Update tropische storm Theta bij de Canarische Eilanden

Update tropische storm Theta bij de Canarische Eilanden
Beeld: Aemet

Update tropische storm Theta bij de Canarische Eilanden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – De Spaanse weerdienst Aemet sluit voorlopig uit dat de tropische storm Theta een grote invloed zal hebben op de Canarische Eilanden en men spreekt slechts over bewolking, regenval en warme lucht uit Afrika. Naarmate de uren verstrijken sinds Theta officieel een tropische storm is geworden, is ook meer bekend over het mogelijke traject boven de Atlantische Oceaan.

UPDATE vrijag 13 november: Tropische storm Theta nadert toch diverse Canarische Eilanden

De Spaanse weerdienst Aemet en het National Hurricane Centre (NHC) spreken over nog slechts een 10% kans dat de tropische storm Theta de Canarische Eilanden zal bereiken nu bekend is dat de storm zich in noordoostelijke richting beweegt en de Spaanse archipel op zijn pad zal ontwijken.

Het NHC voorspelt dat Theta wel van invloed zal zijn op het eiland Madeira om daarna te eindigen bij de Atlantische kust van het Iberische schiereiland. Als het huidige patroon van de tropische storm gehandhaafd blijft dan zullen de Canarische Eilanden alleen indirect te maken krijgen met de gevolgen van de storm. Dat zal dan te merken zijn door een warme lucht van het Afrikaanse continent en bewolking met mogelijke regenval. Volgens Aemet kunnen de hoogste toppen van de eilanden La Palma en Tenerife harde windstoten verwachten. 

Rond de kern van Theta wordt op dit moment een aanhoudende wind van rond de 95 kilometer per uur gemeten met sterke windstoten. Volgens de berekeningen van het Europese weercentrum lijkt Theta Portugal en Spanje uiteindelijk niet te bereiken en wordt zelfs de komende dagen een langzame verzwakking verwacht. Tropische stormen strekken zich uit tot ongeveer 355 kilometer vanuit het centrum.

Ga naar de inhoud