Staatsbegroting niet aangenomen in Spanje dus verkiezingen op komst

Oeps ... foto ontbreekt!

Staatsbegroting niet aangenomen in Spanje dus verkiezingen op komst

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze woensdag werd in het Spaanse parlement in Madrid gestemd over het aannemen of afkeuren van de staatsbegroting die door premier Pedro Sánchez en zijn regering werd gepresenteerd. De Catalaanse partijen ERC en PDeCAT hebben samen met de PP en Ciudadanos de staatsbegroting niet goedgekeurd waardoor er waarschijnlijk verkiezingen aankomen.

Met 191 stemmen tegen en 158 stemmen voor heeft het Spaanse parlement de wijziging van de staatsbegroting gepresenteerd door de socialistische regering-Sánchez niet aangenomen. Het succes van de Presupuestos Generales del Estado de 2019 hing aan een zijden draadje en was grotendeels afhankelijk van de Catalaanse partijen die uiteindelijk de kant van de centrum en rechtse politiek in Spanje hebben gekozen.

In principe gaat het om een stemming van zes amendementen (enmiendas) of waarmee wordt aangegeven de wijzigingen van de huidige staatsbegroting (PGE) terug te geven. 191 parlementariërs van de PP, Ciudadanos, ERC, PDeCAT, Foro Asturias en Coalición Canaria kozen voor aanname van de amendementen (en dus tegen aanname van de staatsbegroting). 151 parlementaires van PSOE, Unidos Podemos, PNV en Compromis kozen tegen aanname van de amendementen (en dus voor aanname van de staatsbegroting).

Verkiezingen?

Premier Sánchez verliet na de stemming het parlementsgebouw om naar de ambtswoning Moncloa te gaan om verder te werken en waarschijnlijk te beslissen of en wanneer er verkiezingen zullen komen in Spanje. Er wordt gesproken over drie mogelijke data, 14 april, 28 april of 26 mei.

26 mei is in Spanje al een verkiezingsdag met de Europese Parlementsverkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen en in de meeste regio’s ook autonome parlementsverkiezingen. Als het aan de PP en Ciudadanos ligt dan moet op die dag ook een landelijke verkiezing gevierd worden. Er wordt dan gesproken van een super-zondag.

De kans is echter groter dat de landelijke verkiezingen op 14 of 28 april, dus voor of na Pasen, plaats zullen vinden. Daarbij is 28 april de datum met de meeste kans maar alleen de premier van Spanje Pedro Sánchez weet op dit moment wat er gaat gebeuren. Wat men wel weet is dat een mogelijke verkiezingsdatum komende vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekend zal worden gemaakt.

Ga naar de inhoud