PSOE en Podemos ondertekenen regeerakkoord coalitieregering

Oeps ... foto ontbreekt!

PSOE en Podemos ondertekenen regeerakkoord coalitieregering

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Geheel tegen verwachting in en in een recordtijd hebben Pedro Sánchez van de PSOE en Pablo Iglesias van Unidas-Podemos een regeerakkoord ondertekend voor een linkse progressieve regering. Na de verkiezing van afgelopen zondag 10 november werd er meteen in geheim begonnen met onderhandelingen tussen de PSOE en Podemos.

Op dinsdagmiddag werd bekend dat de PSOE en Unidas-Podemos een regeerakkoord hebben bereikt en deze ook op camera hebben ondertekend. De winnaar van de parlementaire verkiezingen PSOE heeft daarmee duidelijk aangegeven dat ze geen akkoord willen met rechtse partijen zoals de PP of Ciudadanos.

HIER is te lezen (Spaans) wat er in de ondertekende overeenkomst staat maar men heeft het in de pers ook over een mogelijk vice-premierschap van Pablo Iglesias en eventueel Podemos ministers. Dat zou dus inhouden dat er voor het eerst in de Spaanse geschiedenis een coalitieregering gevormd zou worden.

Maar wat nu? Samen hebben de PSOE en Unidas-Podemos nu 155 zetels van de 176 die nodig zijn om een regering te vormen. Dat is dus niet genoeg en de PSOE en Podemos zullen andere partijen moeten zien over te halen mee te doen met deze coalitieregering. 

Er zijn nog 21 zetels nodig om de 176 (van 350) te halen. Partijen die waarschijnlijk mee zullen doen zijn Más País (3 zetels), PRC (1), PNV (7) en wellicht CCA-PNC (2). Maar ook dat is nog niet genoeg.

De kans is groot dat de PSOE en Podemos de stemmen van de Catalaanse partijen ERC en eventueel JxCAT nodig zullen hebben maar dat zal nog niet zo makkelijk zijn. Wat wel kan gebeuren is dat deze twee partijen (ERC heeft dit al aangegeven) zich zullen onthouden van stemmen bij de tweede stemmingsronde om zo te voorkomen dat het rechtse blok de macht kan grijpen.

Het rechtse blok bestaande uit de PP, VOX en Ciudadanos hebben samen ook niet zetels om een regering te vormen. 

Ga naar de inhoud