PSOE en Podemos ondertekenen regeerakkoord coalitieregering

Europa Press
Beeld: Europa Press

PSOE en Podemos ondertekenen regeerakkoord coalitieregering

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Geheel tegen verwachting in en in een recordtijd hebben Pedro Sánchez van de PSOE en Pablo Iglesias van Unidas-Podemos een regeerakkoord ondertekend voor een linkse progressieve regering. Na de verkiezing van afgelopen zondag 10 november werd er meteen in geheim begonnen met onderhandelingen tussen de PSOE en Podemos.

Op dinsdagmiddag werd bekend dat de PSOE en Unidas-Podemos een regeerakkoord hebben bereikt en deze ook op camera hebben ondertekend. De winnaar van de parlementaire verkiezingen PSOE heeft daarmee duidelijk aangegeven dat ze geen akkoord willen met rechtse partijen zoals de PP of Ciudadanos.

HIER is te lezen (Spaans) wat er in de ondertekende overeenkomst staat maar men heeft het in de pers ook over een mogelijk vice-premierschap van Pablo Iglesias en eventueel Podemos ministers. Dat zou dus inhouden dat er voor het eerst in de Spaanse geschiedenis een coalitieregering gevormd zou worden.

Maar wat nu? Samen hebben de PSOE en Unidas-Podemos nu 155 zetels van de 176 die nodig zijn om een regering te vormen. Dat is dus niet genoeg en de PSOE en Podemos zullen andere partijen moeten zien over te halen mee te doen met deze coalitieregering. 

Er zijn nog 21 zetels nodig om de 176 (van 350) te halen. Partijen die waarschijnlijk mee zullen doen zijn Más País (3 zetels), PRC (1), PNV (7) en wellicht CCA-PNC (2). Maar ook dat is nog niet genoeg.

De kans is groot dat de PSOE en Podemos de stemmen van de Catalaanse partijen ERC en eventueel JxCAT nodig zullen hebben maar dat zal nog niet zo makkelijk zijn. Wat wel kan gebeuren is dat deze twee partijen (ERC heeft dit al aangegeven) zich zullen onthouden van stemmen bij de tweede stemmingsronde om zo te voorkomen dat het rechtse blok de macht kan grijpen.

Het rechtse blok bestaande uit de PP, VOX en Ciudadanos hebben samen ook niet zetels om een regering te vormen. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.