Search
menu
Search

Verras familie en vrienden met een Spaanse aardappelomelet gemaakt met chips

Verras familie en vrienden met een Spaanse aardappelomelet gemaakt van chips
Beeld: via canva.com

Verras familie en vrienden met een Spaanse aardappelomelet gemaakt met chips

Chips, wie kent ze niet? Deze knapperige en zoute lekkernij is al jarenlang een populaire snack over de hele wereld. Maar wist je dat chips ook gebruikt kunnen worden als ingrediënt in gerechten? Een van de meest verrassende toepassingen is in de Spaanse tortilla de patatas, waarbij de aardappels vervangen worden door chips. De beroemde Spaanse chef Ferran Adrià heeft dit 20 jaar geleden in 2003 al aan de wereld gepresenteerd, maar in 2023 heeft het merk Lay’s een nieuwe campagne met chips als hoofdingrediënt van de Spaanse aardappelomelet. Dus, verras deze feestdagen je familie en vrienden met een tortilla de patatas gemaakt met chips!

In 2003 verraste Ferran Adrià de culinaire wereld door zijn versie van de tortilla de patatas te presenteren. In plaats van verse aardappelen gebruikte hij chips uit een zak. Dit zorgde voor een snellere bereidingstijd en een verrassende smaak. De beroemde chef noemde het de “snelste en beste tortilla ter wereld”. Hij voegde er wel aan toe dat het belangrijk is om goede kwaliteit eieren en chips te gebruiken voor het beste resultaat. De creatie met chips zorgde echter ook voor een stroom van kritiek, want de echte tortilla de patatas, maak je traditiegetrouw met verse aardappelen.

Twintig jaar later in 2023 heeft het chipsmerk Lay’s een campagne gepresenteerd onder de noemer ‘Inesperadamente Buena’ waarbij de beroemde chipsproducent hun chips gebruikt voor het maken van een Spaanse aardappelomelet. Lay’s gebruikt voor de tortilla de patatas een zak ‘patatas fritas Lay’s en Su Punto de Sal’, de gewone chips zonder smaakje (rode zak). De campagne is in Spanje overal te zien, van de televisie tot sociale media. Onderaan dit artikel hebben we de video geplaatst.

Bereiding

Hieronder plaatsen we de ingrediënten en bereidingswijze van Ferran Adrià waarmee hij culinaire wereld schokte met zijn versie van de tortilla de patatas met chips. Zoals eerder gemeld noemde de beroemde chef het de “snelste en beste tortilla ter wereld”. Het is echter wel belangrijk om goede kwaliteit eieren en chips te gebruiken voor het beste resultaat, aldus Ferran Adrià.

IngrediëntenHoeveelheid voor 2 personenHoeveelheid voor 6 personen
Eieren6 stuks18 stuks
Chips70 gram210 gram
Olijfolie2 eetlepels6 eetlepels
  1. Verwarm een eetlepel olijfolie in een antiaanbakpan met een diameter van 25 cm.
  2. Klop de eieren in een kom tot ze goed schuimig zijn.
  3. Voeg de chips toe aan de eieren zonder ze te breken en laat het geheel een minuutje rusten.
  4. Voeg een snufje zout toe.
  5. Giet het mengsel in de pan en roer het voorzichtig door met behulp van een spatel.

De tortilla is klaar wanneer hij nog een beetje zacht is van binnen. Dit zorgt voor een heerlijke textuur en smaak. Serveer de tortilla warm en geniet van deze unieke en verrassende variant op de Spaanse klassieker.

Tips van Ferran Adrià

Ferran Adrià staat bekend om zijn innovatieve en creatieve manier van koken. Hieronder delen we enkele tips van de chef voor het maken van de perfecte tortilla de patatas met chips.

Kort bakken voor een betere smaak

Adrià raadt aan om de tortilla niet te lang te bakken, zodat hij nog een beetje zacht is van binnen. Dit zorgt voor een betere smaak en textuur. Als je de tortilla te lang bakt, wordt hij droog en taai.

Gebruik goede kwaliteit eieren en chips

Volgens Adrià is het belangrijk om goede kwaliteit eieren en chips te gebruiken voor het beste resultaat. Kies voor biologische eieren en chips zonder onnodige toevoegingen.

Laat de chips niet te lang weken

In tegenstelling tot traditionele aardappelen, hoeven de chips niet geweekt te worden voordat ze in de tortilla gaan. Dit zorgt ervoor dat de chips lekker knapperig blijven en niet zacht worden.

Experimenteer met verschillende smaken chips

Probeer eens verschillende smaken chips uit, zoals paprika, zout en azijn, of cheddar. Dit zorgt voor een verrassende twist en geeft de tortilla een unieke smaak.

Ga naar de inhoud