Search
menu
Search

Jaar van de cider appelwijn feestelijk geopend in Gipuzkoa met ‘txotx’

Jaar van de cider appelwijn feestelijk geopend in Gipuzkoa met ‘txotx’
Beeld: Alorrenea / facebook

Jaar van de cider appelwijn feestelijk geopend in Gipuzkoa met ‘txotx’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIPUZKOA – Het nieuwe seizoen voor de ‘sidrerías’ (cider huizen) in Gipuzkoa (Baskenland) is officieel gestart. Acteur Jon Plazaola en actrice Aitziber Garmendia hebben de ‘txotx’ op woensdag geopend in sidrería Alorrena de Astigarraga. Txotx verwijst naar het openen van het kraantje van het vat waar de cider in zit. Dit werd gedaan onder het roepen van de Baskische zin ‘Gure Sagardo Berria’ (onze nieuwe cider). De cider van het nieuwe seizoen is geproefd en onderscheidt zich door een hoger alcoholpercentage dan het normaal gesproken heeft. 

Voor de lezer die niet bekend is met cider: dit is een appelwijn wat een alcoholische drank is die traditioneel gemaakt wordt van appelsap, in principe zonder toevoeging van extra suiker. In feite zijn meer ingrediënten niet of nauwelijks nodig om tot een goede cider te komen. Cider of ‘sidra’ wordt in Spanje veel geproduceerd en gedronken in Asturië en Baskenland. Een van de traditionele manieren om cider te schenken is door de fles hoog te houden en van afstand in het glas te gieten, een manier van schenken dat ‘escanciar’ heet.

De oogst van de appel in 2022 was minder dan verwacht en daardoor kon er minder cider geproduceerd worden. In totaal gaat het dit jaar om ongeveer tien miljoen liter cider, waarvan 1,2 miljoen officieel van Baskisch-Sagardoa (cider) afkomst zijn. Het is een cider met veel karakter en veel tannine en het heeft een hoger alcoholpercentage. 

Voordat het eerste vat officieel geopend werd, was er een symbolisch moment waarbij een appelboom geplant werd. Daarmee wilden de organisatoren de dynamiek en het herstel van de natuur laten zien, omdat dit ervoor zorgt dat men elk jaar weer aan een tafel kan zitten en cider kan drinken. 

Tijdens de feestelijke opening waren ook ‘txalapartaris’ (percussionisten) uitgenodigd en met hun aankomst begonnen de dansers de ‘sagar dantza’ (appeldans) van Arizkun te dansen. Daarna werd de ‘soka dantza’ (touwdans) gedanst door de producenten van de ‘sagardun’. De sagardun is een organisatie die zich inzet voor de promotie  en het behoud van de appelcider en de cultuur die daarbij hoort. Tijdens deze dans werden acteurs Garmendia en Plazaola naar het vat geleid om de eerste cider van het jaar te mogen proeven.

Ga naar de inhoud