gegarandeerd de belastingen verhogen, let op mijn woorden.

   1. Rob, het is nog niet zeker heh, dat zij het gaan worden, ze komen nog genoeg beren op de weg tegen. Ik zag de reacties van VOX vandaag en ook al ben het lang niet in alles met ze eens, ik vond wel dat ze een punt hebben.
    Sanchez heeft in het verleden dingen gezegd over samenwerkingen en daarmee sloot hij een samenwerking met Podemos uit, dat hij dit nu hals over kop wel doet, geeft wel aan dat Pedro heel erg bang is dat hij straks niet de premier van Spanje is.
    Daarnaast is Paul Kerk een fan van Maduro en krijgen we dus als we niet uitkijken toestanden zoals in een aantal Zuid-Amerikaanse landen. Dat moeten we toch allemaal niet willen lijkt me.
    Zoals ik al eerder voorspelde, zijn softe aanpak de laatste tijd in het Catalaanse conflict, had maar 1 doel, namelijk zorgen dat hij nog bij een partij als het ERC wisselgeld had om ze aan zijn kant te krijgen.

    Maar alle gekheid op een stokje, wat er nu gebeurd is toch puur kiezersbedrog, van alles roepen op voorhand en zodra je ziet dat je plannetje in duigen is gevallen, heel hard naar Podemos en andere extreme partijen rennen.
    Zo bang is Pedro voor zijn hachie.
    Zijn plan was, nieuwe verkiezingen in de verwachting dat zijn partij groter zou worden, dat is niet gelukt, ze verloren zetels, Podemos verloor behoorlijk wat zetels en dan moeten we een minderheid regering krijgen met partijen die verloren hebben, dat is toch niet meer geloofwaardig ook heh.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken