Search
menu
Search

Boerenfamilie vindt in Galicië gouden schatten op hun weiland

Boerenfamilie vindt in Galicië gouden schatten op hun weiland
Beeld: La Voz de Galicia / web

Boerenfamilie vindt in Galicië gouden schatten op hun weiland

Een boerenfamilie uit Galicië maakte in mei een bijzondere vondst toen ze hun weiland aan het ploegen was. De machine kwam in botsing met een gouden halsketting. Het is niet de eerste keer dat er in Galicië een dergelijke vondst wordt gedaan. In de loop van de geschiedenis zijn er in de regio al veel Keltische halskettingen gevonden.

Een familie uit het Galicische dorp Betanzos heeft in mei een bijzondere vondst gedaan. De familie heeft gevraagd om hun identiteit en de locatie van de boerderij waar de schatten zijn gevonden, geheim te houden.

De eerste vondst, een massief gouden halsring (torques) van bijna 400 gram, werd in mei gedaan. Zoals vaak het geval is bij dergelijke vondsten, gebeurde dit per toeval. De opa van de familie reed op de tractor terwijl de rest van de familie hem hielp. In de omgewoelde aarde verscheen toen een metalen voorwerp, waaraan ze in eerste instantie niet veel aandacht besteedden. Na het met water te hebben schoongemaakt, constateerden ze dat het om een schat ging.

De familie uit Betanzos heeft de afgelopen dagen nog een schat gevonden. Deze keer was het een sieraad uit de late Bronstijd en de IJzertijd die als halsketting werd gebruikt. Het stuk is iets kleiner dan de eerste vondst, maar er zijn verder geen details bekend.

De twee schatten zijn overgedragen aan de autoriteiten van de Xunta de Galicia en worden nu onderzocht in het archeologisch museum van het kasteel van San Antón in A Coruña. De autoriteiten gaan nu onderzoeken of er op het desbetreffende weiland nog meer schatten zijn begraven.

De familie die deze juwelen heeft gevonden, is niet alleen gelukkig omdat ze een waardevolle vondst hebben gedaan, maar ook omdat ze daarvoor beloond worden. De regionale wetgeving van Galicië voorziet in een financiële beloning voor elk van de juwelen. De beloning wordt verdeeld tussen de eigenaar van het land en de persoon die de ontdekking heeft gedaan. In dit geval zijn dat leden van dezelfde familie. De hoogte van de beloning is gelijk aan de helft van de waarde die aan het gevonden voorwerp wordt toegekend bij een taxatie.

Ga naar de inhoud