Catalonië wil minimumloon van 1.239 euro maar dat kan niet

Catalaanse regioregering wil minimumloon van 1.239 euro maar dat kan niet
Beeld: Pixabay

Catalonië wil minimumloon van 1.239 euro maar dat kan niet

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid heeft in een persconferentie laten weten dat zij voor de autonome regio een nieuw en veel hoger minimumloon wil invoeren. De Generalitat wil het Salario Mínimo Interprofesional (SMI) in Catalonië met 38% verhogen van de huidige 900 euro naar 1.239,50 euro. Het probleem is dat de Generalitat daar geen bevoegdheid voor heeft want het minimumloon wordt door de Spaanse regering voor heel Spanje bepaald.

De vicepremier van Catalonië en Conseller de Economia Pere Aragonés heeft laten weten dat de regionale Catalaanse regionale overheid het minimumloon alleen in Catalonië wil verhogen naar 1.239,50 euro per maand. De verhoging van het huidige minimumloon van 900 euro in heel Spanje (14 betalingen) zou in Catalonië bijna 340 euro (38%) hoger moeten worden met een jaarsalaris van 17.353 euro.

Als dat ambitieuze maar onmogelijke plan door zou gaan zou 31% van de salaris ontvangers een verhoging van hun maandelijkse salaris zien, 38,2% vrouwen en 24,4% mannen. Maar het lijkt meer om een loze belofte en een wens van de Generalitat te gaan want de regioregeringen in Spanje hebben de bevoegdheid niet om het minimumloon te verhogen voor alleen hun autonome regio. Daarnaast werden er geen verdere details gegeven over wanneer, hoe en wat.

Met de verhoging van het minimumloon wil de Generalitat de koopkracht van de werknemers verhogen, met name die groep die door de crisis hun salaris achteruit zagen gaan. Een van die groepen zijn de ambtenaren in Catalonië die al veel langer om een loonsverhoging vragen omdat zijn tijdens de crisis hebben moeten inleveren.

De Spaanse minister van Werkgelegenheid Magdalena Valerio herinnerde de Catalaanse autoriteiten eraan dat het salario mínimo interprofesional (SMI) bepaald wordt in Madrid en dat dit voor 2019 op 900 euro is vastgesteld. De laatste verhoging vond plaats in januari dit jaar toen het minimumloon van 735,90 euro in 2018 naar 900 euro in 2019 (+22,3%) steeg. Voor 2020 is nog niets vastgesteld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.