Search
menu
Search

Weet je hoeveel sinaasappelbomen er in de Valencia regio staan?

Weet je hoeveel sinaasappelbomen er in de Valencia regio staan?
Beeld: via canva.com

Weet je hoeveel sinaasappelbomen er in de Valencia regio staan?

We weten waarschijnlijk allemaal wel dat de lekkerste sinaasappels (naranjas) uit de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio komen. Als je bekend bent in deze autonome regio of er doorheen rijdt over de AP-7 snelweg, dan zie je op veel plaatsen een zee van sinaasappelbomen. Maar, hoeveel bomen met sinaasappels (naranjos) heeft de Valencia regio eigenlijk?

De Valencia regio wordt over de hele wereld erkend vanwege haar grote traditie in de teelt van citrusvruchten. De teelt van deze bomen werd geïntroduceerd in het huidige Valenciaans grondgebied tijdens de islamitische overheersing. Er zijn verwijzingen in de 11e eeuw over het bestaan ​​van deze bomen in de stad Valencia.

In de 18e eeuw zijn er aanwijzingen voor de eerste commerciële plantages voor verse consumptie van citrusvruchten in de Valencia regio. Deze hebben zich in de loop van de eeuwen uitgebreid tot de huidige cijfers met een oppervlakte van ongeveer 94.000 hectare sinaasappelbomen, 65.000 hectare mandarijnen en ongeveer 15.000 hectare citroenbomen.

Zoals te zien is zijn er 94.000 hectare aan sinaasappelbomen in de Valencia regio te vinden (cijfers van 2019). Een volwassen sinaasappelboom produceert gemiddeld 200 tot 350 sinaasappels. Ervaren sinaasappelboeren kunnen echter na jaren van oefenen tussen de 400 en 600 sinaasappels per boom oogsten. Bij een dicht beplantingssysteem, met 400 bomen per hectare, is de verwachte opbrengst van een ervaren boer 40-50 ton per hectare. Houd er rekening mee dat 1 ton = 1.000 kg en 1 hectare = 10.000 vierkante meter. Als we dus 94.000 hectare vermenigvuldigen met 400 bomen per hectare, dan komen we uit op 37.600.000 (37,6 miljoen) sinaasappelbomen, al zal dat in de praktijk minder zijn.

De gebieden waar citrus wordt verbouwd in de Valencia regio die onder de geografische aanduiding ‘Cítricos valencianos’ valt, zijn zeer uitgestrekt. Het bestaat uit het kustgebied van noord naar zuid van het Valenciaans grondgebied en komt het binnenland binnen via de riviervalleien. In de Valencia regio vindt de oogst van handsinaasappels plaats tussen maart en oktober.

‘Cítricos valencianos’ is een beschermde geografische aanduiding die de teelt van verschillende soorten citrusvruchten, te weten sinaasappels, mandarijnen en citroenen, in de Comunidad Valenciana beschermt en identificeert. De rassen die in de beschermde geografische aanduiding zijn opgenomen, zijn de volgende:

  • Satsuma-groep: Clausellina, Okitsu, Owari en Iwasaki
  • Hybride groep: Ellendale, Fortune, Kara, Nova en Ortanique
  • Clementine-groep: Clementina, Arrufatina, Clementard, Clementina fina, Clemenules, Esbal, Hernandina, Marisol, Orogrande, Oronules, Oroval, Tomatera, Loretina, Beatriz, Clemenpons en Nour
  • Navel groep: Lane late, Navelate, Navelina, Newhall, Whashington Navel, Caracara en Powel
  • Witte groep: Salustiana en Valencia late
  • Bloedgroep: Sanguinelli
Ga naar de inhoud