Staatsbegroting niet aangenomen in Spanje dus verkiezingen op komst

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze woensdag werd in het Spaanse parlement in Madrid gestemd over het aannemen of afkeuren van de staatsbegroting die door premier Pedro Sánchez en zijn regering werd gepresenteerd. De Catalaanse partijen ERC en PDeCAT hebben samen met de PP en Ciudadanos de staatsbegroting niet goedgekeurd waardoor er waarschijnlijk verkiezingen aankomen.

Met 191 stemmen tegen en 158 stemmen voor heeft het Spaanse parlement de wijziging van de staatsbegroting gepresenteerd door de socialistische regering-Sánchez niet aangenomen. Het succes van de Presupuestos Generales del Estado de 2019 hing aan een zijden draadje en was grotendeels afhankelijk van de Catalaanse partijen die uiteindelijk de kant van de centrum en rechtse politiek in Spanje hebben gekozen.

In principe gaat het om een stemming van zes amendementen (enmiendas) of waarmee wordt aangegeven de wijzigingen van de huidige staatsbegroting (PGE) terug te geven. 191 parlementariërs van de PP, Ciudadanos, ERC, PDeCAT, Foro Asturias en Coalición Canaria kozen voor aanname van de amendementen (en dus tegen aanname van de staatsbegroting). 151 parlementaires van PSOE, Unidos Podemos, PNV en Compromis kozen tegen aanname van de amendementen (en dus voor aanname van de staatsbegroting).

Verkiezingen?

Premier Sánchez verliet na de stemming het parlementsgebouw om naar de ambtswoning Moncloa te gaan om verder te werken en waarschijnlijk te beslissen of en wanneer er verkiezingen zullen komen in Spanje. Er wordt gesproken over drie mogelijke data, 14 april, 28 april of 26 mei.

26 mei is in Spanje al een verkiezingsdag met de Europese Parlementsverkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen en in de meeste regio’s ook autonome parlementsverkiezingen. Als het aan de PP en Ciudadanos ligt dan moet op die dag ook een landelijke verkiezing gevierd worden. Er wordt dan gesproken van een super-zondag.

De kans is echter groter dat de landelijke verkiezingen op 14 of 28 april, dus voor of na Pasen, plaats zullen vinden. Daarbij is 28 april de datum met de meeste kans maar alleen de premier van Spanje Pedro Sánchez weet op dit moment wat er gaat gebeuren. Wat men wel weet is dat een mogelijke verkiezingsdatum komende vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekend zal worden gemaakt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
15 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Beste Willy, dat komt door Miel, die hier als een beest tekeer ging en de redactie allerlei dingen verweet.

@ WILLY, dat kon jij niet weten hoor.
@Rob, dat ik nu even mijn reacties anoniem plaats is gewoon om deze persoon even te laten voelen dat dit niet prettig is. Mijn naam is echter zeer zeker bekend op dit forum aangezien ik reeds sinds medio 2017 reacties plaats.
De redactie weet wie ik hen vermits zij steeds de url tezien krijgen, dwz ht originele émail-adres. Persoonlijk vermied ik dat Remco zich dagelijks stuk lacht vanwege alle reacties hier, inclusief die van mij! Dit gezegd hebbende: doe zo verder redactie…

Een reactie niet specifiek bedoeld voor dit artikel : het valt mij op dat twee dagen na elkaar (vandaag en gisteren) er geen mogelijkheid is om te reageren bij twee politiek geladen artikels betreffende Catalonië . Redactie, wat zit daar achter ?

In het voorjaar van 2018 was Miel te hevig uitgevaren tegen de redactie (beschuldigen van partijdigheid tot het “bewust plaatsen van fake news”). Sindsdien heeft de redactie terecht besloten om de mogelijkheid tot reageren uit te schakelen op alle artikels aangaande Catalonië.

Eerlijk blijven ! De redactie heeft dat gedaan omwille van de scheldpartijen en die kwamen zeker niet uitsluitend van mij. Het klopt wel dat (niet alleen) ik de redactie partijdigheid en fake news heb verweten en ik vind dat zoiets ook moet kunnen. Hij vraagt tenslotte mijn mening. Maar blijkbaar wordt dat niet geapprecieerd en dus schrijf ik geen kritiek meer aan zijn adres. Ook mijn directe taal, nochtans typisch Hollands, werd niet echt gesmaakt en dus heb ik ook die wat ingetoomd. Geef toe dat ik, in tegenstelling tot bepaalde anderen, een inspanning doe om het gezellig te houden, toch ?

EERLIJK BLIJVEN? Inderdaad blijf eerlijk! Aan iedereen: gewoon even terug in de tijd gaan en de reacties van Miel even nalezen. Miel gaat ervan uit dat als het lang genoeg geleden is het niet meer te bewijzen valt. De meest weerkerende namen hier kennen jou hier best wel. Trouwens nog niet zo heel lang geleden heeft deze redactie gedreigd om jou volledig te blokkeren. Ook reeds vergeten? Geen kritiek uiten op de redactie? Je plaatst je reactie tegenwoordig zo dubieus dat je je er achteraf steeds kan “uitkletsen”. Ik dacht dat men in België daar een speciaal woord voor hebben:… Lees verder »

Aangezien je niets weerlegt van wat ik schrijf zijn we het dus (uitzonderlijk) eens. Ook dat het ‘lang genoeg geleden is’.
Ok, dat is dan in orde. Als je nu ook nog je gewone naam gebruikt en misschien wat minder gal spuwt …!

OEI ! ! Ik lees niet altijd alle artikelen in deze rubriek . Ik was dus niet op de hoogte van deze polemiek en heb zeker niet de bedoeling om het vuur in deze tweestrijd terug aan te wakkeren .
Maar . . . zoals ze hier in Vlaanderen en wellicht ook in Nederland zeggen : “kalmte alleen kan u redden”, er zijn belangrijkere dingen in ons leven, niet ?

Niet prettig he: anoniem reageren…van jou geleerd Miel!

@Willy, gewoon omdat mensen niet weten hoe ze zich netjes moeten gedragen en discussies dan keer op keer uit de hand lopen. Dit zie je vaak bij thema’s waar mensen zich mee bemoeien die graag gelijk hebben en geen respect tonen voor de ander, zoals voetbal, religie, politiek…

Het zijn zinloze discussies die nergens toe leiden. Beter om ze dan direct achterwege te laten, maar wel jammer voor wie er iets zinnigs over wil zeggen.

je vergeet een belangrijke “”de klimaat hysterie of de klimaat kerk “”

Net als in andere landen van Europa, zullen we ook in Spanje zien dat links en rechts toenemen, terwijl het midden wegsmelt.

Eerst zien, dan geloven. Ik vind Sanchez geen snugger type maar ik denk niet dat hij zo makkelijk zijn in de schoot geworpen presidentschap opgeeft. Ik zet nog steeds in op verkiezingen eind 2020, als ze écht dit jaar komen dan niet voor 26 mei, zodat de nationale PSOE nog wat mee kan liften met de regionale afdelingen. Op 28 april is een bloedbad voor de landelijke PSOE gegarandeerd, ze kunnen wel de peilingen manipuleren maar niet de verkiezingsuitslag en dat weten ze best. De historische nederlaag in hun thuisbasis (Andalusië) was maar een voorproefje, en geheel te danken aan Sanchez.

Klopt alleen de PP is in staat de verkiezingen te manipuleren en bewijs materiaal te vernietigen zodat een hertelling onmogelijk is. Hopelijk is het Spaanse volk nu niet zo blind meer en gaan ze stemmen met verstand en dus niet op de PP of VOX of C´s.

Beste Koos,
ik heb geen politieke voorkeur in Spanje maar ik hoop dat de Spaanse kiezers ditmaal wel hun verstand gebruiken en niet partijen als VOX en PP laten overheersen. Een gemengde regering met meerdere partijen kan Spanje uit de rechts/links grootmachten houden,

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.